Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2021 17:32 | Šport | Hokej
Foto

Milan Jurčina spomína na pôsobenie v NHL: Ovečkin mal pri tréningoch presiloviek zákaz strieľať!

Milan Jurčina má takmer dva metre, 37 rokov a v hokejovom životopise aj 430 zápasov a 81 bodov v zámorskej NHL. Brániť ho učil legendárny Ray Bourque, bol spoluhráčom ruského ostrostrelca Alexandra Ovečkina a nastupoval aj proti kanadskému šampiónovi Sidneymu Crosbymu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Slovensko reprezentoval na troch zimných olympijských hrách v Turíne 2006, Vancouvri 2010 aj Soči 2014. V kariére mu však chýba reprezentačný aj klubový úspech v podobe titulu či medaily z veľkého podujatia. "Nikdy som nevyhral nič pekné a veľké. Dúfam, že to ešte príde. Vyhrať titul však nie je samozrejmosť a niekomu sa to nemusí v kariére vôbec podariť," uviedol Jurčina v rozhovore na webe IDnes.cz.

Aktuálne sa obrovitý slovenský bek snaží o titul v Česku so Spartou Praha. Lenže víťaz základnej časti Tipsport ELH prehráva s Libercom v semifinále play-off 0:2 na zápasy. V rozhovore sa však venoval najmä svojej minulosti v zámorí. "NHL zo mňa urobila chlapa. Keď som tam prišiel, bol som samá ruka a samá noha. Tušil som, že s touto figúrou tam neoslním. Tak ma začal dávať do poriadku kondičný tréner. Kým ostatní išli do školy, ja som trénoval. Odvtedy viem, že je potrebné mať na začiatku základ, z ktorého potom profitujete celú sezónu," skonštatoval Jurčina.

Mohutný hokejista spomína na to, že rokmi sa NHL v defenzívnej hre pretransformovala z éry neohrabaných tzv. hromotĺkov, ktorí boli okrem hokejistov aj zápasníci, na atleticky stavaných a rýchlych obrancov, ktorí majú predovšetkým dobré korčuľovanie. "V Bostone som mal trénera obrancov Raya Bourqueho. V šatni som sedel pri Brianovi Leetchovi a Jirkovi Šlégrovi. Tak som len potichu okolo nich chodil a všímal si, ako fungujú. Bola to pre mňa veľká škola. Jedného dňa som sa odvážil povedať im, že ako chlapec som zbieral ich kartičky... Na druhý deň ma potom čakali v šatni ich plagáty s podpismi aj venovaním," zaspomínal si Jurčina.

 

Počas zámorskej kariéry odohral štyri sezóny aj vo Washingtone (2006 - 2010), kde sa to už vtedy v útoku doslova hemžilo kvalitnými Rusmi na čele s Alexandrom Ovečkinom. Aký má názor na súčasného kapitána Capitals a momentálne už šiesteho najlepšieho strelca histórie NHL? "Keď sme trénovali presilovku, mal zakázané na nás strieľať, aby niekomu nedolámal kosti. Ak "pustil" niekomu jednu zo svojich vydarených striel, nabudúce sa ten hráč pred neho už radšej nepostavil. Vo svojej pozícii na strelu bol zabijak a v prvých rokoch bol ako odtrhnutý z reťaze. Aj preto Capitals vzali do tímu Sergeja Fiodorova, aby svojich krajanov na čele s Ovečkinom trochu skrotil a učesal našu hru. Bol mentor, charakter aj veľký hokejista," podotkol slovenský bek Sparty Praha.

Jurčina končí v Sparte Praha druhú sezónu a okrem svojich defenzívnych schopností na ľade bol medzi spoluhráčmi známy aj tým, že na zápasy a tréningy rád cestoval metrom alebo sa prešiel pešo po Prahe. "Pandémia COVID-19 to zmenila, už aj ja mám auto. Nechcem zbytočne riskovať, aby som nenakazil spoluhráčov. Predtým som však celý život chodil pešo alebo jazdil MHD. Medzi ľuďmi sa cítim dobre a aspoň som spoznal Prahu aj z iného pohľadu," pousmial sa Jurčina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom