Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2021 11:49 | Správy | Domáce správy
Foto

Talentovaná Diana za rok vyrobí asi 1000 kraslíc: Vzory sa jej aj snívajú

Približne 1 000 kraslíc vyzdobí za jeden rok 25-ročná učiteľka Diana Bradáčová z obce Slavoška v okrese Rožňava. Tomuto remeslu sa venuje vo svojom voľnom čase celoročne, nové vzory maľovaných vajíčok sa jej niekedy doslova aj prisnia.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Ako pre TASR povedala, k tejto záľube sa dostala náhodou. "Po maturite, keď som mala trošku dlhšie prázdniny, som chcela vyskúšať niečo nové. Zhodou náhod som si vybrala kraslice. Neplánovala som, že to bude takto nadlho. Tvorím už pomaličky šiesty rok," spresnila.

Považuje sa za samouka, informácie o výrobe kraslíc čerpala aj z internetu. Zo začiatku svoje výtvory rozdávala pre potešenie známym, no neskôr sa spoznala s komunitou krasličiarok pôsobiacich na Slovensku. "Vymieňali sme si nejaké rady a nápady, postupne som sa zdokonaľovala a už som sa aj odhodlala ,dať ich na trh," povedala s tým, že od rodiny či priateľov si jej kraslice našli cez sociálne siete cestu už aj do zahraničia. Tento rok putovali napríklad do Kanady či do Talianska.

 

Záľube Bradáčovej sa prispôsobovali i rodinní príslušníci. Zakaždým, keď sa chystali robiť praženicu, vajíčka sa museli vyfúknuť. Pri pečení koláčov zas uprednostňovali také, kde nebolo potrebné oddeľovať žĺtok od bielka. Teraz jej vajíčka nosia aj susedia. Tie väčšie kupuje už vyfúknuté. "Aj doma máme sliepočky, takže nie sú len kupované, ale aj domáce," doplnila.

Čo sa týka samotnej techniky výroby kraslíc, venuje sa voskovému reliéfu a kombinácii s tzv. madeirou. Uprednostňuje kvetinové vzory. "Námety sú rôzne. Priznám sa, niekedy sa mi aj snívajú. Robím, čo mi napadne, rôzne kvetinové vzory, ornamenty. Človek naberá nejaké postrehy aj z prírody," spresnila Bradáčová.

Celý proces výroby kraslice podľa jej slov trvá aj niekoľko mesiacov. Po vyfúknutí vajíčka je potrebné ho umyť, vydezinfikovať, vysušiť, opäť umyť a opäť poriadne vysušiť. Samotné maľovanie jej zaberie desať až 15 minút. "Vyžaduje si to strašne veľa trpezlivosti. Aby to vajíčko nejako vyzeralo, potrebujete niekedy aj dve až tri vrstvy podkladovej farby a potom, samozrejme, pevnú ruku. Najviac ma mrzí, keď robím perforované alebo madeirové vajíčka a keď už človek má vyvŕtané - predierkované takmer celé vajíčko, a ku koncu praskne, vtedy je to asi taká moja najväčšia kríza," priznala.

Za sebou má už niekoľko úspechov na súťažiach zameraných na zdobenie veľkonočných kraslíc, viedla i niekoľko workshopov. Absencia podobných podujatí či rôznych remeselníckych trhov a výstav z dôvodu pandémie nového koronavírusu sa podľa nej podpísala pod nižší záujem o kraslice oproti predchádzajúcim rokom. "Napriek tomu bolo práce aj tak dosť," dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!