Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2021 15:14 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Svoj názor dala jasne najavo: Čaputová sa stretla s vedcami, o Matovičovi povedala jediné

Prezidentka SR Zuzana Čaputová stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami. Hlava štátu to povedala po pondelkovej návšteve Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV).

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Prezidentka obe inštitúcie navštívila predovšetkým preto, aby im vyjadrila svoju podporu a plnú dôveru. „Veľmi ma mrzí, že koncom minulého týždňa zazneli vyjadrenia z úst ministra financií, ktoré nepriamym spôsobom vyjadrili kritiku alebo pochybnosť na kvalitu našich inštitúcií,“ priblížila Čaputová. Doplnila, že to považuje za absolútne neprimerané a nesprávne.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom tlačovom vyhlásení v piatok 9. apríla povedal, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré už na Slovensku sú. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

Prezidentka zdôraznila, že súčasťou silnej demokracie sú aj silné a nezávislé odborné inštitúcie. Akékoľvek slová pochybností, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú podľa hlavy štátu dôveru verejnosti v tieto inštitúcie. „Nielen to, že oslabujú dôveru, ale dokonca spôsobujú aj verbálne ataky či dokonca vyhrážky voči ľuďom, ktorí tieto inštitúcie reprezentujú,“ uviedla prezidentka, podľa ktorej je takéto konanie neadekvátne a nesprávne. Zároveň nesúhlasí s tým, aby téma vakcinácie Sputnikom V bola používaná na rozdeľovanie Slovenska.

„Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je bezpečná a efektívna,“ skonštatovala Čaputová. Matovičova cesta do Maďarska naďalej vzbudzuje podľa hlavy štátu viac otázok než odpovedí. „Faktom je, že tá cesta má svoj zahraničnopolitický rozmer. Dnes sa ozvali bývalí aj súčasní diplomati a konštatovali porušenie viacerých štandardov, pokiaľ ide o diplomatickú prax. Zároveň už spomínanú komunikáciu, ktorá mala spochybňovať slovenské vedecké inštitúcie, považujem za absolútne neprimeranú,” dodala prezidentka.

Obe vedecké inštitúcie v pondelok prezidentke vysvetlili, že ak bude maďarská strana robiť laboratórne skúšky, budú to rovnaké laboratórne skúšky, aké sa doposiaľ robili a na niektoré výsledky sa ešte len čaká. „Z informácií, ktoré mám zatiaľ dostupné, predmetom ich skúmania, ale nevieme v akom rozsahu, by mali byť tie isté skutočnosti, ktoré verifikovali slovenské inštitúcie,“ skonštatovala prezidentka. Dodala, že ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) požiadala o sprístupnenie zmluvy s výrobcom vakcíny Sputnik V.

 

„Príchod pani prezidentky nám dáva nádej a vieru v tom, že štát oceňuje našu prácu a rozhodnutia smerujúce len a len k tomu, aby lieky uvádzané na trh a používané občanmi Slovenskej republiky spĺňali prísne kritériá na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska,“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite