Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 00:00 | PR články
Sponzorované

Namiesto nemocnice doma. Plamienok pomáha chorým deťom v kruhu rodiny

Bratislava – Posledné dni života deti nemusia stráviť v nemocnici. Nezisková organizácia Plamienok pomáha rodinám už takmer dvadsať rokov. Prečo je ich pomoc dôležitá?

Nezisková organizácia Plamienok bola vôbec prvou organizáciou na Slovensku, ktorá začala poskytovať domácu paliatívnu starostlivosť deťom s vážnymi onkologickými i neonkologickými diagnózami. Počas doterajšej existencie Plamienka mali lekári, sestry či psychológovia v starostlivosti desiatky rodín a plnili ich najväčšie a zároveň často veľmi náročné prianie – môcť byť s chorým dieťaťom doma a netráviť posledné spoločné mesiace či týždne v nemocnici.

Plamienok v kruhu rodiny

Domáce prostredie je veľmi podstatné v najťažšej možnej situácii nielen pre rodičov, ale aj pre samotné deti. Tráviť čas vo svojej detskej izbe obklopené celou milujúcou rodinou je pre dieťatko tým najdôležitejším. Aj Veronika, mama malej Romanky s nevyliečiteľným ochorením Edwardsov syndróm, neváhala pri rozhodovaní medzi nemocnicou a domovom. „Bola som presvedčená, že to zvládneme, hoci sme vedeli, že starostlivosť o Romanku bude náročná. Pomoc nám ponúkla nezisková organizácia Plamienok, ktorá sa stará o nevyliečiteľne choré deti. Sprvu som odmietla, myslela som, že pôjde iba o psychickú pomoc. V Plamienku však pôsobia lekári a zdravotné sestry, ktorí nás navštevovali a poskytovali Romanke odbornú paliatívnu starostlivosť. Vďaka nim sme nemuseli byť s dcérkou v nemocnici. Tešili sme sa na každú ich návštevu. Plamienok sa počas obdobia Romankinho života stal súčasťou našej rodiny,“ hovorí Veronika.

Otvoriť galériu
Zdroj: PLAMIENOK n.o.

Plamienok sa stará o pacientov v okruhu dvesto kilometrov od Bratislavy. Nielen lekári a zdravotné sestry, ale aj psychológovia či sociálni pracovníci sú dôležitou súčasťou tímu, ktorý pravidelne dochádza za rodinami domov. „Máme dlhoročné skúsenosti s liečbou a starostlivosťou o deti a novorodencov s nevyliečiteľnými chorobami. Každému dieťaťu bezplatne zapožičiame potrebné lekárske prístroje, tiež ošetrovateľský materiál a lieky. Lekári sú k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni a v prípade potreby, navštívime našich malých pacientov aj v noci. Naša pomoc pre deti a rodiny je úplne bezplatná,“ približuje riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok Mária Jasenková.

Komplexná pomoc celej rodine

Rodiny s nevyliečiteľne chorým dieťaťom sa môžu ocitnúť aj vo finančnej tiesni, keď napríklad rodič, ktorý dovtedy pracoval, ostáva doma s dieťaťom. V náročnej situácii sa ocitajú aj ďalšie deti v rodine – súrodenci, na ktorých choroba súrodenca dolieha. Plamienok je profesionálnou oporou aj v sociálnej a psychologickej oblasti. „S rodinami riešime aj ich finančné problémy, možnosti uvoľnenia zo zamestnania, zadováženie zdravotníckych pomôcok, otázky, ako hovoriť o ťažkej situácii so súrodencami alebo hľadáme riešenia, ako komunikovať so širšou rodinou či známymi,“ hovorí Mária Jasenková.

Plamienku a rodinám pomáhajú darcovia

Pomoc Plamienka je pre rodiny bezplatná. Nezisková organizácia funguje z darov sponzorov a ľudí, ktorí sa rozhodnú podporiť tak náročnú a pritom nenahraditeľnú prácu tímu z Plamienka. „Nevyliečiteľne chorým deťom je zvyčajne doma lepšie ako v nemocnici. Doma majú menej infekcií, lepšie jedia, viac priberajú, lepšie spia. Vďaka domácej starostlivosti a láske v rodine sa zdravotný stav detí často stabilizuje, aj keď by si to na začiatku nikto nemyslel. Pri zhoršení je možné vrátiť sa späť do nemocnice. Ak však neexistuje možnosť zvrátiť zhoršovanie stavu, liečba pokračuje a je zameraná na to, aby dieťatko netrpelo a mohlo cítiť blízkosť a lásku rodičov. Ak potrebuje zdravotné prístroje, napríklad odsávačku, kyslík či ventilátor, aj s týmito prístrojmi môže byť doma. To všetko je možné vďaka darcom 2 percent z daní, ktorí Plamienku vo veľkej miere prispievajú na materiálne zabezpečenie starostlivosti,“ dodáva Mária Jasenková. Darovať 2 percentá je jednoduché, všetky potrebné informácie a postup sú aj na webovej stránke Plamienka www.plamienok.sk/podporte-nas/darujte-2

Otvoriť galériu
Zdroj: PLAMIENOK n.o.

Zvládli kŕmenie cez sondu i virózy

Veronika s rodinou starostlivosť o dcérku s podporou Plamienka zvládli. „Romankine kŕmenie cez sondu, výmena sondy každé 3 týždne. Jej choré srdiečko a slabá imunita, choroby, virózy,... To všetko sa doma zvládalo jednoduchšie a Romanka sa mala lepšie. Našou odmenou boli jej úsmevy a džavotanie,“ hovorí mama dievčatka. Podľa jej slov sa Romanka na poslednej fotke usmievala. „Odišla do neba tesne pred Vianocami. Vybrala si hviezdičky namiesto vianočných svetielok.“

Darujte Plamienku 2 percentá z vašich daní a umožnite ťažko a nevyliečiteľne chorým deťom byť v teple domova. Ďakujeme.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!