Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2021 12:00 | Správy | Politika

Zákulisné hry premiéra Matoviča, odborníci sú šokovaní: Črtá sa nový scenár vyvrcholenia krízy!

Prekvapivý zvrat v koaličnej kríze?! Kým verejnosť netrpezlivo čaká, či premiér Igor Matovič (47) podá demisiu, ktorú žiadajú dve koaličné strany, on prišiel s novým riešením.

Je však otázne, či by na takúto „zradu“ pristúpili všetci členovia Za ľudí. Pravdepodobnejšie sa zdá skôr to, že by niektorí zo strany odišli. „Neviem si predstaviť koalíciu bez strany SaS,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Ja vediem rokovania podľa dohody v strane, teda výmena premiéra a štvorkoalícia,“ povedala zas Remišová. Vyhýba sa jasnej odpovedi o tom, či by zostali len v trojkoalícii po odchode SaS.

„O tom nie je uznesenie predsedníctva, my máme jasné uznesenie. Mňa mrzí, že Richard Sulík robí silné vyhlásenia a v zásade si zabuchol dvere,“ dodala Remišová. Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská tiež nehovorí, čo sa stane po odchode SaS. „Trváme na svojej požiadavke. Zachovanie štvorkoalície a odchod pána premiéra. Sme dosť čitateľní a jasní. Loptička je na strane pána premiéra. Mať napríklad len 76 poslancov je veľmi riskantné, môže sa znefunkčniť parlament, je tu korona, poslanci môžu byť chorí alebo v karanténe,“ dodala Žitňanská.

Strana mala vo štvrtok rokovať aj s premiérom. Už dlhšie je známe, že viacerí poslanci Za ľudí boli na odchode, ak by Matovič neskončil. Niektorým sa však nepozdáva ani to, že by zostali v trojkoalícii s OĽaNO a Sme rodina. „Diskutuje sa o tom. Bolo by to popretie prvotnej koaličnej dohody. Názory na to sa rozchádzajú a rokovať o tom bude predsedníctvo,“ povedal nám zdroj zo Za ľudí. V praxi je tak stále možné, že by časť strany zostala podporovať vládu bez Matoviča aj SaS, čím by sa však rozpadli.

Michal Šipoš z OĽaNO hovorí, že trojkoalícia je hypotetická otázka. „Bol by som rád, aby sme pokračovali ďalej ako štvorkoalícia, ale všetky scenáre sú na stole,“ povedal. Štvrtý koaličný partner Boris Kollár zostáva ako väčšinu času nestranný. „Tieto informácie nemám. Hnutie Sme rodina je za zotrvanie štvorkoalície,“ povedal nám Kollár. Faktom však je, že po odchode liberálov by jeho hnutie aj strana Za ľudí mohli získať ministerské kreslá po SaS-ke.

 

V hre sú aj tieto scenáre

1. Odíde Matovič aj SaS

- Na stole je ako najpravdepodobnejší scenár ten, že premiér čaká na demisiu ministrov za SaS, čím by strana vystúpila z vlády. Matovič by potom podal demisiu a zostala by fungovať trojkoalícia OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí na čele s Eduardom Hegerom. Stále je otázne, či to strana Za ľudí odsúhlasí.

2. Odíde Matovič, SaS a Za ľudí ostanú

- Ak by premiér Igor Matovič podal do budúcej stredy demisiu, Richard Sulík a ďalší dvaja ministri z SaS by ostali vo vláde a spokojná by bola zrejme aj Veronika Remišová. Matoviča by mohol vystriedať minister financií Euard Heger.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!