Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2021 13:55 | Správy | Servis

Zima urobila svoje, dajte si svojho tátoša dokopy: 7 tipov, ako pripraviť auto na jar

Poznáte tú rutinu. Po zime je vhodné autu venovať zvýšenú pozornosť a dať ho s nástupom jari do poriadku.

ČÍTAJTE VIAC: Slovenské cesty sú po zime v zúfalom stave. Čo robiť, keď vám výtlk poškodí auto?

Studené mesiace sú pre auto mimoriadne náročné. Vysoká vlhkosť, všadeprítomná soľ, kamienky, nízke teploty, výraznejšie využívanie elektrických spotrebičov, to všetko dáva autu zabrať. Tu je pár tipov, ako ho dostať do dobrej kondície.

Dôkladné umytie

Na aute sa po zime nachádza nános jemného prachu a soli. Ak vám záleží na vašom laku, odporúčame auto umyť v ručnej umyvárke a doniesť si aj vlastnú čistú špongiu a vedro. Vyberte si nejakú opustenú, alebo sa na ňu vyberte v noci. Umývanie auta špongiou v umyvárke býva pre zdržovanie ostatných zakázané, preto zabezpečte, aby ste nikoho neblokovali. Aj keď vysoký tlak vody toho dokáže zmyť veľa, mikrovrstvu zažratého prachu treba dať dole fyzicky pomocou špongie a autošampónu. Pri vysokotlakovom umývaní sa nezabudnite poriadne zamerať aj na podvozok, podbehy a špáry v karosérii.

 

Kontrola nánosov v blatníkoch

Mnoho áut má lemy blatníkov zahnuté smerom dovnútra. To vytvára miesto, kde sa hromadí špina, ktorá sa odtiaľ nemá ako dostať. Väčšinou sa tu usádza blato a lístie či tráva, ktoré v zime nasiaknu soľou a vytvárajú perfektné podhubie pre tvorbu hrdze. Odporúčame po zime vyšpárať všetky takéto miesta starou zubnou kefkou, alebo hoc aj prstami.

Kontrola čelného skla a stieračov

Skontrolujte, či nemáte poškodené čelné sklo od posypových kamienkov. Stierače sa v zime tiež nadreli. Stierajú rovnomerne? Nezanechávajú šmuhy? Ak áno, treba ich vymeniť za nové.

Aplikácia tekutých stieračov

Tekuté stierače sú skvelá vec pri silnom daždi. Po aplikácii na sklo z neho voda stečie oveľa rýchlejšie a pri jazde vyššou rýchlosťou teoreticky nebudete potrebovať klasické stierače.

Dobitie batérie

Ak jazdíte krátke trasy, v zime dostane vaša batéria poriadne zabrať. Má dosť roboty so štartovaním studeného motora a v zime býva palubná sieť navyše zaťažená vyhrievaním sedadiel, volantu a elektrickým ohrevom motora pri niektorých naftových motoroch, takže batérii sa už veľa prúdu neujde. Dajte ju aspoň na jednu noc na dobíjačku.

Leštenie/voskovanie

Prichádzajúce leto predstavuje pre karosériu taktiež výzvu. Prichádza obdobie mušiek a keď parkujete pod stromami, môžete očakávať nánosy peľu či pozdravov od vtákov. Preto je dobré karosériu navoskovať tvrdým voskom. Pre dokonalý efekt môžete predtým použiť aj leštenku. Oba produkty sa najprv nanesú mikrovláknovou utierkou na karosériu, nechajú sa trochu zaschnúť a následne sa taktiež mikrovláknovou utierkou rozleštia. Vosk vytvorí na laku ochrannú vrstvu, vďaka ktorej ho nečistoty nepoškodia a ľahšie sa umyjú.

Očistenie koberčekov a interiéru

V zime si na topánkach nosíme do auta špinu, sneh a soľ. To nie je dobrá kombinácia. Aby sa v aute nedržala vlhkosť a netvorili sa plesne, koberčeky odporúčame vystriekať tlakom vody a nechať uschnúť, prípadne vymeňte zimné gumené koberčeky za letné, textilné. Špinavé plasty v interiéri, ako napríklad okopané prahy, odporúčame ošetriť vhodným prípravkom. Palubnú dosku odporúčame iba poutierať čistou mikrovláknovou utierkou – suchou alebo vlhčenou. Pri väčšom znečistení použite vhodný prípravok na plasty. Pozor, aby neobsahoval silikón!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: AUTO MOTOR A ŠPORT

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!