Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2021 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Veľké zmeny v cene cestovných lístkov na bratislavskú MHD: Ročná električenka zlacnie

Chcú viac ľudí v MHD a menej áut na cestách! Magistrát hlavného mesta včera predstavil zmeny v cenách cestovných lístkov verejnej dopravy.

Primátor Matúš Vallo chce zlacnením ročnej električenky o 25 percent prilákať do prostriedkov hromadnej dopravy viac Bratislavčanov, ktorí aj z dôvodu pandémie sadajú čoraz častejšie do vlastných áut. Kým suma predplatného 365-dňového lístka bude lacnejšia o viac ako 60 eur, iné zasa čaká zdraženie či úplné zrušenie. Aké novinky nás čakajú od 1. júla?

Dostať Bratislavčanov z áut do autobusov, trolejbusov či električiek sa magistrát snaží už dlhodobo. Situácia s koronavírusom však jeho snahe nepomohla. Pre obavy zo šírenia vírusu uprednostňovali ľudia v posledných mesiacoch svoje vlastné vozidlá. Preto sa magistrát v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava (DPB), Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) a Bratislavskou integrovanou dopravou rozhodol obyvateľov prilákať do MHD novým cenníkom.

„Od 1. júla Bratislava zlacňuje svoj celoročný lístok na MHD z 264,20 na 199 eur. Je to zľava o 25 percent a myslíme si, že je to dobrý bod 0 na to, aby ľudia začali uvažovať o tom, že budú opäť používať MHD,“ prezradil primátor Matúš Vallo s tým, že celoročný lístok používa 40-tisíc Bratislavčanov. Priznal však, že magistrát plánuje niektoré typy lístkov zdražiť, či úplne zrušiť. Zaniknúť by mali tie, ktoré v systéme nemali úplný zmysel, a zdražieť tie, pri ktorých mesto nechce, aby boli najviac využívané.

 

Od júla by teda mal skončiť napríklad aj 15-minútový lístok v hodnote 0,70 eura, najkratší bude len 30-minútový v sume 0,90 eura. Ceny lístkov na jednu cestu však v priemere zdražejú o 0,40 eura a cestujúci si priplatia aj za 7-, 30- a 90-dňové električenky. Zavedením lacnejšieho ročného lístka plánuje mesto zároveň zrušiť Bratislavskú mestskú kartu (BMK). „Aktuálna využívanosť tejto karty, menej ako 10 percent všetkých obyvateľov mesta, už však nemôže pokryť nároky na dostupnejšiu MHD pre čo najviac obyvateľov,“ informovala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová s tým, že doteraz držitelia karty zaplatili za celoročný lístok so zľavou 237,78 eura.

Lacnejšia električenka bude podľa magistrátu atraktívna aj pre tých, ktorí do Bratislavy dochádzajú autom. „Držitelia predplatného lístka na MHD budú môcť parkovať na záchytných parkoviskách za zvýhodnenú cenu. Vytvoríme tak podmienky na ďalšie odbremenenie bratislavských ulíc od tisícov áut, ktoré denne dochádzajú do mesta,“ dodala.

 

Zaplatili za lístok, ktorý nevyužívajú

Električenku na niekoľkomesačné obdobie si zakúpilo viacero Bratislavčanov či študentov a žiakov ešte pred zatvorením škôl. Keďže verejná doprava im slúži najmä na cestu do školy, zaplatili za predplatný lístok, ktorý nevyužívajú. Je možné, že im DPB platnosť električenky predĺži, alebo vráti časť zaplatenej sumy?

„Aktuálne nie je pripravená žiadna schéma kompenzácie pre cestujúcich, ktorí pre pandémiu, bohužiaľ, nevyužívajú predplatné cestovné lístky. Ak však chcú cestujúci vrátiť časť peňazí, sú na to pravidlá a postupy v zmysle Prepravného poriadku Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja, ktoré môžu využiť,“ informovala hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo