Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 13:55 | Správy | Servis

Čo hovorí zákon: Musíte zastaviť pred priechodom, keď už iné auto zastavilo?

Slovenskí motoristi zbytočne ohrozujú chodcov, pretože sú arogantní, nepozorní a nevedia ovládať svoje autá.

ČÍTAJTE VIAC: Zákaz vjazdu pre elektromobily a hybridy do podzemného parkoviska. Nemci spravili odvážne rozhodnutie

Každodenná situácia zo slovenských ciest: na chodníku pred priechodom pre chodcov stojí chodec a vodič jedného z vozidiel zastaví, aby mu umožnil prechod. Chodec vstúpi na priechod, no vodiči iných vozidiel sa ho ešte snažia obísť alebo dokonca zrýchlia, aby stihli prejsť cez priechod skôr ako on.

Zohľadňujú naše zákony aj takéto situácie a je možné nezodpovedných vodičov trestať? Odpoveď na obe otázky je áno.

 

Na začiatok si uveďme konkrétne paragrafy zo Zákona o cestnej premávke, ktoré sa uvedenej situácie konkrétne týkajú. Citujeme znenie zákona platné od 1.1.2021.

8/2009 Z.z. - Zákon o cestnej premávke

(1) Vodič je povinný e) dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám, f) dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky,

(2) Vodič nesmie i) ohroziť cyklistov prechádzajúcich cez priechod pre cyklistov,

§ 4 Povinnosti vodiča (4) Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

Z uvedeného rozumejme, že ak chodec stojí na chodníku, vodič vozidla ešte nemá povinnosť zastaviť mu tak, aby mohol bezpečne prejsť cez prechod. Musí však dbať na zvýšenú opatrnosť. Ak už ale chodec vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, už ho nesmie ohroziť. Zákon explicitne neuvádza, že vodič musí svoje vozidlo zastaviť, niekedy stačí ho jednoducho výrazne spomaliť, ale pod frázou „nesmie ohroziť“ rozumejme, že ho nesmie ani len vystaviť ohrozeniu. V praxi to znamená, že má vodič jednoducho umožniť chodcovi, aby prešiel cez priechod bezpečne.

Zároveň platí, že ak už vodič niektorého z vozidiel pred priechodom spomalil alebo zastavil, vodiči ďalších vozidiel v rovnakom smere majú povinnosť spraviť to tiež. To platí aj v prípade, že chodec ešte na priechod pre chodcov ani nevstúpil!

Tu však nachádzame aj podstatný detail - zákon sa totiž zmieňuje iba o vodičoch vozidiel idúcich „v rovnakom smere“. To znamená, že ak chodec ešte nevstúpil na priechodvodiči vozidiel idúci mne naproti podľa zákona nemajú povinnosť zastaviť ani spomaliť.

Teda ak vodič Peter idúci mne v mojom protismere vidí, že som pred priechodom zastavil a chodec ešte nie je na priechode, tento Peter nemá povinnosť zo solidarity zastaviť aj svoje vozidlo.

Z bezpečnostného hľadiska ale dôrazne odporúčame, aby vodiči vždy zastavili všetky svoje vozidlá, keď už jeden z nich svoje vozidlo zastavil pred priechodom pre chodcov. Chodec môže byť totiž aj dieťa alebo menej všímavý jednotlivec, ktorí ľahko prehliadnu, že im niektoré z vozidiel neumožnilo prechod. A ľudský život je viac ako snaha o pochybnú interpretáciu zákona po zrazení chodca.

Otvoriť galériu
Zdroj: autoviny.sk

Tresty pre nezodpovedných vodičov

Slovenská legislatíva má pre nezodpovedných vodičov, ktorí ohrozili chodcov na priechode pre chodcov, stanovené aj tresty.

Podľa Zákona o cestnej premávke § 137 platí:

1) Porušenie povinností ustanovených týmto zákonom sa považuje za porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

2) Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom je r) ohrozenie chodca, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcovs) ohrozenie chodca na chodníku, pri odbočovaní, pri vchádzaní na cestu a pri otáčaní alebo pri cúvaní,

V prípade porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom sú tresty primerane tvrdé. V takomto prípade sa v správnom konaní môže uložiť pokuta od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov. V blokovom konaní alebo rozkazom možno uložiť za tento priestupok pokutu do 150 eur, uvádza oficiálny dokument na štátom prevádzkovanom portáli Slovensko.sk. To platí v prípadoch, že vás napríklad policajná hliadka pristihne, ako ste sa priamo na priechode snažili obehnúť chodca.

Samozrejme, do hodnotenia celej veci vstupujú aj ďalšie faktory, ako napríklad zranenie či usmrtenie chodca, prípadný útek z miesta nehody, neposkytnutie prvej pomoci a ďalšie. Spravidla platí, že čím nezodpovednejšie a bezohľadnejšie sa vodič zachoval, o to ťažšie tresty bude musieť znášať.

Zhrnutie a komentár

Zapamätajte si tieto dve jednoduché pravidlá: ak vidíte chodca stáť na chodníku pred priechodom pre chodcov, zastavte svoje vozidlo. Ak vidíte, že aspoň jeden iný vodič (bez ohľadu na smer jazdy) už svoje vozidlo pred priechodom zastavil, spravte to tiež.

Komentár motoristického novinára: Častokrát sa pýtam, prečo sú vodiči tak arogantní, že svoje vlastné vnútorné prežívanie a názory považujú za hodnotnejšie ako zdravie a životy ostatných ľudí. Ako dnes antirúškari z absurdných dôvodov odmietajú nosiť bezpečné prekrytie nosa a úst, tak za volantmi tisícov áut sedia pochybní jedinci, ktorí majú vnútorný problém spomaliť alebo zastaviť svoje auto pred priechodom pre chodcov. A to aj v prípade, že vidia, že cez neho prechádza dieťa. Odpoveď je pritom veľmi jednoduchá: títo ľudia skrátka nevedia ovládať svoje vlastné vozidlá, preto majú vnútorné obavy z tak jednoduchých úkonov, ako je spomaľovanie a brzdenie. Je to ich chyba, ktorú odmietli riešiť.

Riešenie je opäť zdanlivo jednoduché, avšak náročnejšie na zavádzanie do praxe: inštruktori v autoškolách musia byť morálne autority, ktoré mladým ľuďom odovzdajú potrebu uvedomelosti a zodpovednosti v cestnej premávke. Potom tu majú byť prísne tresty pre vodičov, ktorí vedome závažne porušili svoje povinnosti, jednak aby boli výstrahou pre ostatných, jednak aby reálne pocítili zodpovednosť za svoje konanie. Tristoeurová pokuta dnes nikoho neprinúti zamyslieť sa.

Možno si poviete, že hlavne chodci by mali byť pozornejší a uvedomelejší, lenže toto je prenos zodpovednosti na nesprávneho účastníka cestnej premávky - uvedomte si, že chodcami sú aj deti, slabo vidiaci, nevidiaci a mentálne hendikepovaní ľudia, zatiaľ čo za volantom musí sedieť výhradne dospelý, zdravý, stopercentne pozorný a zodpovedný človek!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: autoviny.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!