Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2021 11:00 | Správy | Domáce správy

Vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová exkluzívne: Brzdí to Sulík, máme dve alternatívy!

Do koalície pred rokom vstupovala ako najmenšia strana a medzičasom prišla o dvoch poslancov.

Na čele Za ľudí stojí Veronika Remišová (44), ktorá pred pár týždňami spolu so SaS vyvolala koaličnú krízu. Už dlhšie požadujú hlavu premiéra Igora Matoviča (47), ktorý doposiaľ neodstúpil. Ak sa tak nestane do pondelka, odchádza aj Remišová. Pre Nový Čas vysvetľuje, aké sú v súčasnosti možnosti na pokračovanie vlády.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Richard Sulík de facto opustil koalíciu, vláda nemá šiestich ministrov, Igor Matovič na facebooku píše, že dobre bude a Boris Kollár to celé označuje za cirkus, ktorý on nebude podporovať. Myslíte si, že vás ľudia ako vládu ešte vôbec berú vážne?

- Takéto osobné spory vláde nepomáhajú a, preto by sa partneri mali začať správať normálne, prekonať osobné spory a sporné nároky na ministerské stoličky a dohodnúť sa. Aj od ľudí vnímam za posledné týždne stovky mailov a odkazov, aby sme nepoložili túto koalíciu.

 

Opozícia vám vyčíta, že vaše hádky zatieňujú napríklad problémy s očkovaním a reálne tu hrozí, že budeme najhorší v únii pre zlé objednávky vakcín. Nemáme pritom ani poriadneho ministra zdravotníctva, ktorý by to riešil. Nie je už len to, že ste takéto niečo dopustili vhodné na uterák?

- Koaličná kríza v čase zdravotnej krízy je to najhoršie, čo môže krajinu postihnúť. Momentálne je to o osobnom spore medzi partnermi a nárokoch na ministerské kreslá. Je nevyhnutné krízu čo najrýchlejšie ukončiť a pokračovať v novej zostave. Je to príležitosť na nový začiatok, na výmenu premiéra, začiatok novej koalície a obnovenie dôvery voči vláde.

Hovoríte, že je to najmä o Matovičovi a Sulíkovi. Ktorý z nich to brzdí?

- Rokovania sú momentálne zabrzdené zo strany Richarda Sulíka. My sme sa stretli so zástupcami OĽaNO, kde sme obaja deklarovali záujem riešiť situáciu v rámci štvorkoalície. Do toho Richard Sulík povedal, že on k rokovaniam už nechce ísť. Vymyslel si nejaký podivný terminus technicus, ktorým je „pozastavenie” koaličnej zmluvy, pričom koaličná zmluva buď je, alebo nie je platná. Ak sa situácia nevyrieši, nasledujú dve zlé alternatívy, ktoré nás čakajú. Prvou je, že sa nedohodneme a nasledovať bude, že premiér demisiu nepodá. To znamená menšinovú vládu. Ja by som to nerobila, ale nie je to také nezvyčajné, v menšinovej vláde vládol Peter Pellegrini, Andrej Babiš tak vládne roky. Odvolať by sa premiér dal potom iba v spolupráci a vďaka hlasom fašistov, čo si ja dnes neviem predstaviť.

Aká je druhá možnosť?

- Hlasy fašistov na vyslovenie dôvery by rovnako potrebovala aj úradnícka vláda, ktorú by menovala prezidentka, čo je tiež červená čiara, aby bola úradnícka vláda prezidentky bola odkázaná na vyslovenie dôvery od fašistov. Je neprijateľné takýmto spôsobom legitimizovať fašistov a dávať im do rúk moc rozhodovať v takýchto zásadných otázkach. Vláda bez vyslovenej dôvery má podľa ústavy veľmi obmedzené právomoci a nemôže spravovať krajinu. Ak sa nedohodneme, hrozia dve patové situácie, chaos, prehlbujúce sa napätie v spoločnosti.

Z OĽaNO hovoria, že si nevedia predstaviť, že by ich vláda visela na šnúrkach od Mazurekových treniek. Dokázali by sa v OĽaNO so Sme rodina dohodnúť na menšinovej vláde s podporou odí- dencov od Kotlebu?

- Bol by to zlý signál pre Slovensko a túto otázku si musia zodpovedať všetci partneri. Preto si myslím, že by sme sa mali čo najskôr dohodnúť. A najhoršia možnosť sú predčasné voľby, vždy to pre Slovensko bola a bude katastrofa. Či to bolo v prípade Dzurindovej vlády aj Radičovej vlády, čo viedlo k osemročnej vláde Smeru. Vláde, počas ktorej polícia pomáhala zbierať informácie pri príprave vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po predčasných voľbách sa táto partaj – Smer a jeho odnože vrátia v plnej sile.

Z OĽaNO zaznievajú hlasy, že Igor Matovič nepodá demisiu, lebo by nastalo bezvládie. Prezidentka ho pritom obratom môže poveriť vedením existujúcej vlády, kým sa nedohodnete na nových riešeniach – jej povinnosťou je podľa ústavy dbať na riadny chod ústavných orgánov. Nebudete teda apelovať na premiéra, aby sa tej funkcie vzdal čo najskôr?

- Eduard Heger už avizoval, že premiér demisiu nepodá, kým nebude dohodnutý nový tím a pokračovanie novej vlády. Riešenie je, aby sme sa dohodli čo najskôr, aby OĽaNO predstavilo človeka na post nového premiéra, viedli sa rokovania so všetkými štyrmi partnermi a dohodli sme sa na novom zložení a programovom vyhlásení vlády.

Dali ste ultimátum, že Igor Matovič má skončiť do pondelka. Ak nie, tak odchádzate z vlády aj vy osobne. Ako to bude vyzerať? Oznámite, že odchádzate z koalície?

- Situácia sa musí vyriešiť do najbližšej parlamentnej schôdze, pretože kríza vládnej koalície sa prenáša aj do parlamentu. Videli sme to pri neschválení zákona, čo spôsobuje miliónové hospodárske škody pre Slovensko. Ak sa to nevyrieši, zvoláme orgány strany a oznámime ďalšie kroky.

Ale znamená to, že podávate demisiu?

- Áno, nemá význam ďalšie pôsobenie v rozpadávajúcej sa vláde.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!