Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 12:53 | Správy | Zahraničné správy

Zaujímavá analýza: Stredná a východná Európa ekonomicky prežila rok 2020 lepšie než západná

Krajiny strednej a východnej Európy (SVE) a vybrané štáty južnej Európy ekonomicky podstatne lepšie zvládli pandemický rok 2020 než západné členské krajiny Európskej únie, čiastočne však na úkor verejného zdravia.

Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické analýzy (WIIW) v tomto roku počíta s hospodárskym rastom vo východnej Európe na úrovni 3,8 %.

"Naše analýzy ukazujú, že východná Európa relatívne dobre prekonala pandémiu v roku 2020," cituje agentúra APA predstaviteľa WIIW a spoluautora štúdie Richarda Grievesona. Vážený reálny hrubý domáci produkt (HDP) v 23 analyzovaných krajinách klesol v priemere o 2,3 %. Ekonomický prepad spôsobený novým koronavírusom tak dosiahol len tretinu úrovne v eurozóne. Protipandemické opatrenia neboli v zime také prísne ako počas prvej vlny pandémie, viac ľudí chodilo do práce, či už z vlastnej vôle alebo z nutnosti. Na druhej strane mnohé krajiny SVE na začiatku pandémie rýchlo prijali prísne opatrenia a mali ju relatívne dobre pod kontrolou.

Regiónu pomohlo zvládnuť pandémiu aj poučenie sa z finančnej krízy spred desiatich rokov. Pokles reálneho HDP vo východnej Európe bol vlani výrazne nižší než v roku 2009 po globálnej finančnej kríze, keď v regióne spadol hospodársky rast o 5,6 %. Tentoraz krajiny podporili hospodárstvo štátnou pomocou a nízkymi úrokmi. WIIW však poukazuje aj na regionálne rozdiely. Východoeurópske členské štáty EÚ a západný Balkán vlani zaznamenali výraznejšie ekonomické prepady než v roku 2009. Naproti tomu bola recesia v Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ) a na Ukrajine vlani menej výrazná než v roku 2009.

 

Pandemická kríza vo všeobecnosti najťažšie postihla krajiny s väčším sektorom služieb a turistického ruchu, napríklad Taliansko, Španielsko, Chorvátsko a Čiernu Horu. "Len Čierna Hora a Chorvátsko klesli výraznejšie než eurozóna," povedal Grieveson pre agentúru APA. "Moldavsko zhruba rovnako ako eurozóna."

WIIW však očakáva, že hospodárske zotavenie sa tento rok vzhľadom na výrazný zimný nárast počtu nakazených ľudí spomalí. "Je preto nepravdepodobné, že v tomto roku sa v regióne zopakuje nadpriemerný hospodársky rast v porovnaní so západnou Európou," hovorí Grieveson. V nadchádzajúcich troch rokoch očakáva WIIW pre všetkých 23 východoeurópskych krajín ekonomické zotavenie, avšak s veľkými rozdielmi v rýchlosti. Kým Srbsko a Turecko by sa mali už čoskoro vrátiť na cestu hospodárskeho rastu, krajiny, ako Česko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina a Moldavsko dosiahnu predkrízovú úroveň HDP v roku 2022, Čierna Hora až v roku 2023.

Najvyšší rast by mala v tomto roku dosiahnuť južná Európa, konkrétne Čierna Hora (6,5 %), Turecko (5,8 %), Srbsko (5 %), Kosovo (4,8 %), Chorvátsko (4,5 %) a Albánsko (4,5 %). Na jednej strane ide o krajiny, ktoré svoje ekonomické zotavenie môžu úspešne podchytiť fiškálnou alebo peňažnou politikou (Turecko a Srbsko). Na druhej strane tieto štáty patria medzi tie, ktorých ekonomiky vlani mimoriadne výrazne klesli (Chorvátsko, Čierna Hora), a preto začínajú na veľmi nízkej úrovni.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko