Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Slovensko sa blíži k postupnému otváraniu: Čo všetko by sa mohlo uvoľniť od 19. apríla?!

Konečne poznáme dátum, kedy by sa malo začať s uvoľňovaním!

Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (51) avizuje, že vďaka zlepšujúcej sa situácii by sme mohli v pondelok 19. apríla prejsť z čiernej fázy COVID automatu do bordovej. Ak sa nič dovtedy nepokazí, otvoria sa kostoly, nákupné centrá a dovolené budú aj návštevy prírody mimo vlastného okresu. Najväčšou prioritou však majú byť školy. Ktoré ročníky sa budú môcť vrátiť do lavíc?

Slovenský lockdown trvá už niekoľko mesiacov, počas ktorých sme nevyšli z čiernej fázy COVID automatu. Jednou z podmienok na prechod do bordovej úrovne, čo by znamenalo uvoľnenie opatrení, totiž bolo, aby klesol počet hospitalizovaných pod 3-tisíc. To sa naplnilo počas Veľkej noci a v stredu bolo v nemocniciach 2 895 pacientov. Ak bude klesajúci trend pokračovať, o necelé dva týždne by malo nastať vytúžené uvoľňovanie.

V súčasnosti je totiž automat nastavený tak, že po zlepšení situácie treba počkať 13 dní na to, či sa klesajúci trend potvrdí. „Situácia sa mierne zlepšuje, ale stále nemáme vyhraté,“ povedal novopečený minister Leng­varský pred svojím prvým zasadnutím vlády, ktoré sa uskutočnilo v stredu ráno. Informoval tiež, že od budúceho týždňa sa mení mapa rozdelenia okresov a čierne budú už len dva - Poprad a Kysucké Nové Mesto.

 

Dodal, že vo štvrtok bude zasadať konzílium odborníkov, ktoré rozhodne o ďalšom spôsobe testovania a o uvoľňovaní. Nevylúčil, že sa COVID automat upraví, no tvrdí, že ak sa tak stane, budú to len kozmetické zmeny. Otázne zostáva, ako sa bude meniť testovanie, ktoré je teraz povinné takmer pri všetkých činnostiach.

Prioritou budú školy

Viacerí členovia vlády sa zhodli na tom, že prioritou musia byť školy. Ak by sme prešli do bordovej fázy, do lavíc by sa mohl vrátiť maturanti a deviataci. Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga by však mohli školy dostať výnimku a od 19. apríla by sa mohli prepnúť do regionálneho semaforu. Znamenalo by to, že v lepších okresoch by sa do lavíc vrátil celý druhý stupeň a v horších len koncové ročníky. „Toto však nie je oficiálna správa,“ povedal minister s tým, že by išlo o signál, že školstvo je priorita.

Budú sa musieť rodičia aj deti naďalej testovať? „Myslím, že testovanie rodičov sa zachová. Predsa len budeme do systému púšťať obrovský objem mladých ľudí. Je dôležité, aby sme držali nejakým spôsobom tú bezpečnú hranicu, priesor alebo ruku nad školstvom, aby sa nestalo, že nám to vybuchne,“ povedal Gröhling s tým, že deti by mohli využívať kloktacie testy, ktorých máme k dispozícii takmer milión.

Minister hospodárstva Richard Sulík dúfa v čo najskoršie uvoľňovanie. Bola by to podľa neho dobrá správa pre ekonomiku. „Teraz, keď čísla klesajú, je potrebné to urobiť čím skôr. Ale chápem aj druhú stranu a obavy z možného zhoršenia, resp. nástupu tretej vlny pandémie pri predčasnom uvoľnení, a preto nebudem teraz predbiehať,“ uviedol Sulík s tým, že trvajú na zmene COVID automatu. Nepáči sa mu napríklad to, že niekde je limit na počet osôb a niekde na percentá naplnenia.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo