Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prešovský kraj otvoril ďalšie očkovacie centrum, prišlo sklamanie: Registrácia opäť zlyhala

V mestskej športovej hale v Starej Ľubovni v utorok otvorili veľkokapacitné očkovacie centrum.

Očkovať by sa tam malo tri dni v týždni - v utorok, stredu a štvrtok, vakcínou od konzorcia AstraZeneca. Po Prešove, Poprade a Humennom ide o ďalšie centrum Prešovského samosprávneho kraja. Ani teraz sa však registrácia na očkovanie nezaobišla bez problémov. Ako počas brífingu pri otvorení centra informoval vedúci odboru zdravotníctva PSK Jozef Tekáč, ľudí, ktorí sa chceli prihlasovať na očkovanie do Ľubovne, prihlasovalo do Banskej Bystrice či Žiliny. Poukázal aj na to, že napriek možnosti zaočkovať v utorok 330 ľudí ponúka štátna čakáreň iba 139 záujemcov o očkovanie.

Na problémy s rezervačným systém upozorňoval kraj aj v minulosti. „Rezervačný systém nie je natoľko otvorený, aby sem prišlo toľko ľudí, koľko máme vakcín. Urgujeme ministerstvo zdravotníctva a chceli by sme, aby nám naozaj poskytli do našich vlastných rúk tento rezervačný systém. Podarilo by sa nám tak dostať sem viac ľudí,“ vysvetlil predseda PSK Milan Majerský. Uvítal by, ak by sa zároveň podarilo otvoriť aj ďalšie vekové kategórie. Tekáč pripomenul, že župa už viac ako tri týždne prevádzkuje registračný systém pre náhradníkov, ktorý funguje veľmi dobre a osvedčil sa. „Náhradníkov nám prihlasujú ambulantní lekári a takto sme zaočkovali približne 1 500 osôb. Veríme, že ak by sme dostali príležitosť nahradiť aj štátnu čakáreň, naši informatici by určite v spolupráci s informatikmi aj z ostatných samosprávnych krajov dokázali vyvinúť systém, ktorý by bol spoľahlivý a dokázal by zapĺňať kapacity, ktoré máme pripravené,“ skonštatoval.

Veľkokapacitné očkovacie centrum vzniklo v spolupráci s Ľubovnianskou nemocnicou. Priestory poskytlo kraju mesto, a to zatiaľ do konca kalendárneho roka. Spomedzi štyroch očkovacích centier kraja bude ľubovnianske prvé, ktoré bude otvorené počas pracovného týždňa. K dispozícii bude mať tisíc dávok vakcíny, pričom očkovať sa budú môcť ľudia vo vekovej kategórii 45+.

 

Personálne zabezpečuje centrum samotná nemocnica. Ako objasnil jej riaditeľ Peter Bizovský, v prípade očkovania počas troch dní v týždni, postačia na jeho fungovanie tri tímy. Pôjde o troch lekárov, tri sestry a päť pomocných zamestnancov. Aj jeho však mrzí zlyhanie systému, pre ktorý sa na očkovanie nepodarilo naplniť kapacity. Podobne je to podľa jeho slov aj počas dvoch ďalších dní. „Dodávka vakcín na budúci týždeň je znížená, máme prísľub, že dostaneme 700 dávok, preto sme kapacitu obmedzili a budeme očkovať len dva dni do týždňa. Je to škoda, pretože sme pripravení a ochotní podať aj 1 500 vakcín každý týždeň. Len ak pôjdeme naplno, dostaneme sa ku kolektívnej imunite, uvoľníme ekonomiku, školy a slobodu všetkých, ktorí žijú na Slovensku,“ dodal.

V troch veľkokapacitných očkovacích (VKOC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zaočkovali počas uplynulého víkendu 7 547 záujemcom. Po piatich víkendoch fungovania týchto centier sa v kraji podarilo zaočkovať dokopy 34 127 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách