Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2021 15:00 | Správy | Domáce správy

Primár covidového oddelenia hystériu nechápe: Nepríjemná pravda o ivermektíne! Slováci, čítajte

Primár Jakub Hložník vedie štrnásť rokov oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke.

Denne sa stretáva s tými najťažšími prípadmi, na jeho oddelení sa slovo smrť skloňuje v každom páde. Po prepuknutí pandémie koronavírusu je situácia ešte náročnejšia. Našťastie, stále je viac takých pacientov, ktorí sa po náročnej liečbe vrátia späť do života. 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Aké boli veľkonočné sviatky na vašom oddelení? Koľko pacientov máte aktuálne a v akom stave?

V podstate pracovné ako každé iné sviatky. My zabezpečujeme nepretržitú, 24-hodinovú prevádzku. Čo sa týka počtu pacientov, boli sme prakticky plne obsadení, čo je pravidlom od jesene, keď prišla druhá vlna covidu.


Mnohí ľudia si už pri malom zvýšení teploty nasadia lieky na zníženie horúčky. Je to v poriadku?

Telesnú teplota pod 38 stupňov nejako špecificky liečiť netreba, je to prirodzená obranná reakcia organizmu. V podstate organizmus mobilizuje svoje obranné sily a bojuje proti pôvodcovi ochorenia a antipyretiká vám takúto „subfebrilnú“ teplotu obyčajne aj tak neznížia. Vyššiu teplotu, ktorá prináša už zdravotné riziká, je potrebné znižovať, či už fyzikálne, alebo liekom.

 

Kedy je dobré nečakať a volať si záchranku?

Ak ide o covid, tak určite vždy, keď má človek pocit, že sa mu zhoršuje dýchanie v zmysle dušnosti. Tam je riziko, že ochorenie začína progredovať do respiračného zlyhania. Alebo ak pretrvávajú dlho vysoké teploty.


Teraz sú veľmi in oxymetre na meranie saturácie kyslíku v krvi. Mal by byť podľa vás oxymeter súčasťou lekárničky v každej domácnosti?

Neviem, či sú bežní ľudia schopní správne interpretovať hodnoty, ktoré tam vidia. Ja by som sa skôr ako laik orientoval podľa subjektívneho stavu. Stáva sa, že pacient si namerá nižšiu saturáciu krvi kyslíkom v dôsledku zlej manipulácie s pristrojom a hneď spanikári. Ja napríkad vidím aj bez oxymetru, či sa má pacient zle. Naše oxymetre sú nielen drahšie, ale aj presnejšie a sú sučasťou zložitých monitorov. Takže neviem, či to má mať každý doma, možno áno, ale iba na také hrubo orientačné vyšetrenie.


Veľká diskusia sa už dlhší čas vedie okolo lieku ivermektín, ale aj isoprinosin či azitromycin. Najmä prvý spomínaný si ľudia vo veľkom zháňajú rôznymi cestičkami za oveľa vyššiu cenu, akú reálne liek má, keďže ho nevedia zohnať v lekárňach. Aký je váš názor na ivermektín?

Nám sa tu začínajú doslova hromadiť pacienti, čo už doma užívali ivermektín a aj tak skončili v nemocnici a časť z nich skončila aj u nás na áre na umelej ventilácii pľúc. Zoberte si, že cez sviatky sme mali iba na JIS 7 pacientov na umelej ventilácii pľúc, z ktorých štyria brali už doma ivermektín. Ak by bol skutočne taký účinný, ako niektorí tvrdia, nemali by sme pacientov, čo ho doma užívali, a teraz sú s ťažkým priebehom u nás v nemocnici. My sme ho skúšali aj u našich pacientov na začiatku prijatia na naše oddelenie, ale ani u jedného sme nezaznamenali nejaký pozitívny efekt.

A posledné vyhlásenie EMA či WHO a aj samotného výrobcu ivermektínu, či odporúčania renomovaných odborných spoločností túto našu skúsenosť potvrdzujú. Aby sme to správne pochopili - k nám prichádzajú pacienti až v kritickom stave. Ich hlavným problémom je už systémová zápalová odpoveď - takzvaná „cytokinová búrka“, a často sú už aj covid negatívni, Čiže riešime následné komplkácie ako sekundárne infekcie pľúc, zlyhávanie orgánov atď. Tam aj keby ivermectin mal nejaký učinok, na covid-19 by už nemal jednoducho kde účinkovať. Sú oveľa účinnejšie lieky, o ktorých sa však toľko nepíše a nehovorí.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!