Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2021 12:07 | Správy | Zahraničné správy

Poľský spisovateľ nazval prezidenta Dudu debilom: Hrozí mu väzenie

Poľský spisovateľ a novinár Jakub Žulczyk čelí obvineniu z verejnej urážky prezidenta Andrzeja Dudu.

Autor románu Oslnení svetlom vlani v novembri kritizoval reakciu poľskej hlavy štátu na výsledky amerických prezidentských volieb a Dudu na twitteri nazval "debilom". Hrozia mu za to až tri roky väzenia, píšu poľské médiá. Žulczyk je na sociálnych sieťach pomerne aktívny a často kritizuje súčasnú poľskú vládu i prezidenta, píše denník Gazeta Wyborcza na svojom webe. Vlani v novembri spisovateľ reagoval na príspevok Andrzeja Dudu na twitteri, kde sa prezident vyjadril k výsledkom prezidentských volieb v Spojených štátoch, kde demokrat Joe Biden porazil vtedajšieho šéfa Bieleho domu republikána Donalda Trumpa.

Americké médiá Bidenovo víťazstvo podľa svojich prepočtov oznámili 7. novembra, Trump však odmietal uznať porážku a tvrdil, že hlasovanie sprevádzali podvody. Duda 7. novembra pogratuloval Bidenovi k vydarenej kampani, ale na rozdiel od väčšiny ďalších svetových lídrov mu vtedy neblahoprial k víťazstvu. "Gratulujem Joeovi Bidenovi k úspešnej prezidentskej kampani. Kým očakávame nomináciu od zboru voliteľov, Poľsko je odhodlané udržať vysokú úroveň a kvalitu strategického partnerstva s USA pre ešte silnejšie spojenectvo," napísal Duda na twitteri.

Bidenovi zaslal gratuláciu v polovici decembra. Bol jedným z posledných svetových vodcov, ktorí novému prezidentovi USA gratulovali, podotkla Gazeta Wyborcza. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomína, že Duda bol blízkym Trumpovým spojencom. Jakub Žulczyk na novembrový twitterovom príspevok poľského prezidenta reagoval v ten istý deň na facebooku. "Biden vyhral voľby (...) Všetko, čo po dnešku nasleduje (...), je čisto formalita. Joe Biden je 46. prezidentom USA. Andrzej Duda je debil," napísal známy spisovateľ. Poľská prokuratúra teraz Žulczyka stíha za poslednú vetu. Príspevok je podľa nej urážlivý a nemožno "považovať toto slovo za vecnú kritiku prijateľnú v rámci ústavnej slobody prejavu".

 

Žulczykovi za neho hrozia až tri roky väzenia. "V takýchto prípadoch obvinenia dostanú zvyčajne pokutu (...) alebo verejne prospešné práce. Ľudia nechodia do väzenia za to, že nazvú niekoho 'debilom'," povedala poľskému denníku právnička Dominika Bychawská-Siniarská. Autor niekoľkých kníh Žulczyk na obvinenia reagoval na facebooku, kde napísal: "Smiešna vec - myslím si, že som prvým spisovateľom v tejto krajine po veľmi dlhej dobe, ktorý sa postaví pred súd za to, čo napísal." Poľsko má rôzne zákony, ktoré postihujú urážky - napríklad urážku náboženského cítenia alebo hanobenie vlajky, za čo opakovane čelí kritike, napísala agentúra AFP. Server BBC podotkol, že porušenie týchto zákonov môže byť potrestané väzením.

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO