Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2021 14:29 | Správy | Domáce správy

Dočasný minister zdravotníctva o aktuálnej situácii na Slovensku: Dobré správy pokračujú!

Vláda pozorne sleduje aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovenku. Ako na tom naozaj sme, na tlačovej konferencii informoval zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger.

"Dobré správy pokračujú," oznámil hneď v úvode Heger na margo toho, že ako bol minulý týždeň poslom dobrých správ, bude aj teraz. Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov. Stúpol len počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. Naopak, stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19.

"Drahí občania, je to váš úspech a za seba môžem povedať, že vám za to veľmi pekne ďakujem," pokračoval dočasný minister zdravotníctva. "Všetci sa chceme dostať do života pred pandémiou, sme na dobrej ceste," doplnil Heger.

Heger pripisuje zlepšujúcu sa situáciu tomu, že Slováci dodržiavajú nastavené protiepidemiologické opatrenia. Tvrdí však, že zachovať núdzový stav je naďalej potrebné. Posledné meranie ukázalo, že britský variant nového koronavírusu je na Slovensku zastúpený až v 97 percentách. Opatrenia podľa neho bude nutné dodržiavať aj počas Veľkej noci.

Denne podľahne ochoreniu COVID-19 81 osôb. Kým minulý týždeň bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3 834 pacientov, v súčasnosti ide o 3 620 ľudí. Reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 0,85 až 0,9. V posledných týždňoch klesol počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby k pacientom s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. V Bratislavskom kraji však tieto výjazdy za posledný týždeň mierne stúpli.

Od konca februára klesá podľa štatistík rezortu aj priemerný denný počet príjmov pacientov v nemocniciach. K pondelku (22. 3.) bolo v karanténe pre ochorenie COVID-19 723 zdravotníckych pracovníkov. Vysoká je ale obsadenosť lôžok pre kritických pacientov s ochorením COVID-19. Celkovo na ochorenie zomrelo 9 190 osôb a s ochorením 1 718 ľudí.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková priblížila, že Slovensko využilo 785 049 dávok vakcín, z toho druhú dávku dostalo už 241 259 osôb. Za posledné dva týždne podľa jej slov prudko klesli dodávky vakcín od spoločnosti AstraZeneca. O dva týždne má prísť od tejto spoločnosti vyše 100 000 dávok. V rámci domovov sociálnych služieb je prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 60 percent a druhou dávkou 29 percent.

Doplnila, že v boji proti ochoreniu Slovensko využije tzv. monoklonálne protilátky. Tie sú navrhnuté tak, aby pomáhali poskytovať pasívnu imunitu tým, že dávajú telu protilátky, aby sa chránili. MZ SR má podľa jej slov záujem kúpiť 15 000 dávok účinnej látky bamlanivimab. Aktuálne sa rieši nastavenie zmluvných podmienok nákupu. Rezort zdravotníctva momentálne finalizuje spoločné verejné obstarávanie na úrovni Európskej komisie na liečivo s účinnými látkami kasirivimab a imdevimab. Slovensko prejavilo záujem o 5 000 molekúl. Rieši sa aj nákup hyperimúnneho globulínu. Tieto liečivá majú byť hradené zdravotnou poisťovňou.

Slovo si zobral aj štátny tajomník rezortu Peter Stachura, ktorý na základe aktuálnych dát skonštatoval, že nás napĺňajú miernym optimizmom. Podľa covidového automatu zostáva celé Slovensko v čiernej farbe, nakoľko číslo hospitalizovaných ľudí nekleslo pod 3-tisíc.

Heger následne odprezentoval najnovšiu mapu Slovenska s farebným rozdeleným okresov. Novinkou boli zelené alebo červené bodky pri niektorých z nich, ktoré signalizujú možné zhoršenie či zlepšenie situácie. Jej novú podobu budú ešte schvaľovať.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: cas.sk, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie