Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2021 22:33 | Správy | Zahraničné správy

Amatérskemu športu v Česku odzvonilo: Po COVIDE prepukne pandémia obezity a psychických problémov u detí

Požiadavkou na obmedzenie zhromažďovania, ktoré by neumožnilo dlhodobo uvoľniť amatérsky šport v Českej republike, epidemiológovia vytvárajú do budúcnosti veľkú záťaž na zdravotnícky systém.

V reakcii na dnešný návrh českého ministra zdravotníctva Petra Arenbergera to uviedla Slovenská únia športu. Deti za dlhé mesiace bez tréningov odvykajú pohybu a môžu trpieť aj psychickými problémami, upozornila tiež Národná športová agentúra.

"Z aktuálneho vyjadrenia ministra zdravotníctva a hlavne z jeho zámeru zavrieť organizovaný amatérsky šport vo chvíli, keď sa nadychoval k životu, je nám veľmi smutno," uviedol pre ČTK predseda Slovenskej únie športu Miroslav Jansta. Jeho kolega z čela Združenia športových zväzov SR Zdeněk Ertl upozornil, že sa športové zväzy a kluby ocitli v úplnom chaose. "Počas piatkového dňa sa začali intenzívne pripravovať na tréningy a organizovanej činnosti, aby potom museli rodičia zase obvolávať a všetko rušiť. Toto je Kocúrkovo a nech sa nikto nečuduje, že ľudí odmietajú disciplínu, keď si z nich robí štát bláznov," vyhlásil.

Obaja predsedovia strešných športových organizácií upozorňujú, že deti sa podobne ako ďalší ľudia vonku rovnako schádzajú a zrejme tak budú robiť ešte intenzívnejšie, keď sa v pondelok aspoň časť z nich vráti do školy. Aj keď by sa teda pri striktnom dodržiavaní opatrení mali okamžite po vyjdení z dverí školskej budovy rozdeliť najviac na dvojice.

 

Minister sa pri návrhu na obmedzenie zhromažďovania riadil stanoviskom epidemiológov zo skupiny meses. Tí preferujú aktuálne prospech z hľadiska zamedzenia šírenia koronavírusyu "Epidemiológovia nám možno pomôžu zvládnuť pandémiu, ale potom pravdepodobne prepukne vlna pandémie obezity alebo psychických problémov u detí. Uvedomujú si epidemiológovia, že kvôli tomu vytvárame pre budúcnosť veľkú záťaž na zdravotnícky systém? Uvedomujú si, čo to bude znamenať, keď si deti nevypestujete návyky k pohybovým aktivitám, ale ustrnú v komfortnej zóne pri počítačoch? " upozornil CUS.

A Národná športová agentúra má podobný postoj. "Sme jedna z posledných krajín, kde deti nemôžu organizovane športovať a dnešné rozhodnutie expertnej skupiny Meses prehĺbi negatívne dopady na deti, ako je obezita, zlá psychika a nemožnosť motorického vývoja. Ohromné ​​sklamanie pre český amatérsky šport," uviedol pre ČTK jej predseda Milan Hnilička .

Podľa Jansta spočíva problém v postoji vládnych predstaviteľov k športu. "V Európe je športovanie mládeže a detí prioritnou oblasťou. Nepristupuje sa k nemu ako k voľnočasové a zvyšnej aktivite ako bohužiaľ u nás. Je hanbou, že Česká republika, štát so športovou históriou, úspešnými a svetovými uznávanými osobnosťami športu, takým spôsobom pristupuje k športu, "povzdychol si predseda Cus.

NSA hodlá naďalej presadzovať svoj plán na reštart športu, ktorý by umožnil bezpečný návrat na športoviská. "Je to náš program, na ktorom spolupracovali športové organizácie, zväzy, poprední odborníci a doktori," doplnil Hnilička. O pláne mal v stredu rokovať s ministrom zdravotníctva Jánom Blatným, ale toho krátko pred plánovanou schôdzkou vystriedal vo funkcii Arenberger a zo schôdzky zišlo.

V utorok vládou schválenej uvoľnenie, ktoré ale zrejme prakticky nezačne fungovať, tento plán vôbec nezohľadnilo. Športovci boli pripravení na pravidelné testovanie, ktoré ale nemalo byť potrebné. Aspoň tak o tom hovoril minister Arenberger v piatok na tlačovej konferencii. O deň neskôr organizovaný šport prakticky zavrel, ešte než sa otvoril. "Takto sa správame k fenoménu, ktorý nás dlhodobo a významne proslavuje v zahraničí," komentoval to Jansta. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí