Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Bocianie hniezdo takmer rozvadilo ulicu v Biskupiciach: Susedia si konečne vydýchli, ochranári našli kompromis

Dvojica bocianov každý rok na jar zahniezdila v Biskupiciach, mestskej časti Bánoviec nad Bebravou. Kým niektorí obyvatelia vítali ich návrat s nadšením, pre iných bolo obydlie, ktoré si párik operencov budoval, nočnou morou. Pre spokojné spolunažívanie sa rozhodli operencov presťahovať o sto metrov ďalej.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Ako to však býva, kým jedni si vydýchli, pre iných je to doslova tragédiou. Sťahovanie hniezda rozdelilo pokojnú ulicu na dva tábory. Priľahlá mestská časť Bánoviec nad Bebravou sa navyše pomaly rozrastá a pribúda nielen počet obyvateľov, ale aj domov. Či za to môže dvojica bocianov, ktorá si Biskupice od roku 2001 obľúbila a každý rok na jar sa sem vracala, nevedno.

Operenci však nevyčarili úsmev na tvári každému, mnohým miestnym robili aj riadne vrásky. „Keď sme začali stavať, bociany tu boli. Odkedy sme tu, hniezdili tu asi dvakrát, žiaľ nemali ani potomstvo. Začala sa tu výstavba nových domov a boli nonstop rušené,“ prezradila Ivana, ktorá vlastní dom rovno pod bocianím hniezdom. „Máme stĺp s hniezdom na hranici pozemku, vedľa chodník, ktorý sme nijako inak nemohli dať a okolie 4 metrov od hniezda je znečistené trusom. Riskovali sme každý deň spŕšku od bocianov. Párkrát sa stalo, že sem priletel aj iný bocian a začali sa biť a trus bol rozmetaný na fasáde aj na dverách,“ opísala únavné spolunažívanie obyvateľka, ktorá sa situáciu snažila vyriešiť od roku 2016.

Otvoriť galériu
Pre bociany našli nové miesto.
Zdroj: mim, Nový Čas
Starosti s operencami si všímal aj ďalší sused. „Obľúbili si túto lokalitu, hniezdili aj druhým susedom na dome, tiež neboli z toho natešení, celý dom mali od trusu,“ opísal dianie na ich ulici. „Nie sme nehumánni. Bola by som rada, ak by sa ten stĺp posunul iba na druhú stranu cesty, ako bol pôvodný plán, len to je na dlhé lakte, lebo pozemok vlastní veľa ľudí. Aj bociany by mali viac kľudu a neboli by neustálou stavebnou aktivitou rušené,“ reagovala majiteľka domu pod bocianím hniezdom s tým, že sa obrátili aj na mesto a ochranárov, aby našli najvhodnejšie riešenie, keďže svojvoľne premiestňovať alebo zhadzovať hniezdo bocianov je zakázané.

 

 

Odstraňovanie hniezd z nevhodných miest

V snahe nájsť riešenie sa obyvateľom napokon zadarilo! „Svojvoľne nesmie nikto zasahovať do odstraňovania hniezda. Toto nebolo ale svojvoľné, majiteľka požiadala o riešenie. Bolo to v súlade so zákonom. Odstraňovanie hniezd z nevhodných miest je časté a v tomto prípade majiteľka kúpila dom aj s hniezdom. Prebiehalo konanie na Okresnom úrade životného prostredia v Bánovciach nad Bebravou a vyhodnotili sme tak, že spravíme ústupok, aby sme bocianom neublížili,“ prezradil Stanislav Harvančík zo Štátnej ochrany prírody. 

„Riešilo sa to a bol inštalovaný náhradný stĺp s hniezdom. Bocianom sa nijako neublížilo, ešte tu neboli, neprileteli zo zimovísk a stavba hniezda alebo oprava starého hniezda sú aj súčasťou svadobného rituálu týchto vtákov. Buď použijú náhradne umiestnené hniezdo, alebo vyhodnotia situáciu inak a postavia si niekde inde nové hniezdo,“ ozrejmil Harvančík a zároveň dodal, že nie vždy sa podarí vyhovieť všetkým.

„Vždy budú niektorí tvrdiť, že sa viac hľadí na bociany a ďalšia časť bude tvrdiť, že sa viac hľadí na ľudí ako na vtákov. Nedá sa vyhovieť všetkým. Snažili sme sa nájsť kompromis a bolo to v súlade so zákonom,“ dodal Harvančík s tým, že je dokonca možné, že sa bociany ani nevrátia, môžu zahynúť na zimoviskách. „Pokiaľ mám dobrú informáciu už tri roky nevyviedli na tom mieste mláďatá, len sa tam zdržovali, nehniezdili, čo môže mať viacero príčin. Bude zaujímavé sledovať či sa vrátia, či si postavia hniezdo v tom novopostavenom, či si postavia niekde nové,“ uzavrel Harvančík.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!