Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2021 05:00 | Správy | Politika

Prezidentka Čaputová po preštudovaní tajnej zmluvy k ruskej vakcíne: Klamal Matovič o testoch Sputnika V?!

Toto azda nie je možné. Minister financií Igor Matovič (47) rozbehol s utajeným dovozom Sputnika V na Slovensko hru, v ktorej sa už len málokto orientuje.

Matovič: Zmluvu som nečítal, na vine je Baťová

Matovič po týždňoch dohadov vystúpil na tlačovke, kde potvrdil, že 14 testov Sputnika V zo 14 v slovenských laboratóriách SAV vyšli na jednotku. Podľa neho to však treba potvrdiť v Maďarsku. Matovič kritizoval šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú a obviňuje ju z politikárčenia, kritizoval jej manžela, novinárov aj prezidentku. Tvrdí, že testovanie v laboratóriu na Slovensku odporučila práve Baťová. Na druhej strane potvrdil, že Baťová ich už na Pandemickej komisii týždne predtým informovala, že laborátorium certifikované v EÚ na Slovensku nemáme.

Matovič čítal aj esemesky s ruským zástupcom Kirillom Dmitrijevom, kde mu vyčítal vyjadrenia ŠÚKL a považoval ich za provokáciu. Matovič našu liekovú agentúru označil za nepriateľskú. Problémom je veta v ich stanovisku, že to, čo Sputnik v 40 krajinách spája, je len názov, keďže zistili, že má iné charakteristiky ako vakcína v Lancete. Matovič tiež priznal, že zmluvu s Rusmi nečítal a že za Sputnik V sme zaplatili až po mesiaci od jeho dovozu a Rusi nám vo štvrtok peniaze za vakcínu vrátili. „Obávam sa, že to gesto, že nám vrátili platbu, znamená, že o Sputnik definitívne prídeme.“

V liste od Rusov, kde žiadali vrátiť vakcínu, pritom bolo aj to, že sme ju nezaplatili, ale nebolo tam spomenuté, že sa má testovať len v certifikovanom laboratóriu. Matovič odmieta, že by Rusom prekážalo, že sme im nezaplatili, ale vraj im prekážalo stanovisko ŠÚKL. Viackrát útočil na Zuzanu Baťovú, ktorá podľa neho robí hanbu vedcom. Priznáva, že sa s ňou ani len nestretol napriek tomu, že práve ŠÚKL posudzoval Sputnik V.
„O čom by som sa s tou ženou bavil?“ Matovič tvrdí, že Rusi nám „dovolia očkovať vakcínou na Slovensku, keď bude prepustená OCML laboratóriom“. Prečo Rusi určujú, kedy sa máme očkovať? „Zrejme to môže byť v zmluve a majú právo nám nedodať množstvá, keď sa nebudeme správať ako partner, ale ako nadľudia, ktorí si vymýšľajú bludy do sveta.“

ŠÚKL: Matovič predviedol mediálny lynč

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči ŠÚKL, jeho riaditeľke a jej rodine. Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách. Posúdenie vakcíny bolo od ŠÚKL vyžiadané ministerstvom zdravotníctva. Pre používanie vakcíny sa nevyžaduje. Štátny ústav nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú. ŠÚKL si nie je zo svojej strany vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese. Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL bolo vydané
s politickým motívom. Tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu, ako aj voči inštitúcii samotnej.

Igor Matovič:

To, že ŠÚKL dal testovať vakcínu OMCL necertifikovanému laboratóriu, bola strašná chyba, ktorá spôsobila úplne zbytočné mnohotýždňové zdržanie, odstúpenie Rusov od zmluvy.

Zuzana Čaputová:

Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!