Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Výstražný štrajk vodičov MHD v Košiciach a v Bratislave: Bojíme sa o prácu, preto sme odstavili vozidlá

Obavy, strach a neistota. Takéto pocity zažívajú už rok zamestnanci dopravných podnikov na Slovensku.

Od začiatku pandémie sa dôsledky opatrení vlády SR premietli aj do výpadku počtov cestujúcich a následne tržieb. Odborári Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) upozorňujú nielen na vážne následky v podobe rušenia liniek, ale obávajú sa aj prepúšťania.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Zamestnanci dopravcov v Bratislave a Košiciach sa preto v pondelok rozhodli upozorniť na svoju zúfalú finančnú situáciu výstražným hodinovým štrajkom. Ak to nezaberie a predstaviteľov štátu nepresvedčia, aby im pomohli zaplátať obrovské diery v rozpočtoch, chcú v represívnych akciách pokračovať.

Košice: Reálne hrozí prepúšťanie!

Do výstražného štrajku v Košiciach sa zapojilo 90 percent vodičov električiek a autobusov. Spoje, ktoré vyrazili krátko pred 8. hodinou, ešte riadne došli do svojej konečnej zastávky, aby vyšli cestujúcim čo najviac v ústrety. Štrajk bol najviac citeľný priamo hlavnom dopravnom uzle Košíc - na Staničnom námestí, kde sa začali hromadiť odstavené električky, autobusy, ale aj cestujúci, ktorí si museli počkať na najbližší spoj až od 9. hodiny.

Predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Košice Andrea Vindišová zdôrazňuje, že výpadky tržieb i financií dopravcov vznikli pre opatrenia, ktoré prijala vláda. Vindišová varuje, že nedostatok peňazí skôr či neskôr pocítia aj cestujúci. „Hrozí obmedzovanie dopravy, rušenie liniek a aj prepúšťanie zamestnancov, ktorí svoju prácu vykonávali plnohodnotne aj v čase pandemických opatrení,“ povedala Vindišová.

 

Podľa odborárov už musia konať, pretože situácia je mimoriadne vážna. „Náš únik na mesačných tržbách z výpadku cestujúcich je tak veľký, že by sme za to mohli kúpiť dva nové autobusy MHD,“ opísala predáčka. Zároveň sa ospravedlnila cestujúcim, ktorých sa štrajk dotkol. „Nechceme ich brať za rukojemníkov, nie je to naším cieľom. Aj preto sme určili čas štrajku medzi 8. a 9. hodinou, keď nie je až tak veľa cestujúcich. Zároveň sme zriadili aj linku s označením H, ktorá jazdila do oboch nemocníc v Košiciach,“ doplnila Vindišová.

 

Andrea Vindišová (54), šéfka odborov DPMK

Otvoriť galériu

- Hrozí obmedzovanie dopravy, rušenie niekoľkých liniek a tak isto aj prepúšťanie zamestnancov, ktorí svoju prácu vykonávali svoju prácu plnohodnotne aj v čase pandemických opatrení. Náš únik na mesačných tržbách z výpadku cestujúcich je tak veľký, že by sme za to mohli kúpiť dve nové autobusy mestskej hromadnej dopravy.

 

Miroslav (50), vodič električky

- Podobnú ťažkú situáciu, aká je teraz, som za štvrťstoročie svojho pôsobenia v dopravnom podniku ešte nezažil. Nie je to volanie do prázdna, ale ide o to, že každý mesiac sme v strate musíme to nejako vyrovnať. Každý si myslí, že je to len záležitosť mesta, ale to nie je pravda, je to záležitosť nás všetkých. Ak chceme, aby mestská hromadná doprava fungovala, tak tie peniaze potrebujeme nejako získať. Nevieme ich už však získať inou formou, ako podporou od štátu.

 

 

Otvoriť galériu

Štrajku sa v hlavnom meste zúčastnili dve tretiny vodičov, ktorí postupne po 8. hodine doviezli cestujúcich na konečné zastávky. Tam vozidlá odstavili a až do 9. hodiny sa nezapojili do premávky. Nový Čas monitoroval štrajk vodičov, pričom po ôsmej hodine ráno na zastávke na Trnavskom mýte nezaregistroval veľa ľudí. Premávali najmä spoje číslo 9 (Ružinov - Karlova Ves, prechádza nemocnicou Ružinov) a 209 (Ružinov - Kramáre, prechádza zastávkou NÚSCH a Národným onkologickým ústavom).

Občas prešli aj autobusy číslo 201, 74 a 61, ktoré však nejdú okolo žiadnej nemocnice. Cestujúci, ktorí o štrajku dopredu nevedeli, sa mohli o aktuálnej situácii dozvedieť prostredníctvom elektronických informačných tabúľ. O niečo iná situácia ako na Trnavskom mýte bola po pol deviatej na konečnej zastávke autobusov i trolejbusov v mestskej časti Vrakuňa, na obratisku Čiližská. Autobusy aj trolejbusy tu stáli v radoch, väčšina z nich bola označená stužkou s nápisom štrajk. Na blízkej zastávke čakalo veľké množstvo ľudí.

 

Prešov: Prečo sme sa nepridali?

Prešovskí vodiči autobusov a trolejbusov sa fyzicky k štrajku nepridali. Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMP Daniel Straka uviedol, že kolegom z Košíc a Bratislavy vyjadrili podporu označením na dopravných prostriedkoch. „Na oknách a cez multimediálne televízory sme cestujúcich informovali o vyslovení podpory a o priebehu výstražného štrajku. Do štrajku sme sa nezapojili, keďže sme sa nedohodli so zriaďovateľom ani zamestnávateľom,“ reagoval Straka. Účasť na štrajkoch do budúcna nevylúčil. „Je to na budúcich rokovaniach v rámci slovenských odborov dopravcov a neskôr aj na rokovaniach s mestom Prešov,“ dodal Straka.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ah, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo