Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2021 10:17 | Správy | Domáce správy

Bolestivý rekord, počet úmrtí vo februári rapídne stúpol: Najhoršia situácia bola v tomto kraji

Vo februári tohto roka zomrelo o 59 percent viac ľudí ako počas predošlých rokov.

V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR s tým, že ide o rekordný počet. Každý piaty zomretý vo februári mal menej ako 65 rokov. Celkovo počet zomretých do 64 rokov prevýšil priemer o 43 percent. Najhoršia situácia bola v Trnavskom kraji.

Podľa ŠÚ SR ovplyvnila druhá vlna pandémie nového koronavírusu počty zomretých na Slovensku zásadným spôsobom. V súhrne za druhý mesiac roka 2021 zomrelo na Slovensku 7555 ľudí, čo je o 58,6 percenta viac ako bol priemer druhého mesiaca v predošlých piatich rokoch. Celkovo tak zomrelo vo februári takmer o 2800 osôb viac ako vlani či predvlani.

Dynamika rastu počtu zomretých sa veľmi mierne spomalila, ešte v januári dosahovala nadúmrtnosť 75 percent, v decembri minulého roka to bolo 60 percent.

 

"Na celoslovenskej úrovni bola februárová nadúmrtnosť nižšia ako v januári, ale len nepatrne. Netreba však robiť predčasné optimistické závery, je potrebné počkať, ako sa bude situácia vyvíjať v ďalších mesiacoch. Celkové počty zomretých v porovnaní s predošlými rokmi sú základnými vstupmi na analýzy o vplyve COVID-19 na spoločnosť, neskôr sa doplnia ešte o štruktúry o príčinách úmrtí," spresnila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Podľa ŠÚ SR bola aj vo februári najhoršia situácia v kategórii mladších seniorov vo veku 65 až 74 rokov. Nárast zomretých v tejto vekovej skupine sa síce spomalil, ale oproti päťročnému priemeru zomrelo takmer dvojnásobne viac ľudí ako predošlé roky, a to o 92 percent viac.

Dáta o počtoch úmrtí v januári podľa úradu potvrdili, že nadúmrtnosť začala rásť aj vo vekovej skupine do 64 rokov. Aj vo februári mal každý piaty zomretý menej ako 65 rokov. Celkovo vo februári zomrelo v tejto vekovej kategórii 1625 osôb, v predošlých rokoch to bývalo 1100 až 1200 osôb. "Zatiaľ čo v iných vekových kategóriách nadúmrtnosť vo februári klesla, v skupine ľudí do 65 rokov sa udržala na januárovej výške," doplnila Podmanická

Z hľadiska krajov bola situácia najhoršia v Trnavskom kraji, kde zomieralo tento rok vo februári o vyše 90 percent viac ľudí ako v predošlých rokoch. Nasledoval Nitriansky kraj, v ktorom zaznamenali nárast o 86,4 percenta zomretých. Za ním nasledoval Košický kraj s rastom o 78 percent zomretých. Banskobystrický a Bratislavský kraj mali prírastok počtu zomretých okolo hranice 50 percent. Najnižší rast počtu zomretých dosiahol v januári Žilinský kraj, kde počet zomretých prevýšil predošlé roky o 15 percent.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle