Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2021 00:00 | PR články
Sponzorované

Lexus predstavil luxusný elektromobil, ktorý vám vyrazí dych

To tu ešte nebolo. Na svete je vízia novej éry značky Lexus. Spoločnosť predstavila koncept LF-Z Electrified, ktorý zaujme nadčasovým dizajnom, pokročilými technológiami a mnohými vychytávkami.

Milovníci štvorkolesových tátošov sa majú na čo tešiť. Do roku 2025 uvedie Lexus na trh 20 nových alebo modernizovaných modelov, medzi ktorými bude viac ako 10 batériových elektrických vozidiel, plug-in hybridy a hybridné elektrické vozidlá bez nutnosti dobíjania. Posilní rady sedanov a SUV, uvedie nové športové modely a tipy úplne nových kategórií. Lexus má v úmysle ponúkať od roku 2025 elektrifikované verzie všetkých svojich modelov.

Nový Lexus LF-Z Electrified

Svetový online debut koncepčného auta LF-Z Electrified signalizuje začiatok éry zdokonaľovania značky Lexus. Nový koncept má v sebe zakomponované skvelé jazdné vlastnosti, nadčasový dizajn a pokročilé technológie. Špičkový dynamický výkon dosahuje vďaka ideálnemu umiestneniu akumulátora a elektromotora, technológii riadenia elektrického pohonu všetkých kolies DIRECT4 a ďalším funkciám, ktoré zaisťujú vysoký stupeň voľnosti pohybu a odlišujú ho od bežných áut. Ponúka tiež pokročilé informačno-zábavné funkcie. Vodič vďaka všetkým detailom získa pocit úplného spojenia s vozidlom.

Otvoriť galériu

Ladné krivky

Model LF-Z Electrified je študijný koncept, ktorého cieľom je dosiahnuť jednoduchý a úchvatný tvar zakorenený v pevných proporciách a osobitom vzhľade. Vonkajšia karoséria je výrazne tvarovaná a zvýrazňuje emotívnu príťažlivosť typickú pre značku Lexus. Plynulé prepojenie od krytu kapoty smerom k predným a zadným dverám dodáva priestoru charakter čistoty a vysokej kvality. V zadnej časti sa čistý a jednoduchý dizajn spája s tvarom, ktorý zvýrazňuje kolesá a dodáva autu pôsobivý postoj. Úzke vodorovné zadné svetlá zdobí nové logo Lexus symbolizujúce novú generáciu dizajnu značky.

Prepracovaný interiér aj umelá inteligencia

Interiér predstavuje otvorený a minimalistický priestor s dizajnom kokpitu Tazuna, ktorý je na mieru šitý pre konkrétne vlastnosti jazdy na elektrický pohon. K pocitu otvorenosti priestoru celej kabíny prispieva aj sklenená panoramatická strecha, ktorú je možné podľa potreby stlmiť. Disponuje funkciou osvetlenia a zatmavenia, ktorá odráža nočnú oblohu. Projekčný displej s rozšírenou realitou, ukazovatele, multimediálna dotyková obrazovka a ďalšie prvky, sú usporiadané do jedného modulu, zatiaľ čo ovládacie prvky pohonného systému sú zoskupené okolo volantu. Umelá inteligencia využíva dialóg s vodičom a učí sa jeho osobné preferencie a charakteristiky správania. To jej potom umožňuje navrhovať vodičovi užitočné tipy, napríklad podrobné navádzanie na trase či informácie o cieli cesty. Zároveň vodiča upokojí, pretože počas jazdy sleduje aj bezpečnostné aspekty.

Otvoriť galériu

Nový systém pohonu

Umiestnenie vysokovýkonného elektromotora dozadu prispelo k obratnosti a dynamickému výkonu auta. Uloženie akumulátora pozdĺžne pod podlahou zvyšuje pevnosť konštrukcie vozidla, znižuje jeho ťažisko a pomáha pohlcovať hluk a vibrácie z povrchu vozovky. Tento prístup prispieva k ďalšiemu zvýšeniu tichosti a komfortu jazdy. Nový riadiaci systém pohonu DIRECT4 umožňuje voľné a nezávislé riadenie hnacej sily elektromotora s vysokým krútiacim momentom na všetky štyri kolesá. Prispôsobí sa tak, aby vedel poskytnúť pohon predných, zadných alebo všetkých kolies podľa potreby danej jazdnej situácie, čím pomáha ovládať držanie vozidla. Reaguje na to, ako vodič používa plynový pedál a volant, aby zabezpečil potrebné zrýchlenie a dobrý prejazd zákrutami. Riadenie je elektronické, takže neexistuje žiadne mechanické spojenie s hriadeľom riadenia.

Otvoriť galériu

Digitálny kľúč

Keď sa k autu priblíži vodič alebo iný cestujúci a má pri sebe kľúč, automaticky sa objaví výsuvná kľučka a dvere môže ľahko odomknúť a otvoriť, stačí sa dotknúť senzora vo vnútri kľučky. Ak chce vozidlo opustiť, dvere otvorí stlačením spínača na otváranie dverí a tie sa automaticky otvoria. Kľúč ale pri sebe ani nemusí mať fyzicky. Zamykanie a odomykanie dverí je možné obsluhovať aj pomocou smartfónu. Dvere sú dokonca veľmi inteligentné. Senzory sledujú okolitý priestor a upozornia na približujúce sa auto alebo cyklistu, čím sa znižuje riziko nehody pri vystupovaní.

Otvoriť galériu

Ako na koncerte

Audiosystém Mark Levinson novej generácie prináša zvuk v kvalite medzinárodných koncertných siení v akustickom priestore auta. Vďaka jemnému ovládaniu reproduktorov si môže vodič i cestujúci vychutnávať hudbu v ideálnych podmienkach. Funkcia správy zvuku s potlačením šumu navyše dokáže filtrovať okolité rušivé zvuky v kabíne a uľahčuje cestujúcim konverzáciu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka