Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2021 13:42 | Správy | Domáce správy

Novela vysokoškolského zákona vyvolala vášne: Diskusie ešte stále prebiehajú

Diskusie o novele zákona o vysokých školách stále prebiehajú. TASR to potvrdil odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Pripravovaná novela vysokoškolského zákona vyvolala začiatkom marca veľký nesúhlas medzi akademickou obcou, niektoré univerzity vstúpili aj do protestu. Tvrdia, že obmedzovanie akademickej samosprávy je neprípustné.

V súvislosti s pripravovanou novelou zákona vznikla kontaktná skupina, ktorá je zložená zo zástupcov vysokých škôl a ich reprezentácií. Prvé stretnutie sa skupiny so zástupcami rezortu školstva sa uskutočnilo začiatkom marca, na ktorom si dohodli ďalší postup. "Ten bol dohodnutý tak, že ministerstvo reprezentáciám zašle svoje východiská, s ktorými chce vstupovať do diskusie o novele zákona o vysokých školách, ako aj prínos navrhovaných riešení pre kvalitu vysokých škôl. K týmto sa reprezentácie vyjadria a doplnia ich o vlastné priority a východiská, najmä úpravy zamedzujúce politizácii vysokých škôl a neprimeranému okliešteniu samosprávy vysokých škôl alebo ich fakúlt," uviedol rezort školstva.

Obe strany sa majú stretnúť a sporné body si vydiskutovať. "Ministerstvo zaslalo tieto podklady reprezentáciám vysokých škôl 10. marca, a tie si vyžiadali čas na preštudovanie. Termín ďalšieho stretnutia bol určený na 25. marca. Vzhľadom na podanie demisie ministra školstva bol však tento termín presunutý na neskôr," dodalo ministerstvo.

 

Jednou z prvých univerzít, ktorá vstúpila 1. marca do protestu bola Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. "UK pozorne sleduje diskusie k novele vysokoškolského zákona. Naďalej trváme na tom, že obmedzovanie akademickej samosprávy je neprípustné," uviedla pre TASR hovorkyňa najväčšej slovenskej vysokej školy Lenka Miller. Rektor UK Marek Števček je zároveň členom expertnej skupiny, ktorá sa zaoberá tvorbou novely vysokoškolského zákona.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!