Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2021 10:52 | Správy | Domáce správy

Výnimky zo zákazu vychádzania sa rozšíria o ďalšie 2 body: Veriaci zajasajú

Od štvrtka 1. apríla spadá do výnimiek zo zákazu vychádzania individuálna duchovná starostlivosť.

Vyplýva to z doplnenia uznesenia vlády o predĺžení núdzového stavu, ktoré odobril kabinet. Podmienkou individuálnych bohoslužieb je podľa rozhodnutia vlády dodržanie protiepidemických opatrení stanovených vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Rovnako od štvrtka platí výnimka aj pre držiteľov poľovného lístka za účelom plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných. Podmienkou je rovnako dodržiavanie opatrení ÚVZ SR.

"Máme veľké uznesenie, v ktorom sú konkrétne body. My len špecifikujeme tieto body. Jeden bod nevylučuje druhý, takže platia všetky body. Takže, ak hovoríme, že máme zákaz cestovania medzi okresmi, tak žiaden bod vám neumožňuje to prekračovať," odpovedal zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO) po rokovaní vlády na otázku, či sa neobáva toho, že ľudia budú cestovať medzi okresmi s tým, že ako dôvod uvedú cestu za účelom individuálnej duchovnej starostlivosti. Detaily podľa neho budú upravené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. "Môžeme mať najlepšie opatrenia, ak ich ľudia nebudú dodržiavať, tak nám to nepomôže," uviedol s tým, že zároveň vyzýva ľudí, aby dodržiavali opatrenia nie preto, že to chce štát, ale aby chránili zdravie seba, rodiny a priateľov.

 

Podľa Hegera je výnimka zo zákazu vychádzania stanovená na to, aby ľudia v prípade, že to potrebujú, vyhľadali duchovnú starostlivosť. Verí, že ľudia to obchádzať nebudú. Tvrdí, že ide o odporúčanie konzília odborníkov.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) uviedol, že ľudia by si mali uvedomiť, že nemajú cestovať medzi okresmi. "Táto osobná potreba nebude patriť medzi tie, ktoré ľudia budú môcť využívať na to, aby sa presúvali počas Veľkej noci a išli za týmto účelom z okresu do okresu," priblížil. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) očakáva, že ľudia budú chodiť za individuálnou duchovnou starostlivosťou do svojich farností v rámci okresu a nebudú to zneužívať na to, aby sa presúvali po celom Slovensku.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) privítalo, že vláda prijala výnimku individuálnej duchovnej starostlivosti. „Mrzí nás, že neboli vypočuté naše ďalšie návrhy, vrátane možnosti sláviť bohoslužby na verejnom priestranstve a veríme, že čoskoro sa tak stane,“ informoval v tlačovej správe Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Rozhodnutím zo stredy 17. marca vláda pre pandémiu koronavírusu opakovane predĺžila núdzový stav do 28. apríla. O oprávnenosti tohto kroku však má rozhodnúť Ústavný súd SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú