Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2021 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Adela Vinczeová má k očkovaniu jednoznačný postoj: Jednou vetou povedala úplne všetko!

Roky je súčasťou slovenského šoubiznisu a moderátorskou jednotkou. A hoci by sa mohlo zdať, že svet Adely Vinczeovej (40) sa krúti len okolo kamier, zábavy či rozhovorov s hosťami jej relácií, nie je to tak.

Mimochodom, vy ste si obaja prešli koronou. Aj váš otec a mama sa liečili z covidu. Posunulo to vo vašej rodine postoj k tejto chorobe?

Myslím si, že áno. Otec, ktorý sa na koronu pozeral inak ako my s Vikim, po vyliečení v rozhovore pre váš Nedeľník povedal, že koronavírus nespochybňoval, len kládol otázky, na ktoré nedostal odpoveď. Pýtal sa aj nás s Viktorom, my sme mu síce odpovedali, ale asi nie dostatočne. Rozhodne už koronu nepodceňuje. Zomrelo mu aj veľa známych. Je to asi prirodzené. Aj ja som covid začala brať vážne až postupom času.

Nenaštrbili rôznorodé polemiky a názory na veci okolo covidu vzťahy v rodine?

Som rada, že sme sa v tejto téme, ktorá polarizuje veľmi veľa ľudí, naučili komunikovať a nenechali sme si to prejsť na naše vzťahy. Je to veľmi dobrá škola, mohlo by to byť inšpiráciou pre ostatných. Lebo ľudia sa radi polarizujú, radi bojujú. A čím je ich ego vyjašenejšie a zranenejšie, tak o to viac vyhľadávajú konflikty. Lebo ego sa konfliktami živí. Vedieť si to uvedomiť a upratať si v sebe, možno na tej rodinnej platforme to zmierniť, je niečo, čo by sme sa mohli naučiť. Potom bude väčší mier aj v spoločnosti. Základ je udržiavať si vnútorný pokoj v akejkoľvek diskusii. To bola aj lekcia s otcom. Vedeli sme sa pokojne rozprávať, nevnímali sme debatu ako súboj.

Dostali ste sa počas pandémie do svojho osobného rozporu v postoji k veciam, ktoré sa dejú? Zostal od začiatku nemenný, alebo sa kreoval s pribúdajúcimi poznatkami o koronavíruse?

Je ťažké mať v tejto téme nejaký postoj. Keď sa ma niekto opýta, aký mám názor na epidémiu, čo na to môžem povedať? Na to nemôžem mať názor. To sú veci faktov, vlastných skúseností, na to nie je taký alebo onaký názor. To ako keby sme sa pýtali, aký je názor na vzorec vody alebo kyseliny sírovej. Je to fakt, na tom sa nedá čo meniť. Skôr si myslím, že všeobecne prevláda zmätok v tom, že tým, že je to nová situácia, ani vedci sa ešte vo všetkom neorientujú. Takže sme všetci v spoločnom „polozmätku“ a pre mňa je jediným kompasom práve tá vedecká oblasť, ktorá sa dokáže určite o niečo rýchlejšie a presnejšie v tom zmätku zorientovať. Tiež som mala veľa otázok a nejasností. Ale základ je nevybrať si tú pravdu, ktorá mi vyhovuje, lebo mi zapadá do môjho konceptu, ale radšej ostať dlhšie aj bez odpovede a čakať na niečo, čo ma posunie ďalej. Je rozdiel chcieť vedieť, aká je pravda, alebo naháňať tie argumenty, ktoré mi zapadnú do predstavy o mojej pravde.

To, že ľudia niečo odmietajú, môže prameniť aj z toho, že sa niečoho obávajú. Aktuálne majú mnohí obavu napríklad z očkovania, pýtajú sa, čo urobí vakcína o niekoľko rokov...

Otázky a obavy sú asi prirodzené. Len neviem, či si kladú túto otázku ľudia pri liekoch, ktoré užívajú, pri umelom oplodnení, pri všetkých iných očkovaniach, pri všetkom, čo jedia a pijú. Robila som množstvo rozhovorov na túto tému s vedcami, ktorí vysvetľovali, ako vakcíny vznikajú, na akom princípe fungujú, a myslím si, že je to dostatočne vysvetlené. Samozrejme, akýkoľvek zásah do tela nesie nejaké riziko. Ja som sa minulý rok dala zaočkovať proti tetanu, proti HPV vírusu, a tiež som si mohla klásť otázku, čo bude. A možno bude. Ale viem, čo vďaka tej vakcíne rozhodne nebude. Pre mňa táto vakcína nie je otázkou osobného nadšenia, ale solidarity. Som súčasťou celku a bez kolektívnej imunity sa z toho celého tak skoro nedostaneme. Skrátka – nemáme zatiaľ iné riešenie.

Hovorili sme na začiatku o tom, že ste pracovne vyťažená aj počas pandémie. Na akých projektoch aktuálne pracujete?

Počas korony sa točilo Milujem Slovensko, robím Chart show, aktuálne sa vysielajú premiérové časti. Nakrúcame s Danom Danglom reláciu 2 na 1, stále sme v pracovnom procese. Robím aj Trochu inak pre Dvojku, talkshow so Sajfom vo Funku a Spojky v Slovenskom Rozhlase .

Relácia 2 na 1 je typ projektu, ktorý, na rozdiel od ostatných šou, nie je licencovaný. Naopak, s Danom ste jeho autormi. Je to vaša srdcovka?

Ak hovoríme o šou, tak áno, je to autorský projekt, na ktorý nás oslovila Silvia Majeská, všetky ostatné relácie sú zahraničné, licencované. Ale napríklad aj na Chart show, ktorá je licencovaná, sa spolupodieľam. Všetky relácie, ktoré moderujem, vytváram aj obsahovo, som súčasťou scenára. Okrem relácie Milujem Slovensko. Tam sa chodím doslova hrať - prídem do štúdia a neviem, čo sa bude diať. 2 na 1 robíme s tímom Dominka Jašková, Dano Dangl a Maťko Frimmer, plus úžasná produkčná úderka Majko a Deana. Je to najnáročnejší projekt, aký som kedy v televízii robila. Jedným človekom sa zaoberáme niekoľko týždňov, máme viacero porád, naháňame jeho termíny, keď ho chceme nachytať, keď s ním chceme točiť, keď chceme vyspovedať jeho blízkych... Človek vlastne vtedy vôbec nežije svoj život.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás