Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2009 14:00

Nové záhady Gašparovičovej vily: Nebol to náhodou tunel?

Luxusný dom v Limbachu, ktorý za zaujímavých okolností získal Ivan Gašparovič s manželkou, je nočnou morou prezidentského páru.

Chaos o tom, ako sídlo nadobudol, trvá už viac ako osem rokov. Ani po štvrtkovom článku Nového Času však prezident nedokázal vyvrátiť všetky podozrenia, ktoré sa týkajú najmä nadobudnutia pozemkov pod rodinným sídlom.

Nový Čas včera priniesol informáciu, že kúpa pozemku, na ktorom vila stojí, má priveľa otáznikov. Parcelu s rozostavaným domom Gašparovičovci kúpili v roku 1999 od spoločnosti Železničné staviteľstvo. V nej v tých rokoch figurovala Silvia Gašparovičová ako riaditeľka a dodnes je spoločníčka.

Pozemok pritom Železničné staviteľstvo Bratislava nadobudlo v roku 1994, v roku 1995 bolo vydané stavebné povolenie na rodinnú vilu. V tom čase tieto pozemky predávala firma Limba Invest za 1 000 Sk/m². O ďalších päť rokov Gašparovičovci kúplili parcelu s rozlohou 585 m² za 175 000 Sk, teda za 300 Sk/m². Vtedy sa však už pozemky v tejto lokalite predávali za 2 000 Sk/m². Silvia Gašparovičová tak ako fyzická osoba kúpila pozemok od vlastnej firmy výrazne pod cenu!

Natíska sa otázka, či to nie je forma tunelovania spoločnosti Železničné staviteľstvo Bratislava. Gašparovič sa k podivnej kúpe vyjadrovať nechcel ani v minulosti, jeho kusé reakcie však boli viac než rozpačité.

V médiách sa začiatkom roka 2001 ako poslanec NR SR sťažoval, že sa už nechce tiesniť v dvojizbovom byte. Keď o pár týždňov neskôr vyšlo najavo, že od roku 1999 vlastní pozemok aj s vilou v Limbachu, takto zahmlieval: To nie je môj dom, to je dom, čo stavala firma," vyhlásil na jar 2001 pre SME.

V celom prípade však nesedí viacero časových súvislostí. Podľa zmluvy manželia kúpili sídlo s rozostavaným domom v auguste 1999, podľa Gašparoviča však už v novembri toho istého roku dom kolaudovali.

„Staviame ho štyri roky!" tvrdil na jar 2001 pár dní po tom, ako vlastníctvo nehnuteľnosti popieral. Ako ho však mohli stavať štyri roky, keď ho získali až v roku 1999? V čase, ktorý vtedajší poslanec uviedol, celý pozemok aj so stavbou patril ešte Železničnému staviteľstvu.

Neskôr sa súčasný prezident zastrájal, že v dome aj tak bývať nebude. „Chceme ho predať, aby sme zaplatili dlh," plánoval dva roky po kúpe sídla v štvrti Machergut, keď mal problém vysvetliť, odkiaľ s manželkou vzal milióny na kúpu.

Na otázky, ktoré sa objavili po zverejnení nových dokumentov o nadobudnutí lukratívnej nehnuteľnosti, Gašparovič ani dnes neponúka vecné argumenty: Taký istý článok bol pred voľbami pred piatimi rokmi. Je to iniciatíva jedného pána a celé je to nezmysel," vyhlásil včera. Na otázku, či má na mysli lídra HZDS Mečiara, ktorý tvrdí, že na Gašparovičove prešľapy má celý spis, odpovedal: To ste povedali vy, ja som to nepovedal."

Podľa neho je to právne čisté, na čo mám aj dokumentáciu", povedal v snahe celú vec uzavrieť.

Zdá sa však, že nočná mora spojená s nevyjasnenou kúpou jeho sídla v Limbachu nezmizne, kým o nej sám nepovie celú pravdu.

Ako prišli k pozemku

Nový Čas má k dispozícii kúpnopredajnú zmluvu medzi Železničným staviteľstvom Bratislava a manželmi Gašparovičovcami z roku 1999. Podľa nej pozemok s rozlohou 585 m² (145 m² zastavaných, 440 m² trvalý trávny porast) kúpili za 175-tisíc Sk. Na pozemku bola aj rozostavaná vila, za ktorú podľa zmluvy mali zaplatiť 3,5 milióna Sk (dnes 116 178 €).

Gašparovičová: Aj auto predala pod cenu!

Prvá dáma v roku 1995 zaujala aj podivným predajom auta Ford Escort, ktorý kúpila od vlastnej firmy za 46-tisíc Sk. Splatiť ho mala v nepravidelných splátkach. Podieľala sa aj na pozoruhodnej transformácií Železničného staviteľstva, š .p., na Železničné staviteľstvo, spol. s r. o. Išlo o účelovo podané informácie a ich zneužitie. Pravda bola taká, že ten, kto firmu sprivatizoval, ponúkol príliš vysokú cenu. Splácať sme to nemohli, zákazky veľmi nešli, preto sme si nasilu museli odkúpiť firemné autá. Nebolo na ich opravy. Vyšlo ma to oveľa viac," vysvetľovala Gašparovičová vtedy v médiách. Zánovné auto ju aj s opravami malo vyjsť na viac ako 100-tisíc Sk.

Sídlo v Limbachu

Dom má štyri izby, kúpeľňu, garáž a veľkú pivnicu. Na prízemí je obývačka s rozlohou približne 40 m². Na dlážke sú parkety a v stene je zabudovaný kozub. Vo vstupnej hale je keramická dlažba. Na hornom poschodí sú tri izby a kúpeľňa. Pozemok je obohnaný betónovým múrom, v zatrávnenej záhrade sa nachádza krytý bazén.

Ako sa prezident zamotáva...

- To nie je môj dom, to je dom, čo stavala firma.

Povedal pre SME v roku 2001, teda dva roky po tom, ako už bol v katastri uvedený ako vlastník nehnuteľnosti s rozostavaným a skolaudovaným domom.

- Staviame ho štyri roky.

To sú Gašparovičove slová z roku 2001. Ako mohol pán Gašparovič stavať dom štyri roky, keď v tom čase nebol jeho majiteľom, ale patril Železničnému staviteľstvu?

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi