Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 14:38 | Správy | Domáce správy

Rodná obec exšéfa SIS dostala 15-tisíc € od premiéra: Úrad vlády tvrdí, že ich uvoľnil Pellegrini

Protekcia? Transparency International Slovensko (TIS) na sociálnej sieti upozornila, že premiér Igor Matovič poslal 15-tisíc eur do obce, kde starostuje matka bratov Pčolinských. Úrad vlády tvrdí, že ich uvoľnil ešte Pellegrini.

Na Slovensku existuje zhruba tristo sociálnych obecných podnikov, ale len jeden dostal minulý rok od premiéra dotáciu. Ako pokračovala organizácia, koncom novembra poslal zo svojej rezervy 15-tisíc eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva do zemplínskej obce Nižný Hrabovec.

"Starostkou dediny s 1600 obyvateľmi je Marcela Pčolinská, matka bratov Pčolinských. Najstarší Vladimír bol v čase poskytnutia dotácie šéfom tajnej služby, dnes je obvinený z korupcie. Jeho manželka Andrea, ako aj brat Peter sú poslancami za hnutie SME Rodina v národnom parlamente," napísala TIS. 

 

Nie je jasné, prečo premiér obdaroval práve tento sociálny podnik. "Dotácie rezervy nemajú jasné pravidlá ani kritériá a za minulých premiérov boli zneužívané stranícky a politicky (spomeňme za všetky prípady dva, ktoré sme v Transparency odhalili - 20-tisícová dotácia pre "zázračného" maséra Kostku od premiéra Fica či 50-tisíc pre akciu časopisu Slovenka, ktorý krátko nato spravil predvolebný PR materiál pre Petra Pellegriniho). Dotácie boli bežne nadmerne prideľované obciam so starostami za vládnu koalíciu," doplnila organizácia.

Ako upozornila TIS, premiér Matovič sľúbil po voľbách spôsob prideľovania rezervy zmeniť, ale ani rok od prebratia úradu nové pravidlá neoznámil. Šéf jeho úradu Július Jakab, ktorý zmluvu s Pčolinskou podpísal, sa organizácii k otázkam o dotácii od minulého utorka napriek sľubu nevyjadril.

Vo februári bol k zmluve s Nižným Hrabovcom podpísaný dodatok, ktorý menil kupované položky. Vypadli viaceré stavebné prístroje a náradie, a naopak pribudla mraznička, rezač cestovín a ďalšie položky zdraželi.

Pčolinská bola starostkou obce v roku 2010-14, potom prehrala s kandidátkou Smeru, no v roku 2018 jej to vrátila. Komunálne voľby budú na jeseň budúceho roku.

"V Transparency opakovane apelujeme na to, aby bol tento systém dotácií zrušený, lebo na podporu akútnych aj bežných projektov existujú štandardné súťažné dotačné schémy s odbornými hodnotiteľmi, čím sa výrazne znižuje potenciál na politický klientelizmus či míňanie peňazí na neefektívne projekty," uzavrela organizácia.

Ako v reakcii pre TASR uviedol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR Richard Pekar, zistenie TIS je omyl. Podľa jeho slov ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte bývalý premiér Peter Pellegrini. "Tieto záväzky z predošlej vlády musí ÚV SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať," uviedol.

Dodal, že Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami.

Starostka Marcela Pčolinská reagovala, že žiadosť o dotáciu podala obec ešte v roku 2019. Sociálny podnik Hrabovčan vznikol v tom istom roku s cieľom vyriešiť vysokú nezamestnanosť v obci, hlavne zo strany rómskeho etnika. "Prostredníctvom tohto podniku sme vytvorili podmienky pre zamestnanie znevýhodnených a zraniteľných osôb a začali sme poskytovať služby aj pre okolité obce a aj ďalším subjektom," uviedla v stanovisku.

Dôvodom, prečo požiadala o dotáciu ÚV SR, bolo, že dve žiadosti cez akčný plán okresu Vranov nad Topľou neboli úspešné. Menšia dotácia mala byť podľa Pčolinskej použitá na zakúpenie nevyhnutného náradia a vybavenia prevádzky. "Premiér Igor Matovič do tohto procesu nezasahoval, ani nemal o tom žiadne informácie," uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: cas.sk, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!