Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2021 08:00 | Správy | Politika

Maturity sú zrušené, školáci skončia s priemerom: Ako to bude prebiehať!

Oznámil to v predstihu. Na pozadí vládnej krízy stále prebiehajú bežné práce ministerstiev.

Jedným z nich je školstvo, ktoré funguje viac ako rok v krízovom režime. Zatvorené školy pre pandémiu prešli na dištančné vzdelávanie, ktoré s ťažkosťami nahrádza bežné vyučovanie. Minister školstva Branislav Gröhling (46) tak rozhodol, že podobne ako minulý rok zruší maturitnú skúšku.

Už dlhšie je známe, že externá časť maturity sa nebude konať. Teraz k tomu pribudla aj interná časť. Známka z nej sa tento rok vypočíta podľa priemeru známok žiakov za ich celé štúdium na strednej škole. Maturanti tak dostanú známky na maturitnom vysvedčení podľa výsledkov ich práce. Stredoškoláci sa taktiež nezúčastnia ani na písomnej forme tejto časti maturity, keď mali písať slohovú prácu. Tohtoročné skúšky sa preto budú podobať na tie z minulého roka, ktoré tiež zasiahla pandémia.

Gröhling to odôvodňuje tým, že prebieha intenzívna druhá vlna koronavírusu a ťažko predvídať epidemiologickú situáciu v ďalších týždňoch. Problémom tiež je, že sa prerušila dochádzka do škôl. „Epidemiológovia ešte stále neschválili otvorenie internátov. Navyše pre zlú pandemickú situáciu sa viaceré školy na Slovensku uzatvorili na dlhší čas. To všetko komplikuje maturantom situáciu a ich prípravu na skúšky,“ uviedol Gröhling.

 

Prepočet známok

V praxi tak nastane tzv. administratívna maturita - výsledky určia školy aritmetickým priemerom z výsledkov žiaka počas celého štúdia na strednej škole. Priemer známok sa vypočíta zo všetkých koncoročných vysvedčení žiaka a z posledných dvoch polročných vysvedčení. Žiak, ktorý má záujem prejsť klasickou maturitou, napríklad aby dostal lepšiu známku, môže požiadať o tradičnú formu ústnej maturity. Podľa ministra je teraz na riaditeľoch, aby do tretieho mája určili skupiny príbuzných predmetov, ktoré sa budú počítať do výslednej známky.

Otvoriť galériu

Do úvahy sa berú koncoročné známky zo všetkých ročníkov pri 4-ročných a 5-ročných programoch a následne aj polročné známky z posledných dvoch rokov. Celkovo ide o štyri povinné predmety a všetci žiaci dostanú známky. Ak má žiak piaty alebo šiesty dobrovoľný predmet, tak maturuje z neho ústne - po 31. máji. Do 30. apríla však môže zrušiť skúšku z dobrovoľného predmetu.

„Známka žiaka na maturite tak bude odrážať celé 4 roky jeho práce a jeho kontinuálne výsledky počas celého štúdia na strednej škole. Títo žiaci sa učili počas celého štúdia, boli 4 roky preverovaní, známkovaní a hodnotení a pripravovali sa či už na ďalšie štúdium alebo na prácu. Tieto roky sa premietnu do ich výsledného hodnotenia. Podobný prístup pre nepriaznivú pandemickú situáciu zvolili krajiny, ako sú Írska republika, Severné Írsko, Wales či Škótsko,“ doplnil Gröhling.

Podľa Gröhlinga bude v tejto súvislosti potrebné uvažovať o forme ukončovania stredoškolského štúdia do budúcnosti. Konkrétne je podľa ministra vhodné uvažovať nad tým, či by sa priemerná známka zo štúdia nemala započítavať do maturitnej známky. „Alebo či by maturita nemohla prebiehať inou formou, napríklad formou samostatnej práce a projektu,“ konštatoval.

 

Ako to má fungovať

• do 3. mája určia riaditelia príbuzné predmety, ktoré sa budú započítavať do výslednej známky

• do úvahy sa berú koncoročné známky zo všetkých ročníkov pri 4-ročných a 5-ročných programoch a následne aj polročné známky z posledných dvoch rokov

• pri 8-ročných programoch budú posudzované posledné štyri ročníky a polročné známky z posledných dvoch ročníkov

• do 10. mája bude koncoročná klasifikácia vrátane komisionálnych skúšok a žiaci dostanú spriemerovanú známku do 19. mája

• pokiaľ so známkou nebude žiak súhlasiť, môže ísť na normálnu ústnu maturitu

• dobrovoľné predmety si môže zrušiť, alebo normálne absolvovať maturitu po 31. máji

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi