Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2021 05:00 | Správy | Domáce správy

Dátový analytik si nedával servírku pred ústa: Ostré slová o očkovaní, toto by mala byť priorita pri otváraní

Konečne poznáme dátum, kedy by sa malo začať s uvoľňovaním! Čo si o tom myslí dátový analytik Ivan Bošňák.

Od 19. apríla sa má postupne začať uvoľňovanie. Je to podľa vás správne, či by sa malo začať skôr?

- Ku COVID automatu sme publikovali opakovane mnoho pripomienok. Na niektoré veci reaguje neskoro, na iné reaguje veľmi neskoro a najhoršie je, že na určitý regionálny vývoj nereaguje vôbec. Pripravovaný bol v čase vysokého rastu pandémie okolo Mikuláša pred 4 mesiacmi, keď sme napríklad o očkovaní ani nechyrovali. Dnes sme podali viac ako 1 milión vakcín. Je absolútne jasné, že školy sa 3-4 týždne po zaočkovaní učiteľov majú po roku pre žiakov na základných a stredných školách otvárať čo najskôr, veď preto sme tých učiteľov vo februári a v marci masívne očkovali.

 

Čo by malo byť prioritou pri otváraní?

- Dnes jednoznačne šport a školy. Dokonca uvádzame na 1. mieste organizovaný šport pre milióny ľudí a hlavne detí v exteriéroch a obmedzene aj v interiéroch, hlavne v pohodových okresoch, s odstupom mesiaca aj v čiernych okresoch. Rovnako obchodné centrá, služby, kostoly, fitká s limitom osôb na určitý rovnaký počet štvorcových metrov, s limitom počtu osôb a využitia maximálnej kapacity. Čím jednoduchšie pravidlá, tým lepšie. 1 osoba na 15 m² sa nám zdá ako dobrý štandard a na terase 4 ľudia pri stole, na 3 metre rozostup do 20.00 večer.

 

Aký postup by ste navrhli pri otváraní škôl?

- Všetci učitelia dostali možnosť sa dať zaočkovať, po 3 týždňoch od I. dávky sú značne chránení proti hospitalizácii, ťažkému priebehu. Boli privilegovaní pri očkovaní, teraz je na rade príchod do školy. S určitým testovacím protokolom starších detí je potrebné otvoriť aj stredné školy, ale bez internátov. Ak môžu od 8. marca chodiť do školy na 6 hodín denne maturanti 5-krát týždenne do zle vetranej triedy, následne môžu ísť aj deti športovať do exteriéru, treba šport a školy spojiť. Minister školstva na šport rezignoval, ani ho nespomína, pri školách celý rok ustupoval a pre nikoho z vlády neboli a nie sú školy prioritou. Ani druhou v rade. Otvorené sú fabriky, priemyselné parky, logistické centrá. Pekne sme dopadli. Vzdelanie a šport sú na poslednom mieste.

Bude sa dať cestovať aj bez karantény po návrate?

- Opäť bude závisieť od vývoja v domácej a v cieľovej krajine. V lete budú podmienky cestovania diametrálne iné, ako sú dnes, počkajme 3 mesiace.

 

Ako vidíte situáciu s očkovaním - kedy by mohla byť zaočkovaná väčšina Slovenska?

- Opäť otvorene. Väčšina Slovenska nebude tak skoro zaočkovaná, lebo to nechce. Aj prieskumy ukazujú menej ako 50 %. A to hovoríme o dospelej populácii nad 18 rokov, ktorá sa tak vyjadruje. Bude to veľký problém, zachvíľu nebude na Slovensku koho očkovať a posunieme sa s možnosťou očkovania do ročníkov nad 40 a neskôr, ale veľmi skoro, nad 30 rokov. Vakcín bude v júni toľko, že vám ju dajú v supermarkete k banánom. Ale nakoľko nebudeme mať zaočkované kritické skupiny seniorov, kde sme aj dnes len na 40 percentách, tak títo budú zapĺňať nemocnice a umierať. Ľudia nad 60 rokov reprezentujú tri štvrtiny pacientov a 90 % úmrtí. Minulý týždeň sme prijali 2 000 nových pacientov a z nich 600 - 700 zomrie. Takto to budeme ťahať do júla. Plné nemocnice, desiatky úmrtí denne a málo zaočkovaných. Prebieha tu akcia „premorujeme sa“. Tí, ktorí si covidom prešli, a tí, ktorí sú zaočkovaní, teda ľudia s protilátkami, budú chcieť normálne žiť a budú na to tlačit. Budem jedným z nich. Nech je nám Veľká Británia príkladom a krajiny s odporom voči očkovaniu výstrahou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lenka Ďurčiová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo