Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2021 08:00 | Správy | Politika

Čo môžeme čakať od budúcej vlády? Odborník varuje staronovú zostavu pred chybou kabinetu Petra Pelleginiho

Prezidentka Zuzana Čaputová (47) dnes vymenuje novú vládu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (44), zatiaľ však bez ministra práce.

Tým sa mal stať Jozef Hlinka (57) zo Sme rodina, no hnutie túto nomináciu ešte prehodnocuje. V zostave ministrov zostáva prevažná väčšina zástupcov z predchádzajúcej vlády, no k zmene dochádza na štyroch stoličkách. Nový Čas sa pozrel na to, čo sa od staronovej skladby ministrov očakáva.

Do popredia zdravotníctvo a školstvo

Zdravotníckej infraštruktúre štátu príde šéfovať nový minister - generál Vladimír Lengvarský. Podľa analytikov je nevyhnutné, aby sa sústredil na udržanie kvalitného personálu v nemocniciach a v ambulanciách a snažil sa prilákať nový aj zo zahraničia. Štát v programovom vyhlásení vlády sľúbil začiatok výstavby nových nemocníc a očakáva sa tiež, že kompetentní rozbehnú projekt koncovej nemocnice na Rázsochách.

 

„Bude to najexponovanejší rezort, keďže sa musí teraz vyrovnať s pandémiou a následne s rozbitým zdravotníctvom, ktoré krvácalo už predtým,“ hovorí analytik Koziak. Na školstvo sa zase vracia Branislav Gröhling, ktorý začal so zmenami už v priebehu roka. Predstavil školskú reformu, ktorú chce uviesť do praxe, začne sa vyžadovať dochádzka 5-ročných detí do materských škôl a taktiež chce meniť spôsob výučby.

„Vzdelanostná spoločnosť bude mimoriadne dôležitá v najbližších rokoch. Nemalo by to však byť tak, ako sa to pán Gröhling snažil spraviť s vysokými školami, keď v podstate išlo o likvidáciu akademickej samosprávy, čo zatiaľ neprešlo,“ povedal politológ Radoslav Štefančík.

Reforma na polícii a na súdoch

Od ministerstva vnútra sa už dlhé mesiace očakáva, že predloží reformu Policajného zboru a s tým súvisiacu aj zmenu pri voľbe policajného šéfa. Súčasného prezidenta vyberala koalícia ešte podľa starých pravidiel, ktoré nastavila predchádzajúca vládna zostava. Pracuje na nej aj bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. V reforme sa uvažuje, že sa budú zlučovať niektoré policajné oddelenia, prípadne rušiť krajské riaditeľstvá. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zase pracuje na súdnej reforme, ktorú už odsúhlasil aj parlament.

V najbližšom čase budú prebiehať diskusie so sudcami a príprava súdnej mapy, ktorá úplne mení súdny systém na Slovensku. Niektoré súdy sa zlučujú, vytvárajú sa iné odvolacie súdy a zriaďuje sa napríklad Najvyšší správny súd. Niektorí sudcovia sa proti zmenám búria, keďže by to znamenalo aj ich presun na iné súdy. Kritizujú tiež absenciu diskusie či to, že na súdy bude musieť človek dochádzať do iného mesta.

Ministerka Kolíková zase oponuje, že je nevyhnutné spraviť reformu poriadne aj vzhľadom na korupčné väzby, ktoré sa ukazujú pri policajných záťahoch a ktoré tu zjavne fungovali. Problém však môže mať s personálnym obsadením. „Od vnútra a spravodlivosti sú očakávania vysoké a úspechy súčasnej vlády sa na jej konci budú posudzovať práve na základe výsledkov reforiem v týchto rezortoch,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.

Zlepšenie komunikácie premiéra

Najviditeľnejšou zmenou bude nový čelný predstaviteľ vlády - premiér. Eduard Heger je podľa svojich kolegov zmierlivejší typ ako Igor Matovič a je väčšia pravdepodobnosť, že nebude hrotiť vzťahy v koalícii. „Vďaka nemu môže byť lepšia komunikácia z Úradu vlády. To je minimálne očakávateľné, keďže to bola najväčšia Matovičova slabosť, ktorá ho stála aj kreslo,“ vysvetľuje analytik Koziak. Politológ Štefančík apeluje na predstaviteľov vlády, aby pripravili aktualizované programové vyhlásenie vlády po svojom vymenovaní.

„Pevne verím, že sa vyhnú takej chybe, ktorú si neodpustila vláda Petra Pellegriniho, že vlastne len skopírovali starý program a do toho nového programu dali aj veci, ktoré boli dávno splnené a boli neaktuálne,“ hovorí odborník. Eduard Heger by si podľa nich tiež mal pod seba vziať stratégiu očkovania, ktorá musí byť najväčšou témou najbližších mesiacov, aby sme sa mohli vrátiť do normálu.

 

Doprava a životné prostredie

Miliardy eur z Plánu obnovy, ktorý poskytuje Európska únia, začnú na Slovensko tiecť už v blízkych mesiacoch. Slovensko pripravilo základný dokument, kde sa okrem spravodlivosti, školstva a zdravotníctva kladie dôraz na dopravu a životné prostredie. Miliardy eur majú ísť do železničnej dopravy, ktorá by sa mala rozvíjať ako ekologický spôsob dopravy.

Minister životného prostredia Ján Budaj nedávno predstavil, že chce peniaze tlačiť najmä do obnovy rodinných domov, ktoré sa majú vďaka tomu zatepliť, zachytávať dažďovú vodu či kúriť ekologickejšie. Analytici tiež očakávajú, že sa bude sústrediť na zmenu klímy, keďže peniaze na to sú vyčlenené. Má ísť najmä o hospodárenie s vodou v prírode, ktorá sa počas suchých mesiacov vytráca.

 

Obnova ekonomiky

Národná banka Slovenska očakáva, že ekonomika Slovenska tento rok porastie rýchlosťou 5 %. Je to o niečo nižšie číslo, ako sa predpokladalo, no stále relatívne dobré vzhľadom na pokračujúcu pandémiu. Centrálna banka tvrdí, že stav v ekonomike ako pred krízou dosiahneme ešte koncom roka. Problémom tiež bude stabilizovať trh práce, keďže nezamestnanosť posledný rok stúpla o niekoľko percent.

K opätovnému nárastu zamestnanosti dôjde pravdepodobne na začiatku budúceho roka. Podľa viceguvernéra Ľudovíta Ódora Slovensko musí zvládnuť Veľkú noc, rýchlu vakcináciu a vyvarovanie sa predčasnému optimizmu z klesajúcich čísel pozitivity. Ekonomický analytik Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka hovorí, že najväčšou výzvou tejto vlády bude stabilizácia verejných financií, skrotenie výrazného deficitu a verejného dlhu, ktorý hrozí, že bude výrazne rásť.

„Popritom výraznou výzvou z hľadiska daňovej politiky bude podpora podnikateľov a rozvoj stabilného a predvídateľného podnikateľského prostredia. Pred vládou stojí výzva, ako investovať balík peňazí z Plánu obnovy,“ uzatvára Reguli. Nový minister financií by sa podľa neho mal zamerať na kontinuitu práce v rezorte.

 

Nová vláda

  • minister školstva - Branislav Gröhling
  • minister zdravotníctva - Vladimír Lengvarský
  • minister pôdohospodárstva - Ján Mičovský
  • minister životného prostredia - Ján Budaj 
  • minister dopravy a výstavby - Andrej Doležal
  • ministerka spravodlivosti - Mária Kolíková
  • predseda vlády - Eduard Heger
  • minister hospodárstva - Richard Sulík
  • podpredseda vlády pre legislatívu - Štefan Holý 
  • minister vnútra - Roman Mikulec
  • ministerka kultúry - Natália Milanová
  • minister obrany - Jaroslav Naď
  • minister práce - ?
  • ministerka investícií - Veronika Remišová 
  • minister financií - Igor Matovič 
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii