Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2021 09:20 | Správy | Domáce správy

Bývalý šéf štátnych ochrankárov prehovoril o šokujúcej kauze: Čo všetko viem o únose Vietnamca!

Po rokoch prehovoril. Únos Vietnamca cez Slovensko naším vládnym špeciálom šokoval verejnosť ešte v roku 2018.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Odohral sa v čase, keď na ministerstve vnútra sedel Robert Kaliňák (49). Po zverejnení sa začalo skúmať, či sa na ňom aktívne podieľal niekto zo Slovenska a či o ňom niekto z vysokých štátnych úradníkov vedel a nezneužil právomoci verejného činiteľa. Generálna prokuratúra na čele s Marošom Žilinkom túto časť prípadu nedávno uzavrela s tým, že nezistili relevantnú skutočnosť, ktorá by potvrdzovala participáciu niekoho na únose tak, že by Vietnamcom poskytol vládny špeciál.

Vo veci sa však nezačalo ani trestné stíhanie, keďže vraj na to nebol dôvod. Žilinka považuje tento postup za správny. Ešte stále sa vyšetruje druhá časť prípadu - teda samotný únos. Nový Čas sa o únose zhováral s bývalým šéfom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Petrom Krajčírovičom (45). Ten bol na čele štátnych ochrankárov práve v čase, keď došlo k únosu a neskôr bol z pozície odvolaný. Čo všetko o únose vie?

Keď v lete v roku 2017 došlo k únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thana z Berlína cez Česko a Bratislavu, boli ste šéfom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Ako ste sa o celom prípade dozvedeli?

- V prvom rade to vnímam ako škandál, že niektorí politici a médiá zatiahli bezpečnostné zložky do tohto nechutného politického boja. V roku 2018 som bol na rodinnej dovolenke v Grécku a volali mi, že v denníku píšu o nejakom únose. V tom momente mi ani nenapadlo, že to budú spájať aj s ochrankou. Čiastočne to zrejme vzniklo aj z nevedomosti novinárov, ako funguje delegácia. Ochranka bola totiž len jednou z troch bezpečnostných zložiek, ktorá zabezpečovala delegáciu, a aj to len na úrovni hlavy delegácie. Už vôbec nemáme v kompetencii pasovú kontrolu alebo samotný let. To majú na starosti iné útvary. Moja prvá reakcia bola, že chcem ísť ihneď osobne vypovedať pred poslancov branno-bezpečnostného výboru NR SR a vysvetliť im, aké sú právomoci ochranky. Nebolo mi to umožnené a dostal som zákaz sa vyjadrovať do médií.

Generálna prokuratúra teraz uzatvorila časť prípadu s tým, že Maroš Žilinka hovorí, že nemajú dôkazy na to, že by bol vietnamský občan vôbec na Slovensku, a zadokumentovali vraj výpovede vyše päťdesiatich ľudí, ktorí nič také, čo by sa malo podobať na únos, nepotvrdili. Nemecký súd však nepochybuje o tom, že Vietnamec bol na Slovensku a uniesli ho práve vládnym špeciálom. Aj keď dodali, že nemajú vedomosť o tom, že by naša vláda vedela o skutočnom účele letu. Máte informácie zvnútra Úradu, že policajti reálne niečo videli?

- Nielen generálny prokurátor, ale pred ním už nemecký súd konštatoval, že sa nepotvrdila aktívna účasť Slovenska na únose. Navyše, v médiách zrejme odznelo viacero falošných informácií alebo priamo dezinformácií. V tomto smere môžem odkázať len na nedávny rozhovor generálneho prokurátora Maroša Žilinku pre TA3, ktorý sa tomu venoval komplexne. Každý jeden policajt, ktorý bol velený na danú akciu, vypovedal pred vyšetrovateľom. Boli to desiatky policajtov, ktorí osobne slúžili na danej delegácii.

 

Čo všetko bolo vašou úlohou v tomto prípade?

- Úlohou ochranky je strážiť hlavu delegácie, napríklad prezidenta, ministra, kráľa, aby mal zaistenú osobnú bezpečnosť na území SR. O nikoho iného sa nestaráme, ani o asistentov, tlmočníkov, komorníkov alebo iných spolupracovníkov. V tomto prípade sme zaisťovali osobnú bezpečnosť ministra vnútornej bezpečnosti Vietnamu.

Neboli ste prekvapený, že takáto delegácia prišla na Slovensko zo dňa na deň?

- Naši policajti slúžia 24 hodín denne, 7 dní v týždni a 365 dní v roku. Ochranka je tu na to, aby v prípade potreby poskytla okamžite, aj do pár minút, ochranu osobe, ktorá má na to zo zákona alebo podľa medzinárodných štandardov nárok. Útvar je neustále v pohotovosti. A, samozrejme, zažil som veľa akcií, kde sme museli začať strážiť už do pár hodín.

Odôvodňovali vám nejako túto návštevu?

- My sa nepýtame na dôvod návštevy kancelárky Merkelovej ani prezidenta Macrona a ani akejkoľvek delegácie. My sme zodpovední za to, aby osoba, ktorá má nárok na ochranu, ako pani Merkelová, Macron alebo minister, mali zaistený bezpečný pobyt na území SR.

Kto všetko participoval pri ochrane tohto ministra?

- Ochranka je zodpovedná iba za ochranu hlavy delegácie na území SR. Čo bol v tomto prípade minister vnútornej bezpečnosti. Pasy a povolenie na opustenie územia SR sú v jurisdikcii hraničnej a cudzineckej polície, čo je útvar ministerstva vnútra, ale úplne iný ako ochranka. Za lietadlo, let a posádku je zodpovedný Letecký útvar Ministerstva vnútra SR, čo je iný útvar, ako je ochranka. Tri od seba nezávislé útvary ministerstva vnútra a traja riaditelia. Takže, keď politici žiadali postaviť mimo službu iba mňa ako riaditeľa ochranky, svedčí to o tom, že vec bola vysoko spolitizovaná.

Z Bôrika išla kolóna, ktorú ste mali na starosti ako ochranka. Pred Bôrikom sa podľa zverejnených svedectiev mala doplniť ďalšia policajná dodávka, kde sa príslušníci Úradu prvýkrát mali stretnúť s uneseným Vietnamcom s tým, že sa prekladal u inej dodávky. Takéto niečo býva bežné v prípade delegácií?

- Ten, kto takéto tvrdenie poskytol, na danej delegácii buď vôbec nebol, alebo úmyselne a účelovo oklamal novinárov. Vyšetrovanie potvrdilo, že sa tam žiadne autá nepridávali. Svedčí to o dôveryhodnosti zdroja, ktorý poskytol tieto informácie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania