Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2021 09:15 | Správy | Domáce správy

Nadaná Paulína zúfalo prosí o pomoc: Prijali ma na Oxford, no nemám z čoho zaplatiť štúdium

Chce pomáhať iným, no momentálne sama potrebuje pomoc. Keď sa nadaná stredoškoláčka Paulína Vicenová (18) rozhodovala o svojej budúcnosti, presne vedela, kam budú smerovať jej kroky.

Nádejná vedkyňa si vytypovala niekoľko vysokých škôl po celej Európe, kde by chcela rozvíjať svoje vedomosti v biomedicíne - vrátane prestížneho Oxfordu. Keď s malou dušou otvárala list z anglickej univerzity, neverila vlastným očiam, čo v ňom stálo. Šikovnú Slovenku spomedzi vyše 500 uchádzačov prijali na štúdium. Jej sen však brzdí veľký problém - nedostatok financií.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Mladú Slovenku problematika zdravia a biomedicína veľmi zaujímajú. Sama zorganizovala viacero experimentov, o ktorých potom písala detailné práce. Talentovanej Paulíne sa dokonca podarila parádna vec - uspieť v náročných prijímacích skúškach na Univerzitu v Oxforde. Tá je alma mater mnohých známych osobností, akými sú fyzik Stephen Hawking, spisovatelia Oscar Wilde a J. R. R. Tolkien, či dokonca hollywoodsky herec Hugh Grant.

„Pokiaľ viem, som jediná Slovenka, ktorú tento rok prijali na Oxford do programu biomedicíny. V náročných prijímacích skúškach som stála proti vyše 530 talentovaným ľuďom z celého sveta. Okrem mňa dostalo ponuku štúdia ešte okolo 40 ľudí. Dlhé hodiny som sa pripravovala na ťažké prijímacie testy a interview - čítala som články, knihy, počúvala som podcasty, všetko som to však robila s radosťou,“ prezradila nádejná vedkyňa. ktorú fascinuje najmä takzvaná epigenetika.

Otvoriť galériu

„Ide o nový druh liečby, ktorá má potenciál pomôcť pacientom trpiacim ochoreniami, ako sú napríklad rakovina či cukrovka, ale aj demencia. Oxford vedie v tejto oblasti rozsiahly výskum,“ vysvetľuje stredoškoláčka z bratislavského Gymnázia Jura Hronca. Epigenetika je vedná disciplína, ktorá skúma, ako vonkajšie faktory (znečistenie, strava) či vnútorné vplyvy (stresové hormóny) ovplyvňujú spôsob, akým bunky narábajú s molekulou DNA.

 

Na vine je brexit

Paulínu teraz okrem úspešnej maturity, ktorá je podmienkou na prijatie, čaká ešte jedna náročná úloha - získať peniaze na vysnívané štúdium. „Ak sa mi nepodarí nazbierať dostatok financií, na Oxford nebudem môcť ísť,“ zúfa si gymnazistka. Zmaturovanie by podľa nej nebolo také ťažké, ale s financiami je to horšie. „Po brexite sa poplatky vo Veľkej Británii pre európskych študentov radikálne zvýšili,“ vysvetľuje nečakanú komplikáciu s tým, že britská vláda už Európanom nebude poskytovať študentské pôžičky.

Otvoriť galériu

Náklady len na jeden rok sa pohybujú v desiatkach tisíc. „Podarí sa mi nájsť dosť sponzorov na to, aby som ročne zaplatila 29 490 libier za školné a 12 000 na životné náklady (spolu v prepočte 48 490 eur, pozn. red.)? To ešte zatiaľ neviem, ale spravím všetko, čo je v mojich silách, aby som mohla nasledovať svoj sen,“ hovorí Partizánčanka, ktorá po štúdiu na prestížnej škole túži pracovať na výskume liekov pre ťažko chorých pacientov. Časť potrebnej sumy musí Oxfordu zdokumentovať už do konca mája, nadaná Slovenka preto naliehavo prosí o pomoc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Aktualizované
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!