Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2021 18:52 | Správy | Domáce správy
Foto

Opäť za jedným stolom: Koaličné strany rokujú, dočkáme sa riešenia vládnej krízy?

Koaličné strany pokračujú v rokovaniach o riešení vládnej krízy. Stretnúť sa mali o 18.00 h na Úrade vlády (ÚV) SR. Na rokovanie boli pozvaní zástupcovia všetkých štyroch vládnych strán. Medzi nimi aj SaS, ktorá počas týždňa pozastavila svoje členstvo v koalícii. Viacerí predstavitelia koalície už vyjadrili záujem vyriešiť krízu do konca víkendu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Premiér Igor Matovič (OĽANO) počas dňa na sociálnej sieti uviedol, že OĽANO, Sme rodina a Za ľudí stoja pred úlohou dohodnúť sa na trojkoalícii. Argumentoval neochotou SaS splniť podmienky na vyriešenie situácie a kladením dodatočných požiadaviek, najprv jeho demisiu, neskôr aj odchod z vlády. Dodal, že OĽANO zvolalo na sobotu posledné stretnutie štyroch koaličných strán.

SaS reagovala tým, že odchod premiéra z funkcie by mal automaticky znamenať aj odchod z vlády. Kritizuje, že ich požiadavka je pre Matoviča dôvodom na vymýšľanie nových funkcií. Strana podotkla, že premiérovi nejde o kompromis, ale o pomstu.

 

To, že dohoda na riešení situácie viazne na sporoch OĽANO a SaS, už uviedol aj podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga. Nepovažuje trojkoalíciu za dostatočne stabilnú. Medzi alternatívami riešenia krízy je podľa neho i možnosť odchodu všetkých predsedov strán z vládnych pozícií. Vylúčil, že by bolo zotrvanie Matoviča vo funkcii premiéra súčasťou akéhokoľvek scenára.

Strana Za ľudí dala ultimátum na vyriešenie krízy do pondelka (29. 3.), inak hrozí demisiou šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Nasledoval by ju aj Šeliga. Strana naďalej hovorí o zachovaní štvorkoalície.

Premiér už pripustil ochotu odstúpiť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Dal si viaceré personálne podmienky vrátane odchodu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) či ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Obaja odstúpili, vládu opustili aj zvyšní ministri za SaS. Vo vláde chýbajú i ministri práce a zdravotníctva.

Liberáli následne pozastavili účasť v koalícii. Trvajú na tom, že rokovania má viesť ten, koho prezidentka Zuzana Čaputová poverí zostavovaním novej vlády. Hlava štátu už Matoviča vyzvala na demisiu. Ten však chce podľa vyjadrení viacerých politikov ostať vo funkcii, kým sa nedohodne vedenie nového kabinetu.

Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Dianie v koalícii jeho hnutie viackrát označilo za cirkus. Z toho dôvodu počas uplynulého týždňa prerušil aj rokovanie parlamentu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!