Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Vojna o Sputnik vrcholí! S ruskou vakcínou Matovič na Slovensku neuspel: Budú mať rozhodujúce slovo Maďari?!

Pourážal a zutekal! Cesta ministra financií Igora Matoviča (47) do Moskvy vyvolala veľmi veľa otázok.

Rusi nás totiž vyzvali, aby sme 200-tisíc dávok Sputnika V okamžite vrátili. Expremiér Matovič tvrdí, že sa mu podarilo vyrokovať, že partner z východu nezavrie pred nami dvere úplne. Čo to presne znamená, na tlačovke nevysvetlil, stihol však okydať ŠÚKL a zabuchnúť pred novinármi dvere. A keď mu neschválili očkovaciu látku doma, obrátil sa na našich susedov. O očkovaní Sputnikom na Slovensku rozhodnú paradoxne Maďari.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Zahraničná cesta Igora Matoviča do Moskvy, ktorú ani neschválila vláda, dostala požehnanie od nového premiéra Eduarda Hegera. „V tejto súvislosti poveril vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby preverili aktuálnu dostupnosť vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V,“ obhajoval Heger skutočnosť, v rámci akej kompetencie Matovič vôbec za Slovensko rokuje.

Hoci expremiér prisľúbil, že na tlačovke povie podrobnosti zo svojich rokovaní v Rusku, veľa sme sa nedozvedeli. Potvrdil len, že Rusi požiadali Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič s tým, že cieľom jeho cesty bolo, aby sme si k ruskej očkovacej látke úplne nezatvorili dvere.

 

Biomedicínske centrum SAV sa proti jeho slovám dôrazne ohradilo a označilo ich za nepravdivé. Skúšky Sputnika V robili totiž na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. „Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu,“ uviedli. ŠÚKL tvrdí, že nemohol zaujať stanovisko, lebo mu chýbalo 80% podkladov od ruskej strany.

Krytie z Maďarska?!

Včera po skončení Matovičovej tlačovky nebolo možné klásť otázky a pred novinármi zabuchla ochranka dvere. Bývalý predseda vlády si to následne namieril do Budapešti, kde sa stretol s premiérom Viktorom Orbánom a s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Heger opäť poveril Matoviča, aby s maďarskými partnermi prebral možnosť posúdenia vakcíny Sputnik.

„Tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti, odbornosti testovania vakcíny,“ píše sa v stanovisku. A keď neprešla vakcína našimi labákmi, dal ju Matovič posúdiť našim susedom. „Vakcína Sputnik V pre Slovensko sa bude odborne posudzovať v Maďarsku,“ potvrdil maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó. Keď že u našich južných susedov Sputnik používajú, aj keď o jeho vedľajších účinkoch či účinnosti neinformujú, nie je dôvod, prečo by Slovensko nemalo dostať kladný posudok. Ich štátne inštitúcie ho totiž schválili.

Otvoriť galériu

A práve súhlasné stanovisko z certifikovaného laboratória z Maďarska zrejme bude stačiť na začatie očkovania ruskou vakcínou u nás. „Na Slovensku sa budú povoľovať iba tie vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne budú mať povolenie Európskej liekovej agentúry,“píše v stanovisku Úrad vlády.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!