Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2021 12:57 | Správy | Domáce správy

Kéry si nedal servírku pred ústa: Matovič si neuvedomuje, že už nie je premiér

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) aj poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) označili správanie poslanca OĽANO Györgyho Gyimesiho počas zahraničnej pracovnej cesty v Maďarsku, na ktorej bol s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) v súvislosti s vakcínou Sputnik V, za nevhodné. Zhodli sa na tom v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Klus poznamenal, že o ceste Matoviča do Ruska a Maďarska sa malo rozhodnúť na vláde. Na margo poslanca Gyimesiho uviedol, že ide skôr o opozičného poslanca a vyplýva to aj z jeho správania k slovenskej diplomacii. Tento dojem podľa neho vychádza aj z toho, že jeho podpis chýbal na dokumente s podpismi poslancov podporujúcimi vládu Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý priniesol prezidentke. Jeho aktivity označil "za hanebné". "Jediným cieľom tohto pána je vyvolávať národnostné napätie," uviedol Klus.

V súvislosti so zahraničnými cestami Matoviča Kéry uviedol, že nosnou témou bola ruská vakcína Sputnik V, s čím nemá problém. Za druhú vec však označil spôsob zahraničnej návštevy. Ako tvrdí, Matovič si neuvedomuje, že už nie je premiér, ale minister financií. Poukázal na to, že nová vláda ešte ani nepredstúpila pred parlament a už môže nastať ďalší priestor na problémy. So správaním Gyimesiho nesúhlasí.

Kéry nechápe, prečo nie je Sputnik V pre Slovensko dostatočne dobrou vakcínou, keď sa ňou očkuje v mnohých krajinách sveta. Klus poznamenal, že očkovanie Sputnikom V viaceré európske krajiny viažu na schválenie Európskou liekovou agentúrou. Dodal, že rozhodnutiam vedcov dôveruje, rovnako dôveruje aj Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv.

 

Podľa Klusa je Heger natoľko skúsený politik, aby zvládol úlohu premiéra. Poznamenal, že by mal dostať čas, aby si veci usporiadal. Kéry tvrdí, že nominácia Matoviča na ministra financií nebola vhodná. Vládna koalícia sa podľa Kéryho predčasných volieb bojí. Poznamenal, že opozičné strany sa pokúsia o to, aby bolo referendum vyhlásené a zároveň aj úspešné. Štátny tajomník slovenskej diplomacie tvrdí, že to bude jedno z ďalších neúspešných referend, ktoré bude stáť nemálo peňazí. Kéry uviedol, že určite nepôjde o zbytočné vyhodenie peňazí.

Poslanec Smeru-SD povedal, že "sú proti tomu", aby sa zavádzali COVID pasy. Tvrdí, že očkovanie by malo byť dobrovoľné. Podľa neho by malo byť rovnocenné to, či bude niekto zaočkovaný alebo bude mať negatívny test v prípade, že by chcel ísť človek do zahraničia. "Ak pas vznikne, má to len zjednodušiť cestovanie, ale ďalej sa bude dať cestovať aj s negatívnym testom, tak ako je to teraz," vysvetlil Klus. Ako tvrdí, ak bude vytvorená kolektívna imunita na Slovensku a v krajinách Európskej únie, COVID certifikát by sa mal zrušiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia