Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Spor v nitrianskej nemocnici graduje: Riaditeľ vytiahol fakty, štipľavá reakcia Visolajského

Majú obavy! Lekári z Fakultnej nemocnice v Nitre sa obávajú, že prídu o peniaze za nadčasy. Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského môže tento krok vedenia spôsobiť odchod kľúčových odborníkov. Ako obhajuje opatrenia riaditeľ nemocnice?

Fakultná nemocnica v Nitre mala podľa šéfa LOZ Petra Visolajského v aprílovom rozpise služieb urobiť zmeny. Lekárom chcú podľa jeho slov papierovo znížiť nadčasy na úkor normálneho pracovného času. „Tým chce riaditeľ na jednom atestovanom lekárovi ušetriť 180 eur. Na oddeleniach, kde je nedostatok lekárov a nedá sa zabezpečiť takáto zmena služieb, chce siahnuť na príplatky. Ide o unikátnu situáciu,“ skonštatoval Visolajský.

Otvoriť galériu

Manažérske rozhodnutie?!

Riaditeľ nemocnice Milan Dubaj tvrdí, že chcel len zefektívniť procesy, pre pandémiu sa totiž zastavila plánovaná medicína a operácie. Ako príklad uviedol, že v súčasnosti sa namiesto na 11 sálach operuje len na piatich. Dôvodom je hlavne nedostatok anestéziológov, ktorí sú vyťažení na covidových oddeleniach.

 

Keď sú ochotní po službe na týchto oddeleniach prísť na operáciu, chirurgovia, ktorí by mali operovať, sú už vlastne po službe, ktorú majú od 7. do 15. hodiny. „Na jednej strane narástli platy, narástli náhrady a na druhej strane je tu skupina ľudí, ktorá príde do práce a má v zásade polovičný výkon,“ uviedol Dubaj.

S takýmto hodnotením situácie však Visolajský, ktorý v tamojšej nemocnici pôsobí ako pediater, nesúhlasí. Vo všeobecnosti zápasia s nedostatkom lekárov a zdravotníkov všetky zdravotícke zariadenia.

Otvoriť galériu

„Nerozumiem tomu, že by v nitrianskej nemocnici boli lekári, ktorí nemajú čo robiť. Ak takí sú, mali byť prepustení. V situácii keď sa Slovensko doprosuje o zdravotníkov v zahraničí a vozíme svojich pacientov pre nedostatok zdravotníkov do Nemecka, tak pán riaditeľ nitrianskej nemocnice tvrdí, že ich má nadbytok? A ak sú nejakí zdravotníci skutočne voľní, prečo ich nepošle očkovať? Posledné mesiace sme aj z jeho úst počuli, ako je v Nitre nedostatok personálu. Koniec-koncov, nitrianska nemocnica pred necelým rokom dostala z MZ SR pokutu, keďže sa pri kontrole zistilo, že nedodržala personálne normatívy, teda nemala predpísaný počet zdravotníkov. A zmeny, ktoré pán riaditeľ plánoval, sa týkali hlavne neoperačných odborov,“ hovorí šéf LOZ.

Podľa jeho slov nový systém v nitrianskej nemocnici môže spôsobiť odchod desiatok kľúčových odborníkov. „Niektorí sú rozhodnutí nepodpísať súhlas na nadčasy, iní chcú podať výpovede. Sitáciu chceme riešiť aj s ministerstvom zdravotníctva,“ dodal. Riaditeľ tvrdí, že ak bude na stole lepšie riešenie, je pripravený tento nový systém prehodnotiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!