Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 18:28 | Správy | Domáce správy

Dopravné podniky bijú na poplach: Mestskí dopravcovia nedostali žiadnu kompenzáciu

Mestské dopravné podniky, ktoré prevádzkujú MHD v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline, oslovili so žiadosťou o finančnú pomoc všetky kompetentné ministerstvá.

Na rozdiel od súkromných dopravcov však nedostali žiadnu kompenzáciu a nebola im ani predstavená. Upozornil na to Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorého výpadok tržieb sa od začiatku pandémie nového koronavírusu vyšplhal na 23 miliónov eur a naďalej narastá.

V bratislavskej MHD už aktuálne nepremáva šesť liniek s menším dopytom cestujúcich a v prípade, ak štát nedorieši finančnú kompenzáciu, môžu byť podľa DPB obmedzené aj ďalšie linky. "Zároveň sa môžu oneskoriť niektoré rozšírenia liniek MHD, ako napríklad predĺženie trasy linky 66 do rozvíjajúcej sa východnej časti Mlynských Nív, ktoré bolo odložené na neurčito. V hre sú aj pracovné miesta," upozornil bratislavský mestský dopravca. V DPB pracuje cez 2800 ľudí v nepretržitej prevádzke, denne vypraví 100 pravidelných denných či nočných liniek a odvezie 300.000 obyvateľov a návštevníkov Bratislavy.

DPB preto rešpektuje krok zástupcov zamestnancov dopravných podnikov z Bratislavy, Košíc a Prešova, ktorí sa rozhodli od utorka (23. 3.) vyhlásiť štrajkovú pohotovosť. "Rozumiem aktivite zástupcov zamestnancov zameranej na získanie podpory pre MHD v najväčších slovenských mestách. O pripravovanej aktivite nás vopred informovali a viedli sme na túto tému konštruktívnu diskusiu. Ani my nepoľavujeme v snahe zachovať kvalitnú MHD a pracovné miesta, absolvovali sme niekoľko stretnutí na rôznych ministerstvách, ďalšie máme naplánované a veríme, že dopravné podniky z Bratislavy, Košíc, Prešova a Žiliny dostanú od štátu potrebnú pomoc," povedal šéf DPB Martin Rybanský.

 

Štrajkovou pohotovosťou chcú zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov vyjadriť nesúhlas s tým, že štát doteraz finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek i prepúšťanie. Štrajková pohotovosť sa cestujúcich MHD nemá dotknúť, má byť však viditeľná, a to napríklad označením na vozidlách.

Ministerstvo dopravy naďalej tvrdí, že nemá zákonnú a ani finančnú možnosť, ako koronakrízou zasiahnutým mestským dopravným podnikom pomôcť. Uvedomuje si však vážnosť situácie, v akej sa ocitli, a preto hľadá spôsoby, ako ju riešiť. Rezort vidí možný priestor v rámci pripravovanej schémy pomoci pre cestnú dopravu. Pre aktuálnu politickú situáciu sa však tieto návrhy nedostali na stôl koaličnej rady. "Veríme, že sa tak udeje v pondelok. V stredu (24. 3.) má, navyše, minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) rokovanie s Dopravným podnikom Bratislava, ktorý zastupuje mestské dopravné podniky, aby sa bližšie informoval o výpadkoch tržieb a rokoval s nimi o možnostiach riešenia ich situácie," uviedol hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY