Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 23:39 | Správy | Zahraničné správy

Hekerské útoky na USA majú svoju dohru: Poľsko vyhostilo troch ruských diplomatov

Poľsko vyhlásilo troch ruských diplomatov za nežiaduce osoby, oznámilo vo štvrtok poľské ministerstvo zahraničných vecí. Dôvodom sú "nepriateľské činy" súvisiace s počítačovými útokmi proti USA zo strany Ruskej federácie. Ide o vyjadrenie solidarity Varšavy so Spojenými štátmi.

Informovali o tom poľská tlačová agentúra PAP, ruská štátna tlačová agentúra TASS a svetová agentúra AFP. "Ruskému veľvyslancovi v Poľsku bola odovzdaná diplomatická nóta, ktorá informuje, že traja zamestnanci veľvyslanectva Ruskej federácie vo Varšave boli vyhlásení za personae non gratae (nežiaduce osoby)," uviedlo poľské ministerstvo.

Podľa neho "základom pre toto rozhodnutie bolo porušenie podmienok diplomatického štatútu vyššie uvedenými osobami", ako aj údajné "činy zamerané na poškodenie záujmov Poľskej republiky".

"Poľsko vyjadrilo plnú solidaritu s rozhodnutím Spojených štátov z 15. apríla o politike voči Rusku," uvádzalo sa tiež vo vyhlásení.

 

Biely dom vo štvrtok oznámil, že prezident Joe Biden podpísal výkonné nariadenie, ktoré zavádza ďalšie ekonomické sankcie na Rusko v súvislosti s vlaňajším ruským zasahovaním do amerických volieb, s odmenami Kremľa za útoky na amerických vojakov v Afganistane a s rozsiahlym hekerským útokom. Zároveň Biely dom ohlásil aj vyhostenie desiatich diplomatov.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyhlásil, že sankcie sú aj reakciou na pokus otráviť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ekonomické sankcie, ktoré uvalilo ministerstvo financií USA, sa týkajú 16 organizácií a 16 jednotlivcov, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do volieb v USA a so šírením dezinformácií, informovalo ministerstvo.

Sankcie sa týkajú viacerých účastníkov stavby Kerčského mosta, ktorý je spojnicou Ruska cez Kerčský prieliv s Krymským polostrovom. Sankcie boli uvalené aj na niektorých štátnych úradníkov na Kryme i na prvého námestníka kancelárie ruského prezidenta.

Podľa agentúry TASS ministerstvo financií USA uvalilo sankcie aj na viacero spravodajských médií a na Nadáciu strategickej kultúry Ruskej federácie.

Sankcie, ktorých možné uvalenie Bidenova administratíva avizovala už celé týždne, sa stali prvým odvetným krokom voči Kremľu za vlaňajší hekerský útok na americké inštitúcie vykonaný prostredníctvom platformy SolarWinds, z ktorého americké úrady obvinili Rusko.

"Dôsledky týchto útokov siahajú ďaleko za hranice USA a nepriaznivo ovplyvňujú aj európske štáty, okrem iných," napísala Varšava vo vyhlásení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť