Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2021 08:00 | Správy | Domáce správy

Pôjdu po Veľkej noci do škôl ďalšie ročníky? Epidemiologička dáva zelenú, toto je podmienka

Táto správa poteší všetkých rodičov, ktorých deti navštevujú druhý stupeň základných škôl!

Odstupujúci minister školstva Branislav Gröhling (46) stihol tesne pred odovzdaním svojej demisie oznámiť, že sa po Veľkej noci títo žiaci pravdepodobne vrátia do lavíc. Nebude sa to však týkať všetkých okresov. Nový Čas zisťoval, kde a za akých podmienok by to bolo možné.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Gröhling sa v stredu zúčastnil na rokovaní vlády poslednýkrát. Tesne pred odchodom zo svojho postu stihol zrušiť tohtoročné maturity a informovať, že po sviatkoch by sa mohli vrátiť do škôl žiaci druhého stupňa.

„Na základe výsledkov, ktoré sme videli v rámci pandémie, je výrazný predpoklad, že po Veľkej noci by deviate ročníky a druhý stupeň mohli nastúpiť do škôl v jednotlivých okresoch. Samozrejme, nie celoplošne. Takže potrebujeme ešte predpripraviť kloktacie veci, testovanie a ostatné náležitosti,“ povedal s tým, že sa týmto záležitostiam bude venovať vo svojom poslednom dni v práci. Prízvukoval, že sa otváranie týka len tých škôl, ktoré sa nachádzajú v lepších okresoch.

 

Hudečková: Otvorme, ak bude dobrá situácia

Žiaci druhého stupňa sú doma už niekoľko mesiacov, čo kritizujú učitelia aj psychológovia. Správu o ich návrate do škôl, ktorá prišla deň po tom, čo zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger oznámil, že sa epidemiologická situácia na Slovensku zlepšuje, preto vítajú. V nemocniciach bolo v stredu opäť o niečo menej pacientov s koronavírusom - 3 512.

Návrat do lavíc odobruje aj hlavná epidemiologička Henrieta Hudečková. „Ak udržíme situáciu, ktorá sa zlepšuje, tak otvorme druhý stupeň. Ale treba povedať, že situácia je krehká a zvýšenie mobility by ju mohlo narušiť. Neviem, či sa druhý stupeň otvorí hneď v ten týždeň po Veľkej noci, ale ak bude dobrý trend pokračovať, mohol by sa otvoriť čo najskôr po sviatkoch,“ povedala Novému Času Hudečková s tým, že treba však naďalej dbať na testovanie žiakov aj rodičov.

Predídeme tak reťazovému šíreniu ochorenia COVID-19, ktoré nám dramaticky skomplikovalo situáciu okolo Vianoc. „Pretože z rodiny sa to šíri do firmy, tam sa to roznesie medzi pracovníkmi a tí to zasa donesú do ďalšej rodiny a príde to do školy. Tomuto reťazovému šireniu, ktoré bolo najmä pred Vianocami a na začiatku roka v priemyselných okresoch, chceme zabrániť,“ uzavrela odborníčka.

Nový Čas oslovil aj ministerstvo školstva a zdravotníctva s otázkami, v ktorých okresoch sa bude druhý stupeň otvárať a ako sa budú musieť žiaci testovať. „Vzhľadom na množstvo aktérov vo vzdelávaní, ktorých ovplyvňujú opatrenia ministerstva školstva budeme o konkrétnych rozhodnutiach informovať včas a riadne po dopracovaní ich definitívnej podoby aj v spolupráci s ostatnými orgánmi štátnej správy,“ uviedol rezort školstva.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí