Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2021 15:00 | Správy | Domáce správy

Primár covidového oddelenia hystériu nechápe: Nepríjemná pravda o ivermektíne! Slováci, čítajte

Primár Jakub Hložník vedie štrnásť rokov oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke.

Denne sa stretáva s tými najťažšími prípadmi, na jeho oddelení sa slovo smrť skloňuje v každom páde. Po prepuknutí pandémie koronavírusu je situácia ešte náročnejšia. Našťastie, stále je viac takých pacientov, ktorí sa po náročnej liečbe vrátia späť do života. 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Aké boli veľkonočné sviatky na vašom oddelení? Koľko pacientov máte aktuálne a v akom stave?

V podstate pracovné ako každé iné sviatky. My zabezpečujeme nepretržitú, 24-hodinovú prevádzku. Čo sa týka počtu pacientov, boli sme prakticky plne obsadení, čo je pravidlom od jesene, keď prišla druhá vlna covidu.


Mnohí ľudia si už pri malom zvýšení teploty nasadia lieky na zníženie horúčky. Je to v poriadku?

Telesnú teplota pod 38 stupňov nejako špecificky liečiť netreba, je to prirodzená obranná reakcia organizmu. V podstate organizmus mobilizuje svoje obranné sily a bojuje proti pôvodcovi ochorenia a antipyretiká vám takúto „subfebrilnú“ teplotu obyčajne aj tak neznížia. Vyššiu teplotu, ktorá prináša už zdravotné riziká, je potrebné znižovať, či už fyzikálne, alebo liekom.

 

Kedy je dobré nečakať a volať si záchranku?

Ak ide o covid, tak určite vždy, keď má človek pocit, že sa mu zhoršuje dýchanie v zmysle dušnosti. Tam je riziko, že ochorenie začína progredovať do respiračného zlyhania. Alebo ak pretrvávajú dlho vysoké teploty.


Teraz sú veľmi in oxymetre na meranie saturácie kyslíku v krvi. Mal by byť podľa vás oxymeter súčasťou lekárničky v každej domácnosti?

Neviem, či sú bežní ľudia schopní správne interpretovať hodnoty, ktoré tam vidia. Ja by som sa skôr ako laik orientoval podľa subjektívneho stavu. Stáva sa, že pacient si namerá nižšiu saturáciu krvi kyslíkom v dôsledku zlej manipulácie s pristrojom a hneď spanikári. Ja napríkad vidím aj bez oxymetru, či sa má pacient zle. Naše oxymetre sú nielen drahšie, ale aj presnejšie a sú sučasťou zložitých monitorov. Takže neviem, či to má mať každý doma, možno áno, ale iba na také hrubo orientačné vyšetrenie.


Veľká diskusia sa už dlhší čas vedie okolo lieku ivermektín, ale aj isoprinosin či azitromycin. Najmä prvý spomínaný si ľudia vo veľkom zháňajú rôznymi cestičkami za oveľa vyššiu cenu, akú reálne liek má, keďže ho nevedia zohnať v lekárňach. Aký je váš názor na ivermektín?

Nám sa tu začínajú doslova hromadiť pacienti, čo už doma užívali ivermektín a aj tak skončili v nemocnici a časť z nich skončila aj u nás na áre na umelej ventilácii pľúc. Zoberte si, že cez sviatky sme mali iba na JIS 7 pacientov na umelej ventilácii pľúc, z ktorých štyria brali už doma ivermektín. Ak by bol skutočne taký účinný, ako niektorí tvrdia, nemali by sme pacientov, čo ho doma užívali, a teraz sú s ťažkým priebehom u nás v nemocnici. My sme ho skúšali aj u našich pacientov na začiatku prijatia na naše oddelenie, ale ani u jedného sme nezaznamenali nejaký pozitívny efekt.

A posledné vyhlásenie EMA či WHO a aj samotného výrobcu ivermektínu, či odporúčania renomovaných odborných spoločností túto našu skúsenosť potvrdzujú. Aby sme to správne pochopili - k nám prichádzajú pacienti až v kritickom stave. Ich hlavným problémom je už systémová zápalová odpoveď - takzvaná „cytokinová búrka“, a často sú už aj covid negatívni, Čiže riešime následné komplkácie ako sekundárne infekcie pľúc, zlyhávanie orgánov atď. Tam aj keby ivermectin mal nejaký učinok, na covid-19 by už nemal jednoducho kde účinkovať. Sú oveľa účinnejšie lieky, o ktorých sa však toľko nepíše a nehovorí.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?