Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 09:20 | Správy | Domáce správy

Bývalý šéf štátnych ochrankárov prehovoril o šokujúcej kauze: Čo všetko viem o únose Vietnamca!

Po rokoch prehovoril. Únos Vietnamca cez Slovensko naším vládnym špeciálom šokoval verejnosť ešte v roku 2018.

Unesený Vietnamec počas toho, ako ho mali nakladať do lietadla, nemal doklady s tým, že Vietnamci povedali, že stratil diplomatický pas a udelili mu schengenskú výnimku. Ako je toto možné?

- Náš úrad počas delegácie strážil iba ministra. Pasy a udelenie výnimiek má v kompetencii iný útvar ministerstva vnútra.

Zhovárali ste sa s príslušníkmi pasového oddelenia, ktorí mali na chvíľu zdržať odlet, lebo neboli v poriadku doklady?

- Ja som na danej delegácii osobne nebol, lebo som bol pracovne mimo. Takéto delegácie na úrovni ministrov robíme ročne stovky. Ako riaditeľ som osobne riadil delegácie s väčším bezpečnostným rizikom a to na úrovni prezidentov, napr. Macrona a podobne.

Na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov sa o celej veci malo vedieť mesiace. Kto všetko o tom vedel?

- Presne kvôli takýmto príbehom a chodbovým rečiam som privítal aktivitu generálneho prokurátora. Ten po preskúmaní celej veci podrobne rozoberal aj rôzne mediálne fámy. Napríklad, že boli v kolóne policajné motorky alebo na palube letu z Bratislavy do Moskvy bol aj jeden z našich príslušníkov, alebo že sa do delegácie údajne nejako nečakane dalo zaradiť nejaké ďalšie vozidlo. Na jednej strane chápem, že novinárom vyhovovalo bez overenia si faktov dávať do príbehu takéto šťavnaté, neoverené detaily, no na druhej strane si musíte uvedomiť, že to znepríjemnilo život poctivým príslušníkom útvaru. Veď tí policajti majú rodiny, známych. Ešte raz zopakujem vyjadrenie generálneho prokurátora a nemeckého súdu, že žiaden občan SR neparticipoval na údajnom únose.

O prípad sa začali Nemci zaujímať už mesiac po návšteve v roku 2017. Ako je možné, že sa ku vám nič nedostalo o tom, že majú podozrenie, že na palube nášho špeciálu bol niekto, kto tam byť nemal?

- Ochranka nemá lietadlo ani pilotov, ani letušky. Lietadlo a kto je na palube, spadá pod kompetenciu Leteckého útvaru MV SR. Je to úplne iný útvar ako ochranka. Majú svojho riaditeľa a aj svoje postupy. Keď niekoho zaujímalo, čo sa dialo na palube lietadla, tak asi kontaktovali riaditeľa letky. Určite vypočuli celú posádku a majú aj ich výpovede.

Minister Kaliňák už mesiac po únose vedel, čo sa stalo, no celý prípad sa prevalil až v auguste v roku 2018. Nič vám nepovedal?

- To je asi otázka pre pána Kaliňáka, čo vedel a nevedel. Mne nemal prečo niečo hovoriť. Ale asi máme rovnaký názor, že spojitosť bezpečnostných zložiek s únosom je nezmysel, čo potvrdilo aj vyšetrovanie.

Prokurátorka, ktorá prípad dozorovala, ho rozdelila na dve časti – únos Vietnamca vietnamskou rozviedkou a zneužitie právomoci verejného činiteľa, teda či o tom vedel Kaliňák alebo iný štátny úradník. Práve v tej druhej časti prokurátorka Juríčková nezačala ani trestné stíhanie vo veci. Máte informácie, ktoré by mohli napomôcť vyšetriť túto časť prípadu?

- Bolo vypočutých viac ako 50 policajtov vrátane mňa. Ja som si istý, že žiaden z policajtov ochranky a myslím si, že ani z iných útvarov ministerstva, sa na ničom takom nepodieľal. Znovu zopakujem, generálny prokurátor zdôraznil, že nie je ani isté, či sa únos naozaj realizoval aj cez územie Slovenskej republiky.

Áno, to povedal, ale nemecký súd skonštatoval, že Vietnamca uniesli v slovenskom vládnom špeciále. Akurát tiež konštatoval, že nemajú vedomosť o tom, že by slovenská vláda vedela o skutočnom účele letu.

- To nebudem komentovať.

Máte nejaké informácie o tom, že by Slovensko Poliakom klamalo v prípade preletu nášho špeciálu, že na palube lietadla sa nachádza slovenský minister vnútra po tom, čo nám neodpovedali, keď sme uviedli a žiadali povolenie na prelet vietnamskej delegácie?

- Ja ako človek z ochranky o tom nemám prečo mať nejaké informácie. To je kompetencia iného útvaru a to Letky MV SR.

Vás teda niekto vypočúval v celej veci?

- Chcel som ísť vypovedať ako prvý, aby som mohol vyvrátiť tie lži a klamstvá o ochranke a mojich podriadených. Okamžite som navrhol vtedajšej ministerke vnútra Denise Sakovej, že chcem ísť vypovedať pred branno-bezpečnostný výbor. Práve preto, aby som vysvetlil, za čo je ochranka zodpovedná, na ktorých procesoch sa podieľa a na ktorých nepodieľa. Chcel som k tomu urobiť aj tlačovku pre médiá, nech kladú otázky, ale ministerka mi to nedovolila a nechala v tom ochranku plávať. Veľa vecí by sa vysvetlilo už na začiatku.

Akým spôsobom spolupracujete so šéfom protokolu ministerstva vnútra? V tom čase to bol Radovan Čulák, ktorý tvrdil, že o vietnamskej návšteve sa dozvedel od Kaliňáka a následne od poradcu Roberta Fica Le Hong Quanga. Neskôr Kaliňák zase hovoril, že on sa to dozvedel od Čuláka alebo Quanga, čo si protirečí. Čulák tiež sprevádzal delegáciu už v lietadle. Kto vám povedal o vietnamskej návšteve?

- Na ochranke realizuje delegácie odbor, kde sú na to styční dôstojníci a oni komunikujú s príslušnými protokolmi. Ja som o danej delegácii nevedel, nakoľko som bol služobne mimo.

Rozprávali ste sa s Čulákom o tom, čo všetko o tom vie?

- Na to sú vyšetrovatelia.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život