Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2021 14:31 | Správy | Politika

Nespratný Matovič a humbuk okolo Sputnika: Sulík je presvedčený, že Heger voči expremiérovi zakročí

Konanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) môže riešiť len predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), ktorý môže rátať s podporu SaS.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík. Podľa expremiéra a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho je jediným riešením odvolanie Matoviča z funkcie. Sulík zároveň avizoval, že od ďalšieho pondelka 26. apríla by sa mohli otvoriť terasy.

To, že Matovič nevzal do Budapešti diplomata, je podľa Sulíka hanba pre krajinu, nemalo sa to stať. Dodal, že Matovič je problémom premiéra, keďže je jeho nadriadený. Je presvedčený, že Heger bude konať, no nechcel povedať, ako by mal Heger Matoviča "riešiť". Pellegrini vidí jediné riešenie v odvolaní Matoviča z funkcie ministra financií. Ak sa tak nestane, Hlas-SD bude iniciovať schôdzu s návrhom na jeho odvolanie.

Sulík zároveň súhlasí, že by bolo lepšie, keby sa Matovič venoval svojej agende a nie "dokola" Sputniku. Vidí v tom však "jasnú" snahu dotiahnuť do konca to, čo začal robiť. Verí, že Matovič sa bude venovať odškodňovaciemu zákonu. Podľa Sulíka je Heger autonómnym predsedom vlády, treba mu dať čas sa "zapracovať". To, či by mal byť Matovič súčasťou kabinetu, je podľa Sulíka vecou OĽANO. "Keby mne niekto išiel rozprávať do toho, koho bude SaS nominovať, bol by som zásadne proti," povedal.

 

Šéf SaS si myslí, že treba urobiť všetko pre to, aby sa dalo ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku očkovať. Očakáva, že nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) rozhodne najlepšie, ako sa bude dať. Ak Slovensko niekoľko týždňov vôbec nezaplatilo za vakcíny, je podľa Pellegriniho pochopiteľné, ak si ruská firma nárokuje ich vrátenie. V krajine vidí "honbu" za tým, kto zlegalizuje Sputnik V.

Záver Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), že vakcíny v 40 krajinách spája len názov, vníma Sulík skôr ako politické vyjadrenie, ktoré možno nemuselo byť. "Ale snáď pre jednu vetu nebudeme z toho robiť štátnu aféru," skonštatoval. ŠÚKL podľa Sulíkových informácií postupoval tak, ako mal. Zmluva o dodávkach vakcíny Sputnik V by sa mala podľa neho odtajniť. "Ak by došlo k nejakému hlasovaniu na vláde alebo v Národnej rade (NR) SR, či už ministri, alebo poslanci za SaS budú hlasovať za zverejnenie aj zmluvy, aj celej príslušnej korešpondencie," povedal.

Ministri nominovaní SaS na zasadnutí vlády nehlasovali za uznesenie o uvoľňovaní opatrení, pretože v ňom ostala povinnosť testovania. Sulík zároveň navrhoval, aby bol zákaz vychádzania až od 21.00 h, no podľa svojich slov nenašiel podporu. Pellegrini dodal, že opatrenia by sa mali oznamovať vo väčšom predstihu. SaS nie je proti návrhu Hlasu-SD, aby sa každej rodine vyplatilo jednorazovo 300 eur na každé nezaopatrené dieťa. Nechce to však robiť plošne, ale cielene, čo Pellegrini skritizoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo