Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Postcovidový syndróm sa u pacientov prejavuje čoraz viac: Na východe ich znova stavajú na nohy

Na postcovidovú rehabilitáciu slúžia ambulancie, ktoré vzhľadom na zlepšujúci sa vývoj pandemickej situácie otvorila Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v areáli na Rastislavovej ulici.

Pracovisko kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (KFBLR) doposiaľ slúžilo len na liečbu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom v utorok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

V znovuotvorených ambulanciách bude prioritou liečba pacientov s postcovidovým syndrómom, ktorý sa prejavuje po prekonaní ochorenia COVID-19 čoraz viac. "U mnohých pretrvávajú príznaky, ktoré zhoršujú kvalitu života, znižujú funkčné schopnosti pacienta a pri neliečení môžu spôsobiť aj trvalé následky. Existujú štatistiky, podľa ktorých až 76 percent hospitalizovaných pacientov s COVID-19 má pretrvávajúce príznaky aj šesť mesiacov po vyliečení. Až 56 percent pacientov má poškodené pľúca aj tri mesiace po prepustení z nemocnice," uviedol prednosta KFBLR Peter Takáč. U pacientov sa podľa neho vyskytujú aj ďalšie príznaky ako bolesti kĺbov, hrudníka či chrbtice, únava, slabosť a ďalšie. Pre týchto pacientov klinika začína starostlivosť zatiaľ ambulantnou formou. Každého pacienta vyšetrí rehabilitačný lekár, ktorý mu podľa jeho zdravotného stavu naordinuje rehabilitačnú liečbu.

V krátkom čase pribudne na klinike aj nový prístroj laserovej terapie. "Pomáha v liečbe špecifických patológií, zápalov, bolesti, edémov a rovnako biostimuluje. Dokáže automaticky skenovať väčšiu plochu na tele pacienta až do 900 štvorcových centimetrov," vysvetlila zástupkyňa prednostu KFBLR Ildikó Morochovičová.

 

Pokiaľ chce pacient absolvovať liečbu v ambulanciách, je nevyhnutné, aby ho všeobecný lekár odoslal najskôr 20 dní po poslednom pozitívnom PCR teste. Ambulantnou cestou je možný aj predpis kompenzačných pomôcok. Postcovidovým pacientom sú v areáli na Rastislavovej 43 k dispozícii už aj ambulancie na neurologickom oddelení a na II. psychiatrickej klinike, postupne pribudnú ďalšie.

Lekári, zdravotné sestry a rehabilitační pracovníci KFBLR od začiatku pandémie zabezpečujú akútnu rehabilitačnú starostlivosť na všetkých lôžkových pracoviskách u pacientov s ochorením COVID-19. "Ide predovšetkým o respiračnú fyzioterapiu, ale aj celkovú rehabilitáciu podľa stavu pacienta. V uplynulom období boli dni, kedy sme konziliárne rehabilitačne vyšetrili aj viac než 50 pacientov denne. Mimoriadne nás teší, že u významnej časti pacientov sa aj po ťažkom priebehu ochorenia COVID-19 stav natoľko zlepšil, že mohli odísť do domácej starostlivosti," konštatoval Takáč. V mesiacoch január až marec 25 fyzioterapeutov rehabilitovalo denne 130 pacientov, ktorí boli s COVID-19 v UNLP hospitalizovaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!