Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Chcete sa zbaviť dioptrií? Poradíme vám trvalé riešenie

Jedným z aktuálnych problémov vyspelých krajín, sú nesprávne návyky už od mladého veku. V dôsledku toho ľudia trpia viacerými zdravotnými problémami, vrátane tých so zrakom. Medzi najčastejšie očné chyby patrí krátkozrakosť. Ako ju vyriešiť?

Napriek tomu, že je krátkozrakosť mnohokrát vrodenou chybou, zvyšuje sa aj počet pacientov so získanou krátkozrakosťou. Niektoré z faktorov, ktoré ju zapríčiňujú, ovplyvniť nedokážeme, iné sú výsledkom súčasného spôsobu života.

V tomto článku sa dozviete:
ako na krátkozrakosť vplýva nesprávny životný štýl,
prečo nie je dobré podceňovať príznaky krátkozrakosti,
ako si zlepšiť zrak do diaľky.

Čo zhoršuje zrak do diaľky?

Krátkozrakosť (odborne myopia), je v prevažnej miere spôsobená zmenou životného štýlu za posledné desaťročia. Dôkazom toho je skutočnosť, že ňou trpia predovšetkým ľudia v rozvinutých krajinách. Výrazný podiel majú na tom naše každodenné aktivity, ako je používanie počítačov, mobilov a tabletov, ale aj pozeranie televízie. Modré svetlo, ktoré počítače či mobily vyžarujú, poškodzuje bunky v sietnici oka, následkom čoho rýchlejšie starne.

Nárast počtu krátkozrakých ľudí vznikol v dôsledku oveľa častejšieho pozerania sa na blízke predmety v porovnaní s minulosťou či v porovnaní s menej rozvinutými krajinami, ktoré majú obmedzený prístup k výpočtovej technike. V prípade, že naše oči namáhame v prevažnej miere nablízko, strácajú schopnosť zaostrovať na vzdialené predmety. Pokiaľ ide o malé deti, túto schopnosť naplno ani nezískajú. Výsledkom toho je krátkozrakosť a potreba nosenia dioptrických okuliarov.

Otvoriť galériu

Pri problémoch s videním návštevu očného lekára neodkladajte

Krátkozraký človek vidí predmety ostro len na kratšiu vzdialenosť, vo väčších vzdialenostiach sa mu predmety už rozmazávajú. Je to spôsobené tým, že jeho oko je dlhšie, ako by malo byť, čím sa lúče svetla lámu pred sietnicou a vytvárajú preto nejasný obraz. Mínusové dioptrie korigujú krátkozrakosť tým, že posúvajú ohnisko videnia smerom dozadu.

Ak si chcete čo najdlhšie udržať kvalitný zrak, základom sú pravidelné očné prehliadky a nepodceňovanie príznakov, ktoré by problémy s videním do diaľky mohli prezrádzať. Očný lekár dokáže vzniknutý problém a jeho príčinu odhaliť a nastaviť vhodnú liečbu. Ak s liečbou váhate, prílišným zaťažovaním očí svojmu zraku ešte viac škodíte. Neriešená krátkozrakosť môže spôsobovať bolesti hlavy, zvýšenú únavu, zníženú schopnosť sústrediť sa, obmedzenú schopnosť šoférovať či vykonávať niektoré druhy športových aktivít.

V rámci prevencie je vhodné upraviť si svoj životný štýl tým, že si doprajete pestrú a vyváženú stravu, kvalitný spánok a častý pohyb na čerstvom vzduchu. Počas dlhšej práce za počítačom si doprajte pravidelné prestávky, počas ktorých si precvičujte oči striedavým zaostrovaním na vzdialené a blízke predmety.

Rozdávame zľavy v hodnote milión eur na operácie očí

Dioptrické okuliare, kontaktné šošovky či laserová operácia očí?

Zlepšiť videnie vám vedia korekčné pomôcky – dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky. Môžu síce spomaliť zhoršovanie krátkozrakosti, ale zbaviť sa jej nedokážu. Rovnako nevedia bojovať ani s presbyopiou, ktorá postihuje viac-menej každého človeka približne medzi 40. až 45. rokom života, a preto ľuďom v tomto veku pribudnú ďalšie okuliare – okuliare na čítanie. Okuliare či kontaktné šošovky vás neochránia ani pred vznikom šedého zákalu.

Jediným spôsobom, ako dosiahnuť trvalú korekciu zlého videnia do blízka či do diaľky, je absolvovať laserovú operáciu očí. V očnej klinike iClinic realizujú moderné operačné metódy tretej generácie, akou je napríklad aj ReLEx SMILE 3D. Touto metódou odstraňujú dioptrie bez bolesti, iba s mikroskopickým vstupom na rohovke oka, bez následku vzniku suchého oka po zákroku, s minimálnym rizikom pooperačných komplikácií a s rýchlym hojením.

Pre človeka, ktorý trpí viacerými refrakčnými chybami, môže byť riešením laserový zákrok operačnou metódou PRELEX, pri ktorom sa jeho pôvodná poškodená šošovka nahradí novou – umelou multifokálnou alebo trifokálnou. Vďaka trifokálnej šošovke sa zbaví problémov s videním dokonca na všetky vzdialenosti (metóda FEMTO Z-PRELEX). Výhodou je tiež, že na umelej šošovke nemôže vzniknúť šedý zákal.

Zľavy v hodnote milión eur na operácie očí

V roku 2020 sa začalo nielen pre Slovensko, ale aj pre celý svet náročné obdobie. V očnej klinike iClinic vás v tom však nenechajú samých. S ohľadom na ekonomické dopady pandémie koronavírusu pripravili pre svojich pacientov mimoriadnu zľavu vo výške 1000 € na vybrané laserové operácie, vďaka ktorým môžu sebe alebo svojim blízkym splniť sen o dokonalom zraku aj v tomto zložitom období. Počet operácií s 1000 € zľavou je limitovaný! Platí iba pre prvých 1000 najrýchlejších pacientov, ktorí odošlú nezáväzný kontaktný formulár s heslom. Laserová operácia očí je teraz pre vás dostupná ešte viac, ako kedykoľvek predtým. Operáciu je možné zakúpiť aj formou darčekového poukazu. Viac informácií k získaniu mimoriadnej zľavy sa dozviete na www.iclinic.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky