Pizza rustica
Potrebujeme:
- 400 g pšeničnej múky
- 1 lyžicu čerstvého droždia
- lyžičku kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 5 lyžíc olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Na plnku:
- 4 vajcia
- 100 g mozzarelly
- 60 g šunky prosciutto
- 100 g mäkkej salámy
- 6 žĺtkov (z natvrdo uvarených vajec)
- 100 g pikantnejšej klobásy
- 100 g parmezánu
- 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky mletej škorice
Príprava:
1. Hladkú múku vysypeme na dosku a uprostred urobíme jamku. Droždie rozmiešame v troche vlažnej vody, pridáme cukor a asi po 10 minútach vlejeme aj s vajíčkami a olejom do jamky. Premiešame, osolíme, okoreníme a rukami vypracujeme hladké a pružné cesto. Zabalené vo fólii necháme 30 min. odpočívať.
2. Rúru predhrejeme na 200 °C a pripravíme si suroviny na plnku: mozzarellu natrháme, prosciutto, salámu a klobásky nakrájame na menšie kúsky, parmezán nastrúhame, surové vajcia vyšľaháme a spolu s ostatnými surovinami premiešame v mise.
3. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vyložíme nimi dno a boky formy s priemerom 25 dm. Navrstvíme plnku a prikryjeme vyvaľkaným zvyškom cesta. Spoje zrolujeme dovnútra formy. Vrch popicháme vidličkou a pečieme 30 min. pri 180 °C a potom 15 minút dopekáme pri nižšej teplote.
Zaujímavosť: Táto rustikálna veľkonočná pizza pripomína skôr koláč a je prekvapujúco ochutená cukrom a škoricou.
Jemná sekaná s celými vajíčkami
Potrebujeme:
- 600 g mletého bravčového masa
- 4 vajíčka
- 1 staršiu žemľu
- 2 cibule
- ½ hrnčeka hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava:
1. Dve vajíčka uvaríme natvrdo a potom ich ošúpeme. Žemľu nakrájame na kúsky a namočíme do vlažnej vody. Mleté mäso dáme do misy, pridáme 2 surové vajíčka, vyžmýkanú žemľu, nadrobno nakrájanú cibuľu. Zmes osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.
2. Pracovnú dosku si pomúčime a z mäsa vyvaľkáme rovnomerný ovál. Do stredu vložíme varené olúpané vajíčka a obalíme ich mäsom. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do formy opláchnutej studenou vodou. Pečieme 50 minút pri 180°C.Po upečení krájame na plátky a servírujeme so zemiakovou kašou.
Dobrá rada:
Aby vznikla pekná chrumkavá kôrka, namočíme si ruky v studenej vode a mäso pred pečením rovnomerne navlhčíme. Do sekanej môžeme pridať aj čerstvý tymian a petržlenovú vňať.
Škótske vajcia
Na 4 porcie potrebujeme:
- 400 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
- 4 vajíčka
- toastový chlieb
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
Príprava:
1. Dáme variť vodu s trochou soli a keď začne vrieť, vložíme do nej vajíčka izbovej teploty. Varíme namäkko 4,5 minúty, vajíčka sa ešte budú piecť v rúre.
2. Mäso ochutíme soľou a korením. Vytvoríme 4 gule na 4 porcie a rozložíme potravinársku fóliu, pomocou ktorej sa budú ľahšie formovať. Vajíčka ošúpeme, mleté mäso rozprestrieme na fóliu, do stredu každého dáme vajce a pomocou fólie ho jemne zabalíme, aby neprasklo.
3. Zo staršieho toastového chleba urobíme domácu strúhanku: rozdrobíme ho, posolíme, okoreníme a môžeme pridať aj bylinky Mäsové gule obalíme v strúhanke, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° dozlatista. Podávame s pečivom alebo zemiakovou kašou, šalátom a majonézovou omáčkou.