Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Košický dopravný podnik ide do ostrého štrajku: Spoje nepôjdu celú hodinu

Vodiči košického dopravného podniku sa v pondelok (12. 4.) zapoja do výstražného štrajku, trvať má od 8.00 do 9.00 h.

Potvrdila to hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová. Podľa odborárov bude zachovaná premávka liniek k obom pracoviskám Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice a vypravené budú aj školské spoje či spoje do oceliarní U. S. Steel. "Od 8.00 h sa odstaví mestská hromadná doprava (MHD) s tým, že všetky linky dôjdu na konečnú zastávku. Ak má linka z konečnej vyraziť pár minút pred začiatkom štrajku, už tak nemusí urobiť. Električky ukončia štrajk niečo pred 9.00 h, aby nedošlo k prepätiu na električkovej dráhe. Je to dobrovoľný štrajk, preto ťažko odhadnúť, koľkí vodiči sa doň zapoja," povedala predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová. Cestujúcej verejnosti odporúča, aby sa v uvedenom čase nespoliehala na MHD. DPMK však nepredpokladá jej masívny výpadok.

Vindišová pripomenula, že rokovania o finančnej kompenzácii v dôsledku pandémie nového koronavírusu pokračujú. "Ak do nedele večera dostaneme kladnú informáciu, a to že kompenzácia bude poskytnutá, do štrajku nepôjdeme," dodala.

Mesto Košice súhlasí s krokom odborárov upozorniť na finančné straty, ktoré pre pandémiu utrpel DPMK. "Mrzí nás, že si vybrali až taký radikálny spôsob. Na problémy treba upozorňovať a je nevyhnutné žiadať vládu o pomoc. Zastaviť dopravu však v tejto chvíli, keď o pomoci stále rokujeme, nie je vhodné," povedal pre TASR hovorca magistrátu Vladimír Fabian. V tomto roku pre DPMK mesto vyčlenilo historicky najvyššiu sumu - takmer 24 miliónov eur, z čoho 1,5 milióna eur predstavuje úhradu strát za služby vo verejnom záujme. "Táto suma je vyše dvojnásobná oproti roku 2020. Pre pretrvávajúcu pandémiu a výpadok tržieb to isto nebude stačiť, keďže len za prvé tri mesiace sú medziročné tržby DPMK nižšie o 1,6 milióna eur," doplnil.

 

Výstražný štrajk na pondelkové ráno vyhlásili zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov v Bratislave, Košiciach a Prešove. Štrajkom chcú upozorniť, že štát stále finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek i prepúšťanie. Prešovský dopravný podnik sa v pondelok napokon zapojí len do takzvaného podporného štrajku. Ministerstvo dopravy pre TASR opakovane uviedlo, že nemá zákonnú a ani finančnú možnosť, ako koronakrízou zasiahnutým mestským dopravným podnikom pomôcť, no hľadá spôsoby ako to riešiť. Podľa aktuálneho stanoviska si po vzájomnej dohode problematiku finančnej pomoci samosprávam, pod ktoré dopravné podniky patria, zobral rezort financií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?