Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2021 14:10 | Správy | Zahraničné správy

Merkelovej prejav vyvolal búrlivú diskusiu a kritiku opozície: Liberálna FDP pohrozila ústavnou sťažnosťou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v piatok poslancov nemeckého parlamentu, aby prijali novelu zákona o ochrane pred infekciami, ktorý by spolkovej vláde umožnil v prípade zhoršujúcej sa pandemickej situácie zatiahnuť "záchrannú brzdu" a plošne sprísniť protiepidemické obmedzenia v krajine.

Informovala o tom agentúra AP. "Záchranná brzda platiaca na celonemeckej úrovni je podľa môjho presvedčenia neodkladná, pretože aj dnes musím, žiaľ, opäť povedať, že situácia je vážna - a síce veľmi vážna. A my ju musíme brať vážne. Naša krajina je stále v pevnom zovretí tretej vlny pandémie. O tom vypovedajú denné počty infikovaných, ktoré zverejňuje Inštitút Roberta Kocha (RKI), ale predovšetkým to ukazujú počty obsadených lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti aj v tomto týždni. Záchranná brzda je teda nástroj, ktorý môže zabrániť hroziacemu preťaženiu nášho zdravotného systému," povedala Merkelová poslancom Spolkového snemu.

"Iné riešenie neexistuje. Musím túto tretiu vlnu pandémie zastaviť... a aby sme to dokázali, musíme lepšie ako doteraz spojiť silné stránky spolkovej vlády a krajinských vlád," konštatovala kancelárka.

Spomínaný zákon určí postup v prípade, ak sa bude týždňová incidencia nákazy v nejakom okrese či meste pohybovať tri dni za sebou na hodnote vyššej ako 100. V takýchto regiónoch by následne začal platiť súbor opatrení dopredu stanovených spolkovou vládou, medzi ktoré patrí aj zatvorenie obchodov, kultúrnych a športových zariadení, obmedzenie stretávania sa a zákaz vychádzania od 21.00 h do 05.00 h.

 

Cieľom navrhovaného zjednotenia pravidiel je ukončiť výrazné rozdiely v zavedených opatreniach medzi 16 spolkovými krajinami. Pravidlá lockdownu si v súčasnosti určuje každá spolková krajina zvlášť, čo vyvoláva medzi obyvateľmi zmätok a frustráciu. Vlády jednotlivých spolkových krajín sa však zdráhajú vzdať sa svojich kompetencií v prospech vlády v Berlíne, píše AP.

Spomínané zmeny musia schváliť obe komory nemeckého parlamentu - Spolkový snem i Spolková rada. Piatkový prejav kancelárky vyvolal búrlivú diskusiu a kritiku z radov opozície. Liberálna FDP pohrozila podaním ústavnej sťažnosti proti plánovanej záchrannej brzde. Strane Ľavica (Die Linke) sa nepáči zákaz nočného vychádzania, krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) považuje zákon za porušenie základných práv a slobôd a zeleným sa zdá málo prísny.

V súčasnosti pribúda v Nemecku každých sedem dní viac ako 160 novoinfikovaných na 100.000 obyvateľov. V krajine zaznamenali za ostatných 24 hodín 25.831 nových prípadov nákazy a 247 súvisiacich úmrtí, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde