Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Expremiér útočí na šéfku ŠÚKL Baťovú pre vakcínu Sputnik: Kto je žena, ktorú nenávidí Matovič?!

Ešte pred pár mesiacmi jej meno široká verejnosť nepoznala, teraz o nej hovorí celá krajina. Reč je o šéfke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzane Baťovej (44), z ktorej urobil minister financií Igor Matovič (47) svojho nového úhlavného nepriateľa.

Za Sputnik V sme zaplatili po mesiaci, Matovič ani len nevidel zmluvu

Otvoriť galériu
Sputnik V
Zdroj: anc

Nečítal zmluvu s Rusmi a klamal

Matovič sa mesiace stavia do roly jediného, kto vyjednáva o Sputniku. V Rusku ani v Maďarsku k sebe nepustil ani slovenských diplomatov, zmluva je utajená a videlo ju len pár ľudí. Matovič však napriek tomu nevedel povedať, čo je v zmluve, lebo ju nevidel. „Priznám sa, nečítal som zmluvu,“ oznámil.

On sám tvrdí, že v Rusku viac záleží „na slove a pohľade do očí ako na tom, ako právnici napíšu zmluvu“. Tá je však dôležitá v kontexte toho, že Rusi chcú, aby sme vakcíny vrátili späť. Matovič totiž najskôr prezentoval, že nám listom oznámili, že chcú Sputnik V naspäť pretože nebol skúmaný v certifikovanom laboratóriu - „bola to strašná chyba, ktorá spôsobila odstúpenie Rusov od zmluvy“. Nič také sa v zmluve ani v liste od Rusov podľa prezidentky ani ministerky spravodlivosti nepíše.


Peniaze sme poslali, až keď sa ozvali Rusi

Dôvodom, prečo Rusi odstúpili od zmluvy, a píše sa to v liste od nich zo 6. apríla, je, že sme vakcínu nezaplatili ani mesiac po dodávke. Okrem toho sa sťažovali na to, že sme vakcínu nezačali dodnes používať. Matovič však tvrdí, že na stretnutí v Moskve mu povedali, že dôvodom je poškodenie dobrého mena Ruska, keď ŠÚKL skonštatoval, že náš Sputnik V je rozdielny od toho v odbornom časopise Lancet.

„Ak ste zaplatili, peniaze vrátime späť. Potrebujeme si byť len istí, že nikto nebude s vakcínou robiť neférové kroky,“ čítal Matovič SMS od Kirilla Dmitrijeva, s ktorým rokoval. Slovensko vakcínu zaplatilo nakoniec až 6. apríla, keď mu napísal SMS. Rusi nakoniec peniaze vrátili 15. apríla naspäť. „To bola otázka cti. Rusom neprekážalo nezaplatenie faktúry,“ presviedčal Matovič.

Nečítal stanovisko ŠÚKL

Okrem toho, že nečítal zmluvu, tak nečítal ani stanovisko ŠÚKL, ktorý hodnotil vakcínu. Tí ho posielali na ministerstvo zdravotníctva ešte na konci marca. S Baťovou sa Matovič ani nestretol a ani sa o to nesnažil. Tvrdí, že mu stačila jedna veta zo stanoviska, že vakcínu v 40 krajinách spája len názov. Tú si prečítal až v novinách o týždeň neskôr, ako ŠÚKL poslal stanovisko. „Načo by som sa s tou ženou stretával a riešil s ňou hocičo? Čokoľvek, čo povie pani Baťová, nemá cenu."

Je mu jedno, v akej forme príde Sputnik V

Matovič obviňuje ŠÚKL, ktorý má ručiť za bezpečnosť látky z nepoctivosti pri skúmaní vakcíny, no on sám tvrdí, že by mu bolo jedno, v akej forme by ho Rusi poslali. Problémom však bolo aj to, že sa nezhodovala forma Sputnika V. „Balenie nie je dôležité. Keby to prišlo v bandaske po milióne dávok, je to jedno,“ hovoril Matovič. Šokujúce je, že ani nežiadal v Moskve dokumenty, ktoré chýbali slovenskému úradu s tým, že neverí jeho šéfke, ale dôveruje Rusom.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov