Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2021 18:55 | Správy | Domáce správy

Popradská nemocnica praská vo švíkoch: Kapacita ich lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou je plná!

Popradská nemocnica funguje na hranici svojich kapacít. Kapacita lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou je plná, zdravotnícki pracovníci zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie ochorenia COVID-19.

Na kritickom stave sa podpísala epidemická situácia, ktorá sa v posledných týždňoch pod Tatrami vyvíja nepriaznivo. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Erik Chorvát, podľa ktorého rastie počet hospitalizovaných pacientov, ktorí si vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu. Za zvýšeným počtom nakazených je nedodržiavanie pravidiel a rodinné oslavy. V piatok 19. marca v meste mimoriadne zasadal aj krízový štáb Okresného úradu Poprad. Podľa riaditeľa nemocnice je situácia veľmi vážna, až kritická. Lôžka s pľúcnou ventiláciou sú plné a rezervy nie sú. „Už niekoľko dní máme tieto lôžka obsadené na sto percent, a ak sa aj náhodou nejaké uvoľnia, už sú ihneď obsadené. Tlak na lôžka je enormný a nielen z nášho regiónu, ale aj z okolitých nemocníc,“ povedal Chorvát v sobotu 20. marca počas brífingu v Poprade.

Podľa jeho slov pacient, ktorý by mohol potrebovať takéto lôžko, ho už pri aktuálnej situácii nemusí mať k dispozícii. V nemocnici sa tiež obávajú, že niektorým pacientom, ktorí sa ocitnú v situácii pri ohrození zdravia alebo života, nebude technicky možné poskytnúť dostatočnú lekársku pomoc. Hoci podľa riaditeľa patrí okres Poprad medzi bordové, vzhľadom na situáciu v nemocnici sa to môže zmeniť. „Fungujeme na hraniciach možností, ktoré okres Poprad má. Nemôžeme požiadať o pomoc niekoho iného, pretože všetky okresy majú rovnakú situáciu, niektoré okresy ešte horšiu,“ uviedol prednosta okresného úradu Jozef Bednár. Do nemocnice sa podľa neho dostávajú už aj ľudia v mladšom veku, dokonca aj deti. Ako informoval krízový štáb, v celom okrese prevláda silné nekontrolované komunitné šírenie vírusu v bežných rodinách.

Prevažná časť hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 sú ľudia z prostredia, kde sa dôsledne nedodržiavajú epidemické opatrenia. Bednár poukázal aj na rodinné oslavy, na ktorých sa schádzajú ľudia z viacerých regiónov. Nepriaznivú situáciu by podľa krízového štábu mohlo zlepšiť plošné očkovanie, dodržiavanie hygienických opatrení a nariadení. A teda, ak by široká verejnosť dôrazne a naďalej obmedzila svoju mobilitu mimo svojho bydliska a rešpektovala obmedzenia slobody pohybu v zmysle uznesenia vlády a opatrenia orgánov verejného zdravotníctva. Apeluje tak na obyvateľov, aby pri nevyhnutnom pobyte vo vonkajších priestoroch dodržiavali opatrenia a vyhýbali sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí a ľudí bez rúšok.

 

„Jediná cesta je, že ľudia začnú sami uvažovať o tom, kde sa nachádzame. A že to nie je o tom, že zlyhal štát či samospráva, ale o tom, že máme nepriateľa, ktorý sa volá koronavírus, a ktorý, ak my budeme ľahostajní alebo nebudeme dodržiavať pravidlá, bude mať slobodnú cestu,“ dodal Bednár. Okresný úrad tiež apeluje, aby ľudia s ochorením COVID-19 a tí, ktorí prišli do kontaktu s pozitívnou osobou, dôsledne dodržiavali izoláciu v domácom prostredí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný