Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 07:59 | Správy | Domáce správy

Šéf parlamentu Kollár naznačuje možný zvrat: Vráti sa Krajniak do kresla ministra?!

Kto sa v tom má vyznať?! Exminister práce Milan Krajniak (48) podal demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej (47) len minulý týždeň, no už sa uvažuje o jeho návrate.

Šéf parlamentu Boris Kollár (55) totiž priznáva, že by bol rád, keby jeho blízky kolega znova zasadol do ministerského kresla. Paradoxom je, že minulý týždeň informoval hlavu štátu o možnom náhradníkovi. Nový Čas zisťoval, ako to teda vlastne je. Koaličná kríza trvá už nekonečne dlho a stále nevedno, kedy sa skončí. Krajniak chcel prispieť k zmiereniu vládneho štvorlístka tým, že odišiel z ministerského kresla.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Svoju demisiu vnímam ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy,“ povedal exminister presne pred týždňom, keď oznamoval svoje rozhodnutie, ktoré mnohých prekvapilo. Nikto z koalície totiž nežiadal, aby on alebo niekto zo Sme rodina odišiel z funkcie. Prešlo 7 dní a už sa hovorí o tom, že by sa mohol na ministerský post vrátiť. „Budem rád, keď sa vráti pán Krajniak v budúcej vláde, keď bude zrekonštruovaná,“ povedal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár pre Markízu s tým, že je možné, že sa to stane.

Čaputová: Najskôr nech doriešia koaličnú krízu

Zaujímavé je, že Denník N zároveň priniesol informáciu, že Kollár minulý týždeň informoval prezidentku Čaputovú o možnom náhradníkovi. Na Krajniakovo miesto by chcel Jozefa Hlinku, ktorý bol poslancom v parlamente ako náhradník za Krajniaka a po jeho demisii a po návrate do parlamentu o mandát prišiel. „Prezidentka považuje za nevyhnutné najskôr doriešiť vládnu a koaličnú krízu, pretože ďalší ministri avizovali podanie demisií. K vymenovaniu nových ministrov by podľa prezidentky malo prísť až potom, keď bude zrejmé, ktoré ministerstvá zostanú bez ministrov a ktoré strany budú tvoriť vládnu koalíciu,“ povedal Novému Času hovorca prezidentky Martin Strižinec. Čaputová poverila dočasným vedením rezortu práce Andreja Doležala, ktorý je ministrom dopravy.

 

Kollár sa nevyjadruje

O stanovisko sme poprosili Kollára aj Krajniaka, no na naše otázky do uzávierky neodpovedali. Isté však je, že ak by hnutie Sme rodina chcelo na post Hlinku, návrh na vymenovanie musí podať premiér Igor Matovič. Následne by podľa ústavy prezidentka nemala na výber a musela by ho vymenovať. Otázkou však zostáva, či vláda tento týždeň rozlúskne už niekoľko týždňov trvajúcu krízu a či vláda nepadne. Strana SaS pod taktovkou Richarda Sulíka totiž avizuje, že ak Matovič nepodá demisiu, odchádzajú z vládneho štvorlístka. Ostali by tak po nich voľné tri ministerské kreslá.

Je to zmätočné a nevídané

Tomáš Koziak, politológ

- Je to zmätočné ako celá táto vládna kríza. Takéto veci sa v štandardnej politike nerobia, no v tejto situácii nás nemusí prekvapiť už asi naozaj nič. Je nevídané, aby niekto odišiel z postu ministra a potom sa do funkcie po týždni vrátil. Nepamätám si, že by sa niekedy niečo takéto stalo, či už u nás, alebo v okolitých štátoch. Navyše, keď už je navrhnuté meno náhradníka a vráti sa Krajniak, tak to je mimoriadne zvláštne a svedčí to o tom, že vládne strany nevedia, čo majú v danej situácii robiť

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí