Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2021 07:00 | Správy | Domáce správy

O sviatkoch je rozhodnuté: Čo nás čaká na Veľkú noc?! Prvé prognózy, ako bude vyzerať leto

Konečne dobré správy! Dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger (44) potešil Slovákov slovami, že sa nám darí a počty nakazených klesajú. Mnohí sú preto prirodzene zvedaví, aké veľkonočné sviatky nás tento rok čakajú, keďže tie vlaňajšie sme boli zavretí doma.

Napriek zlepšujúcej sa situácii však hrozí podobný scenár a Heger vyzýva ľudí, aby nepoľavovali v dodržiavaní opatrení. Čo chystá vláda, aby zabránila vysokej mobilite?

Na tieto správy sme čakali dlhé mesiace. „Zatiaľ sa nám veľmi dobre darí. (...) Sme na veľmi dobrej ceste, dodržiavanie opatrení je tá najúčinnejšia zbraň, ktorú máme,“ povedal Heger na margo čísel, ktoré s výnimkou počtu ľudí na umelej pľúcnej ventilácii klesajú. Dôležité je, že v nemocniciach je 3 620 ľudí, pričom ešte pred pár týždňami sa čísla prehupli cez štyri tisícky. Prirodzene sa tak vynára otázka, kedy sa začne s uvoľňovaním, ktorého sa už nikto nevie po trojmesačnom lockdowne dočkať.

Otvoriť galériu

„Najbližšie týždne a mesiace si nemôžeme povedať, že opatrenia hodíme do vzduhu. Zďaleka ešte nie sme vonku,“ schladil verejnosť zastupujúci minister zdravotníctva s tým, že súčasné opatrenia sú nastavené dobre a je rád, že nám nehrozí zatvorenie ekonomiky. Z jeho slov je teda zrejmé, že uvoľňovanie sa ešte nechystá a aj tohtoročná Veľká noc sa bude musieť zaobísť bez rodinných návštev, ktoré sú jej súčasťou. Slovensko naďalej, aj budúci týždeň, zostáva celé v čiernej farbe, pretože počet pacientov v nemocniciach ešte neklesol pod 3-tisíc, čo je jedna z hlavných podmienok.

 

Sú dokonca okresy, v ktorých sa očakáva ešte zhoršenie. „Prajeme si, aby sme mali po Veľkej noci oveľa lepšiu mapu. Ale bez pričinenia každého jedného z nás sa tam nedostaneme,“ hovorí Heger. Minulý rok bola situácia počas sviatkov taká, že vláda zaviedla počas nich lockdown, no vďaka nemu prišlo zlepšenie situácie a následné uvoľnenie opatrení. Presne tento scenár chcú odborníci zopakovať aj tento rok.

Zháňame dva druhy protilátok

Dobrou správou je, že už 60 % seniorov v domovoch sociálnych služieb dostalo prvú dávku vakcíny. Slovensko sa však nespolieha len na očkovanie, ale snaží sa zabezpečiť aj monoklonálne protilátky, ktoré podporujú pasívnu imunitu a pomáhajú rýchlejšie ako vakcína. „Slovensko je v procese zabezpečovania a obstarávania dvoch druhov protilátok,“ povedala štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková s tým, že oba druhy sú v procese hodnotenia EMA. Jeden z nich sa volá bamlanivimab a používa sa v Česku a v Maďarsku. Slovensko sa snaží získať 15-tisíc dávok a rovnaký počet by sme mali získať druhej látky regeronu. Protilátky sa podávajú v skorom štádiu ochorenia osobám, u ktorých sa očakáva fatálny priebeh covidu.

Aké pravidlá budú platiť na Veľkú noc

  •  Slovensko zostáva v čiernej farbe, a tak vláda neplánuje zmeny
  •  stále zostáva v platnosti zákaz vychádzania s výnimkami
  •  bude možné ísť do práce aj mimo okresu, avšak s aktuálne negatívnym testom
  •  bez testu je možné ísť do prírody, ale len v rámci okresu
  •  zakázané sú tiež návštevy v rodinách a zhromažďovanie
  •  medzi okresmi sa dá chodiť len vo výnimočných prípadoch
  •  omše ani hromadné podujatia povolené nie sú


Chceme zopakovať situáciu z minulého roka

Henrieta Hudečková, hlavná epidemiologička

- Nechceme, aby Veľká noc dopadla tak ako Vianoce. Opatrenia sa preto podľa mňa nebudú uvoľňovať, pretože zlepšenie epidemiologickej situácie nie je ešte stabilné. Okrem toho podľa COVID automatu máme bezpečnostnú poistku 12 dní. To znamená, že po zlepšení situácie máme ešte 12 dní na to, aby sme počkali, ako sa to vyvinie a či sa zlepšovanie potvrdí. Čiže do Veľkej noci uvoľnené opatrenia nemôžu byť a po sviatkoch uvidíme, ako to pôjde. Najdôležitejšie bude počas sviatkov obmedziť mobilitu.

Chápem ľudí, že sú deprimovaní. Veľkonočné sviatky sú najväčšie kresťanské sviatky na Slovensku, počas ktorých je veľká mobilita, no treba ju obmedziť. Pred rokom sme to zvládli bez mobility a po sviatkoch prišlo významné zlepšenie situácie. A toto by sme chceli aj tento rok. Uvoľňovanie opatrení bude po sviatkoch pomalšie, pretože máme podstatne inú chorobnosť, ako bola pred rokom. Máme tu aj mutanty, ktoré nám nepriaznivo ovplyvnili našu situáciu, takže potrebujeme to stabilizovať. A ďalší problém, ktorému musíme predísť, je zavlečenie juhoafrického mutantu a jeho šírenie v populácii. Takže stretávania cez Veľkú noc jednoznače neodporúčam, pretože by mohli zhoršiť situáciu.

Ak si chceme užiť leto, musíme ešte vydržať

Zuzana Krištúfková, epidemiologička

- V súčasnosti sa situácia síce zlepšuje, ale stále máme vysoké počty nakazených aj ľudí v nemocniciach. Takže ak chceme v lete trochu uvoľňovať, tak musíme ešte vydržať v tých opatreniach. Preto by som ľuďom odporúčala, aby ešte vydržali a obmedzili aj počas sviatkov stretávanie na minimum. S uvoľňovaním môžeme začať, až keď sa nám znížia počty úmrtí a hospitalizovaných. Následne budeme uvoľňovať podľa COVID automatu. Ale aby sme k tomu dospeli, musíme ešte vydržať, najmä keď počty očkovaných ešte situáciu neovplyvnia. Záleží na každom z nás. Som presvedčená, že to spoločne zvládneme a s otepľovaním počasia budeme môcť postupne voľnejšie žiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!